Linkuri accesibilitate

Audieri în Comisia Helsinki americană recomandă anularea definitivă a restricțiilor comerciale în relațiile cu R. Moldova


Matthew Rojansky: „Conflictul transnistrean este un motiv al subdezvoltării Moldovei”.


Un grup de experți în problemele Moldovei au recomandat marți Comisiei pentru Securitate și Cooperare în Europa a Congresului american să sprijine anularea interdicțiilor comerciale rămase din perioada sovietică, așa numitul amendament Jackson-Vanik. Din discuțiile din Comisia Helsinki, corespondenta Europei Libere la Washington, Irena Chalupa a mai selectat câteva intervenții pe tema crizei politice moldovene și conflictului transnistrean. Le prezintă în rezumat Alexandru Eftode:

Ambasadorul moldovean la Washington, Igor Munteanu a spus la audierile din Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa a Congresului american că Moldova are nevoie de o reformă constituțională, care să întărească regimul parlamentar și să rezolve impasul prezidențial:

După spusele ambasadorului, experiența a arătat că Moldova poate fi guvernată de o coaliție iar sistemul parlamentar poate supraviețui cu succes în Moldova.

Alegerile din regiunea transnistreană, a mai spus Igor Munteanu, arată că oamenii de acolo doresc o schimbare și că se săturaseră de fostul lider Igor Smirnov. Chișinăul, a anunțat ambasadorul, ar fi gata să accepte negociatori transnistreni la discuțiile pentru liberalizarea comerțului cu Uniunea Europeană.

Fostul ambasador american care a condus misiunea OSCE în Moldova, William Hill, astăzi profesor la National War College, a spus că negocierile cu noul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk pentru rezolvarea crizei transnistrene se pot dovedi dificile. William Hill a spus că Șevciuk face parte din generația care nu a cunoscut cu adevărat o Moldovă unită și de aceea conlucrarea cu el nu va fi ușoară.

Transnistria nu-și plătește consumul de gaze rusești și este dependentă de Rusia, dar Rusia va fi foarte atentă în ceea ce face. Nu va recunoaște Transnistria ca stat, dar va avea grijă să-și păstreze pârghiile de influență în regiune, crede Hill.

Expertul Matthew Rojansky, director adjunct pentru Rusia și Eurasia la Fundația americană Carnegie Endowment, a spus că Moldova poate deveni prima țară din spațiul post sovietic după cele baltice care să fie primită în Uniunea Europeană.

Dar Rojansky a mai spus că atâta vreme cât Moldova este divizată ea rămâne într-o zonă gri din punctul de vedere al securității. Conflictul transnistrean este un motiv al subdezvoltării Moldovei, care forțează oamenii să părăsească țara, a spus Rojansky.

În privința modificării constituționale despre care a vorbit ambasadorul Igor Munteanu, expertul Fundației Carnegie a spus că alianța de guvernare își va pierde legitimitatea dacă schimbă Constituția ca să rămână la putere.

În intervențiile sale, Rojansky a sprijinit apelurile către Congresul american să anuleze amendamentul Jackson-Vanik care restricționează comerțul între Statele Unite și Moldova. Amendamentul este ridicat temporar, an de an, dar participanții la audierile de marți din Comisia Helsinki spun că este nevoie să fie anulat definitiv.

Datând din 1974, amendamentul Jackson-Vanik a impus restricții comerciale în relația Statelor Unite cu țările fostului bloc comunist care limitau emigrația și alte drepturi ale omului.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG