Linkuri accesibilitate

Vocile libertăţii. Radio Europa Liberă în era Războiului rece


Expoziție în cadrul festivalului de filme documentare dedicate drepturilor omului One World de la Bucureşti.

Expoziţia este unul din multele evenimente care acompaniază a cincea ediţie a festivalului internaţional de film documentar dedicate drepturilor omului “One World”, care se desfăşoară în capitala României între 13 şi 18 martie.

„Vocile libertăţii Radio Europa Liberă în era Războiului rece” este o expoziţie pregătită de Institutul Ceh pentru Studierea Regimurilor Totalitare şi de Centrele Cehe, cum se numeşte generic instituţia ce are menirea de a răspândi cultura cehească în lume (o instituţie similară cu Formul Cultural Austriac sau cu Institutul Cultural Român).

Iată de ce această expoziţie, care se află sub înaltul patronat al ambasadorilor ceh, slovac, maghiar şi polonez în România, este organizată de Centrul Ceh de la Bucureşti, în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe Politice de la Universitatea bucureşteană.

Expoziţia este curatoriată de Zuzana Jürgens ( de la Centrul Ceh din München) și de Prokop Tomek (Institutul Istoriei Militare de la Praga) şi prezintă, prin fotografii, text și video, istoria postului de radioului Europa Liberă, de la înființare, în 1951, şi până în prezent, concentrându-se însă asupra țărilor care fac parte astăzi din Grupul Vişegrad (pe atunci Cehoslovacia, Ungaria și Polonia), și redacţiilor în limba română şi bulgară ale Europei Libere.

Sunt prezentate personalitățile și evenimentele care au marcat existenâa acestui post de radio, şi influența pe care Europa Liberă a avut-o asupra ascultătorilor săi în perioada Războiului Rece.

Vernisajul de luni seara al expoziției a fost însoţit de o masă rotundă la care au fost invitaţi istorici, jurnaliști, foşti membri ai redacţiei în limba română a Europei Libere, şi de vizionarea peliculei „Război pe calea undelor”, în regia lui Alexandru Solomon, un film dedicat conflictului dintre fostul regim ceauşist din România şi Europa Liberă.

René Kubášek
René Kubášek
Cum spuneam, principalul organizator al expoziţiei „Vocile libertăţii. Radio Europa Liberă în era Războiului rece” este Centrul Ceh de la Bucureşti, al cărui director, René Kubášek a avut amabilitatea să spună Europei Libere cîteva cuvinte despre această expoziţie:

„Vorbim despre festivalul de flme documentare despre drepturile omului, filme noi, iar pentru noi, ca organizatori, de la Centrul Ceh, cele mai importante sunt de fapt discuțiile şi dezbaterile, şi celelalte evenimente care însoțesc festivalul. Avem discuții după fiecare film, avem şi expoziții, şi alte evenimente. Una dintre expoziții este despre Radio Europa Liberă. E vorba din noi despre drepturile omului, si ce a fost foarte plăcut, de fapt incredibil, a fost ca la vernisaj au venit cam 150 de oameni, iar majoritatea lor erau tineri, care poate nu au auzit de Europa Liberă, sau poate nu au înțeles bine ce înseamnă, radio Europa Liberă, ce a însemnat pentru România şi Cehoslovacia, şi acum pentru alte țări. Istoria acestui post de radio în perioada Războiului Rece se potrveşte perfect cu tematica ediției din acest an, pentru că fără Europa Liberă nu am fi putut să organizăm un festival aşa de bun în această țară, sau în Cehia, fără Europa Liberă, nu ştiu, ar fi fost timpuri un pic diferite, un pic ciudate.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG