Linkuri accesibilitate

Apartamente părăsite


Ar fi bine să ne civilizăm şi noi în ceasul al doisprezecelea, să ne pese un pic de viaţa vecinilor din bloc.


Recent, în apartamentul unor oameni plecaţi după hotare pentru muuultă vreme, a crăpat o ţeavă. Şi au rămas vecinii fără apă pentru că proprietarii, fireşte, habar nu aveau că ţeava din apartamentul lor a cedat. Pe deasupra, erau de negăsit. Şi a curs multă apă pe scara blocului. Şi s-a pus în cele din urmă problema intrării cu sila în acel apartament pentru cîrpirea conductei.

Şi în blocul meu de locuinţe sînt cîteva apartamente părăsite. Nişte oameni şi le-au cumpărat acum 7 ani de zile şi... duşi au fost pe alte meridiane. Nimeni nu i-a mai văzut de atunci. Iar inevitabilul s-a produs. A crăpat o ţeavă şi în unul din aceste apartamente, iar apa a curs ore bune, timp în care a fost găsită, cu mare dificultate, o rudă a proprietarului care avea o cheie. Dar ruda putea şi să nu fie găsită şi atunci iarăşi ar fi trebuit cineva să forţeze uşa.

Impresia mea e că în blocurile de locuinţe autohtone mai există asemenea apartamente părăsite. Fireşte, nu toţi cei plecaţi au lăsat apartamentele în voia sorţii. Unii le dau cu chirie şi fac bani din care nu se mai ştie dacă se vor reţine vreodată impozite. Dar există şi apartamente în care nimeni nu calcă ani de zile. Astea reprezintă un potenţial pericol.

De aceea, ar fi bine să ne civilizăm şi noi în ceasul al doisprezecelea, să ne pese un pic de viaţa vecinilor din bloc. E vorba de un fleac care e la îndemîna oricărui omulean dornic de a cutreiera lumea.

Prin urmare, dacă simţi nevoia arzătoare să pleci pentru vreo 5 ani în străinătate, nu ar strica să laşi o cheie de la casă unei rude şi să-i laşi administratorului blocului numărul de telefon al rudei respective. E un lucru simplu care nu le licăreşte prin minte unora. La rigoare, cei care lasă apartamentele abandonate ani de zile ar putea fi obligaţi să lase cheile unor rude sau prieteni de nădejde. Asta ca accesul la ţevile crăpate în locuinţele lor să fie şi el mai civilizat şi să nu producă pagube materiale.

În fond, viaţa noastră de zi cu zi e compusă dintr-o sumedenie de flecuşteţe similare. Dacă le punem la punct pe toate, viaţa noastră va fi mai veselă şi mai însorită, fără doar şi poate.
XS
SM
MD
LG