Linkuri accesibilitate

Papa Benedict XVI întreprinde un turneu în America Centrală


O călătorie în Cuba, singura țară din emisfera vestică guvernată după principii comuniste.


Cum este așteptat în Cuba suveranul pontif, aflăm de la Mircea Țicudean.

Agenția Reuter scrie că în turneul său prin America Latină, Benedict va fi urmărit de umbra predecesorului său, Ioan Paul al Doilea, care a fost extrem de iubit într-una din cele mai catolice regiuni ale lumii.

În Cuba, comparația va fi încă și mai pregnantă, pentru că acolo este încă vie amintirea vizitei istorice al lui Ioan Paul al Doilea, din 1998, soldată cu unele gesturi de bunăvoință din partea Havanei comuniste, dar mai ales cu speranțe înnoite pentru luptătorii cubanezi pentru drepturile omului.

În documentele oficiale ale Vaticanului dinaintea vizitei lui Benedict s-a spus că Papa nu are de gând să se întâlnească în Cuba cu dizidenții - dar cardinalul Tarcisio Bertone, numărul doi la Vatican, a spus că vizita ar urma să ajute la promovarea democrației în insula comunistă.

Într-un interviu acordat joi presei italiene, cardinalul a respins ideea că vizita lui Benedict în Cuba ar putea fi un serviciu făcut regimului represiv de la Havana.

Tot Vaticanul a spus în pregătirea vizitei că NU este prevăzută o întâlnire a Papei cu veteranul regimului comunist, Fidel Castro, dar că ea ar putea avea loc, dacă fostul lider o va dori.

Săptămâna aceasta, autoritățile cubaneze au avertizat mișcările dizidente să se țină departe de vizita Papei. Amenințate au fost în primul rând membrele grupării „Damas de blanco” („Doamne în alb”), care militează mai ales pentru eliberarea din închisoare a prizonierilor politici.

Regimul de la Havana susține că în Cuba nu sunt prizonieri politici, și că aceia care îi apără inventează probleme ca să obstrucționeze progresul triumfal al țării.

Chiar săptămâna aceasta, însă, organizația Amnesty International a trecut patru cubanezi întemnițați pe lista sa globală a prizonierilor de conștiință. Într-un raport despre situația din Cuba, publicat înaintea vizitei Papei, AI spune că în ultimul an starea drepturilor omului s-a înrăutățit și că poliția cubaneză a făcut mii de așa-numite „arestări expres”, adică scurte rețineri de intimidare a cetățenilor bănuiți, mai mult sau mai puțin îndreptățit, că ar gândi altfel decât regimul.

Vizita Papei Benedict în Mexic și Cuba va fi a doua pe care o face în America Latină și prima în partea ei vorbitoare de limbă spaniolă. Benedict a fost în Brazilia în 2007.

Un expert în religii de la Universitatea americană Georgetown, Tom Reese, a spus agenției Reuter că Benedict este considerat un papă euro-centric, fiind îngrijorat de refluxul credinței în Europa, sub presiunea relativismului, consumerismului și secularismului. Or, spune Reese, în America Latină aceste curente, în special cel ateist, sunt mult mai puțin dezvoltate.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG