Linkuri accesibilitate

Transportatorii moldoveni „supăraţi” pe ninsorile din Europa


Vremea nefastă i-a afectat în special pe şoferii de cursă lungă, dar şi mai multe rute aeriene şi de trenuri.


Ministerul Transporturilor a cerut astăzi şoferilor care efectuează curse spre România să-şi întrerupă temporar activitatea, din cauza ninsorilor abundente şi drumurilor înzăpezite. Tot astăzi ministrul Anatol Şalaru a anunţat că trenul Bucureşti – Chişinău a ajuns la destinaţie cu o deviere de cinci ore. Aşa cum a aflat Diana Răileanu şi transportul aerian a avut de suferit, mai multe curse înregistrând întârzieri:

Din cauza frigului cei mai păgubiţi sunt şoferii, constată directorul Uniunii Transportatorilor şi Drumarilor, Eugen Daţco, pentru că pe vreme geroasă oamenii aleg să circule cu trenul sau să stea acasă:

„Lumea nu prea circulă acum. Autobuzele îşi pierd fluxul de călători, prin urmare şi pierd şi rentabilitatea curselor. Ele şi aşa cu tarifele care sunt astăzi nu sunt rentabile.”

Europa Liberă: În astfel de situaţii este şi riscant să te porneşti la drum?

„Asta deja depinde de organele administrative şi poliţie. Dacă drumurile nu corespund cerinţelor ele trebuie să fie închise de organele administraţiei publice locale împreună cu poliţia. Drumuri închise astăzi oficial nu avem, iar transportatorii sunt obligaţi să circule conform graficelor de circulaţie.”

Condiţiile meteorologice nefaste i-au afectat în special pe şoferii de cursă lungă, mai ales pe cei care circulă prin Europa. Reprezentantul Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto, Dumitru Albuleasa, spune că toţi conducătorii de tiruri care se vor îndrepta zilele acestea spre România vor fi întorşi la vamă:

„Nu le dă voie partea română să treacă vama, gata, punct. Şi aici nu pot fi alte viziuni, pentru că nu sunt legate de ceva reglementări, asta e situaţia de force-major. Transportatorii înţeleg situaţia, se conformează situaţie, le-am spus că trebuie să aibă cauciucuri de iarnă, care nu au cauciucuri vor fi amendaţi, întorşi înapoi. Au stat de ai noştri vreo şase transportatori la Giurgiuleşti. Au mers la riscul lor, cum s-ar spune. Dar în partea spre Rusia nu am auzit, nici nu s-a plâns vreun transportator să fie blocat.”

Atunci cînd autobuzele sunt blocate în gări e de presupus că transportul feroviar are de cîştigat. Aşa cum am aflat de la adjunctul serviciului transport de pasageri al întreprinderii „Calea Ferată din Moldova”, Veaceslav Paşcan, pasagerii care în trecut circulau cu autobuzul, pe vreme geroasă preferă să meargă cu trenul:

„Fluxul de călători puţin este mărit spre Bucureşti. Transportul acolo nu prea circulă pentru că am înţeles că toate drumurile sunt înzăpezite.”

Europa Liberă: S-a vehiculat că trenul de călători care circulă dinspre Bucureşti vine cu o întârziere?

„Trenul de astăzi care a venit de la Bucureşti spre Chişinău a întârziat cu 5 ore, dar asta în niciun fel nu a afectat călătorii pentru că în tren a fost cald şi tot e normal, iar diseară trenul pleacă fără întârziere conform orarului care este stabilit.”

Zilele trecute şi călătorii care au ales transportul aerian pentru a ajunge la destinaţie au fost forţaţi să aştepte mai multe ore în aeroportul Chişinău. Şefa serviciului de presă, Adriana Doroc, spune că mai multe curse au înregistrat întârzieri:

„Ieri, Munchenul s-a reţinut din cauza condiţiilor meteo de acolo. A fost într-adevăr o reţinere cu Bucureştiul zilele trecute, cînd a fost vremea mai proastă la ei. Înainte de îngheţuri a mai fost ceaţă pe undeva, dar întârzieri minore au fost, nu ceva de lungă durată. De fapt, dacă şi sunt reţinerii, se întâmplă din cauza aeroporturilor de destinaţie, din cauza condiţiilor de la noi nu s-au înregistrat reţineri sau anulări de rută.”

Administraţia de Stat a Drumurilor a anunţat zilele acestea şi o linie fierbinte la care pot apela şoferii blocaţi pe drumurile naţionale sau locale din Republica Moldova: 74 89 61.
Previous Next

XS
SM
MD
LG