Linkuri accesibilitate

Proteste în Cehia împotriva măsurilor de austeritate și a corupției


 O ghidă de la Agenția „Tururile corupției", care duce turiști la locurile legate de mari scandaluri de corupție din Cehiascandals in Prague. video grab
O ghidă de la Agenția „Tururile corupției", care duce turiști la locurile legate de mari scandaluri de corupție din Cehiascandals in Prague. video grab

Demonstrațiile de aseară din Cehia s-au desfășurat sub supravegherea unui număr redus de polițiști.

Cehia se numără printre puținele țări europene care de la începutul crizei economice au fost ferite de proteste semnificative împotriva măsurilor de austeritate. Ieri, însă, mii de cehi au ieșit în stradă, cerând în demonstrații fără incidente violente demisia guvernului. Detalii are Mircea Țicudean.

Demonstrațiile ținute ieri la Praga, Brno și în alte câteva orașe cehești au fost primele care au amintit într-o oarecare măsură de protestele spontane înregistrate în ultimele săptămâni în țări ca Slovacia sau România, unde cetățenii au manifestat prelungit împotriva politicilor social-economice și a corupției, forțând unele schimbări la vârful puterii.

Radicalizarea nemulțumiților cehi vine după ce guvernul de centru-dreapta al premierului Petr Necas a dat publicității detalii despre măsurile de austeritate pe care vrea să le adopte, printre care se numără înghețarea pensiilor, reducerea sau eliminarea unor forme de asistență socială, introducerea unor noi tarife în sistemul de sănătate și în învățământul superior.

Miile de persoane care au demonstrat aseară la Praga și în alte localități din Cehia au răspuns apelului unei grupări deocamdată puțin cunoscute, care cere în proclamațiile sale pe internet demisia guvernului și a președintelui Vaclav Klaus. Autorii chemării la proteste reproșează politicienilor că nu ascultă vocea poporului și că aruncă noi poveri pe umerii oamenilor de rând în timp ce ei continuă să „fure” banii publici.

Începută cu un miting în centrul Pragăi, demonstrația de protest s-a transformat într-un marș către sediul televiziunii publice, pe care participanții o acuzau de cenzură, spunând că în cursul zilei nu ar fi informat obiectiv despre acțiunea lor.

Manifestanții au pichetat vreme de câteva ore clădirea televiziunii publice cehești, care și-a întrerupt transmisia obișnuită pentru a relata în direct despre protestul de la porțile sale.

Demonstrațiile de aseară din Cehia s-au desfășurat sub supravegherea unui număr redus de polițiști, care nu erau echipați cu mijloace pentru controlul mulțimii.

Guvernul Cehiei a reacționat printr-o scurtă declarație făcută de un purtător de cuvânt, care a spus că este dreptul cetățenilor să protesteze.

Organizatorii protestelor au anunțat că la Praga va avea loc astăzi un nou miting, și au repetat revendicarea ca guvernul și președintele să-și dea demisia până la sfârșitul lunii curente, avertizând că în caz contrar vor convoca proteste la scară națională.

Ca și în alte țări din centrul și estul Europei, protestele din Cehia au adunat oameni cu nemulțumiri felurite. În afara demisiei guvernului, unii au cerut anularea unei recente hotărâri de a restitui bisericii proprietăți confiscate de comuniși, iar alții au condamnat acordul internațional ACTA, împotriva pirateriei pe internet.

Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG