Linkuri accesibilitate

America, UE și Japonia au reclamat China la OMC pentru reducerea exportului de minerale rare


Presa oficială de la Bejing a scris că plângerile depuse la OMC nu sunt justificate

Este o nouă dispută care tensionează relațiile între principalele economii ale lumii.

În plângerea depusă la OMC, Beijingul este acuzat de cei trei parteneri comerciali ai săi că ar încerca să avantajeze propriile firme și să forțeze companiile străine să-și mute în China producția de tehnologii avansate.

Exact invers decât și-ar dori în Statele Unite președintele Barack Obama pentru care crearea lentă a locurilor de muncă acasă este principala sursă de îngrijorare într-un an electoral: „Începem un nou proces comercial împotriva Chinei, având alături de noi Japonia și unii aliați europeni”, a spus marți Obama la Casa Albă. „Acest proces vizează minerale deficitare care sunt folosite de producătorii americani de aparataje avansate ca bateriile care alimentează totul de la mașinile hibrid la telefoanele mobile. Dorim ca firmele noastre să fabrice aceste produse chiar aici în America, dar trebuie să aibă acces la materia primă furnizată de China”.

China acoperă astăzi 97 la sută din cererea globală de minerale rare - lista conține 17 asemenea minerale - folosite pentru numeroase categorii de produse high-tech, de la industria militară, la televizoarele cu ecran plat și turbinile eoliene.

China dispune de numai 30 la sută din zăcămintele globale. Dar alte țări ca Statele Unite, Canada și Australia au încetat să mai extragă aceste minerale în anii 1990 datorită costurilor mai mici ale importurilor din China. În plus, rafinarea presupune folosirea unor cantități mari de acid și produce deșeuri slab radioactive.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Liu Weimin a declarat marți că Beijingul a fost nevoit să impună cote la export pentru a limita prejudiciul asupra mediului:

Oficialitatea chineză a mai spus că țara sa trebuie să protejeze nu numai mediul, ci și resursele naturale deficitare. ”Considerăm că politicile noastre sunt conforme cu regulile OMC”, a declarat Liu Weimin.

Presa oficială de la Bejing a scris că plângerile depuse la OMC nu sunt justificate din moment ce cotele de export impuse de China anul trecut nu au fost acoperite nici măcar pe jumătate de cereri din străinătate.

La Bruxelles, comisarul european pentru comerț, Karel De Gucht a declarat însă că restricțiile chinezești trebuie înlăturate. ”Ele afectează producătorii din Uniunea Europeană și consumatorii din lumea întreagă, inclusiv companiile inovatoare în domeniul energiei curate”, a spus De Gucht.

Uniunea Europeană importă din China minerale deficitare de 350 de milioane de euro în fiecare an și spune că nu are de unde-și diversifica importurile. Companiile străine plătesc pentru aceste minerale de două ori mai mult decât cele chinezești, plângându-se de concurență neloială.

În ianuarie anul acesta, Statele Unite, Uniunea Europeană și Mexicul au câștigat un prim proces la OMC cu China care viza exportul altor materii prime.

Dar în ultimii ani, europenii și americanii au avut periodic dispute comerciale cu China, mai ales pe tema menținerea ratei scăzute de schimb a monedei chinezești, fapt care avantajează artificial exporturile chineze.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG