Linkuri accesibilitate

Gigi Becali se aliază din nou cu Corneliu Vadim Tudor


Cadru din filmul „Ultima stație”, de Lucian Pintilie, (1998)
Cadru din filmul „Ultima stație”, de Lucian Pintilie, (1998)

Pe fondul nemulțumirilor sociale, al sărăcirii populației şi al trendului european, fenomenul populist ar putea ajunge în Parlamentul de la Bucureşti.

Doi lideri populisti, xenofobi si nationalisti, aflati in fruntea unor partide de buzunar, hotarasc sa refaca alianta care a avut success la alegerile europarlamentare din 2009. In urma acestei aliante Gigi Becali, patronul echipei bucurestene Steaua, in acelasi timp presedinte al Partidului Noua Generatie si Corneliu Vadim Tudor, liderul Partidului Romania Mare au reusit sa devina europarlamentari stringind impreuna aproape 10 la suta din voturile exprimate in urma cu trei ani. Cei doi lideri populisti au cistigat sub unica lozinca: „Doi crestini si patrioti vor salva tara de hoti”, fara nici un fel de alte investitii in publicitate sau turnee electorale. Amindoi au o notorietate extrem de mare: Gigi Becali fiindca este patronul celei mai titrate echipe romanesti de fotbal, cistigatoare in 1986 a Cupei Campionilor Europeni, iar Vadim Tudor, pentru ca discursurile sale anti-sistem, anti-maghiare, anti-semite si homofobe, pigmentate cu umor gros au facut deliciul periferiilor urbane in ultimii 20 de ani.

Gigi Becali, imbogatit in urma speculei cu terenuri, este iubit pentru ca da de pomana, fiindca finanteaza Biserica Ortodoxa Romana, fiindca ajuta comunitatile aflate in dificultate in vreme ce Vadim Tudor atrage electoratul vesnic nemultumit de partidele clasice. La ultimele alegeri parlamentare partidele lor nu au putut sa treaca pragul parlamentar de 5 procente, dar la scrutinul pentru locale din 2008 formatiunile celor doi au cistigat punctual citeva locuri de consilieri si primari. Partidele conduse de Gigi Becali si Vadim Tudor nu au viata politica intre alegeri si deci nici infrastructura in tara, iar programele lor se bazeaza pe respingerea politicii traditionale si militeaza pentru o forma de guvernamint autocrata.

Gigi Becali si Vadim Tudor vor sa-si foloseasca forta de atractie impreuna, fiindca in acest fel au dovedit ca pot reusi, bazindu-se pe complementaritatea lor: in vreme ce Vadim atrage mai ales barbati trecuti de 55 de ani din comunitati rurale mici, care nu asculta radio, nu citesc carti si sunt, in general, slab informati, Becali este foarte popular in randul tinerilor, mai ales al barbatilor, eventual care au lucrat in strainatate, necasatoriti si care locuiesc in orase cu populatii cuprinse intre 100.000 si 200.000 de locuitori (Barometrul de Opinie Publica editat de Fundatia Soros). Altfel spus, in vreme ce Vadim mobilizeaza pensionarii de la tara, pentru care comunismul nu a fost o idee rea, Becali ii atrage pe tinerii oraselor medii. Cele doua tabere au in comun religiozitatea, ideea ca ar fi suficient un singur partid politic, dar si nemultumirea si neincrederea in institutiile statului.

Unele sondaje de opinie sugereaza ca Partidul Romania Mare se situeaza intre 4 si 7 procente, iar Partidul Noua Generatie este sub 3 la suta, dar apetenta pentru populism este in crestere in Romania, unde pe acelasi culoar concureaza si o formatiune care traieste prin intermediul canalului OTV, este vorba despre Partidul Poporului, care a trecut in unele cercetari sociologice de 15 la suta.

Asocierea acestor forte ar putea fi periculoasa, pentru ca prin comasare ar putea cistiga un sfert din electoratul romanesc. In 2000 s-a mai intimplat astfel, cind Vadim Tudor a intrat in al doilea tur al alegerilor prezidentiale, iar partidul sau a depasit 20 la suta. Pe fondul nemultumirilor sociale, al saracirii populatiei si al trendului european, fenomenul populist ar putea ajunge in parlament, intr-o perioada in care increderea romanilor in institutiile statului este scadere drastica, potrivit sondajelor de opinie
XS
SM
MD
LG