Linkuri accesibilitate

Ziua internațională a Holocaustului și memoria evreilor deportați în Transnistria


Sala numelor la Memorialul Yad Vashem
Sala numelor la Memorialul Yad Vashem

„Ultimul portret, pictând pentru posteritate” o expoziție la Muzeul Yad Vashem la Ierusalim.


27 ianuarie este în lumea întreagă ziua comemorării victimelor Holocaustului, cum se numește uciderea a șase milioane de evrei în timpul celui de-al doilea război mondial. Data a fost aleasă de Națiunile Unite în 2005 pentru că la 27 ianuarie 1944 trupele sovietice au eliberat cel mai sinistru dintre lagărele de concentrare naziste, Auschwitz-Birkenau, aflat în Polonia. Crimele naziștilor și ale aliaților lor împotriva evreilor au avut loc nu doar în țările ocupate de germani, ci și în cele aliate cu ele. Mircea Țicudean ne-a semnalat din presa israeliană un articol despre amintirea victimelor holocaustului românesc, desfășurat și pe teritoriul de astăzi al Republicii Moldova.

Un site de știri israelian a scris că în ajunul zilei internaționale a victimelor Holocaustului, muzeul Yad Vashem, care le păstrează vie memoria, a pornit în căutarea unor chipuri fără nume, dar despre care se știe că au trecut prin Moldova. În 1944, Evelyn Ziegler, o tânără de 19 ani din București, a desenat cu mâini tremurânde portretele unor orfani găzduiți de familia sa, după ce scăpaseră din infernul lagărelor din Transnistria.

În primăvara anului 1944, când trupele fasciste au început să iasă din Transnistria, în lagărele de concentrare de acolo au mai rămas puțini evrei. În luna martie, toți orfanii din lagăre au fost eliberați și încredințați comunității evreiești din București. Cel puțin șapte dintre ai au ajuns în grija soților Ziegler, a căror fiică Evelyn le-a făcut portretele. În josul paginilor, și-a scris comentariile, cum ar fi: „Un băiat de 18 ani. Merită să sufere atâta?”.

Unul singur dintre portrete poartă și un nume: Michel Korlero.
După ani, Evelyn s-a măritat și a emigrat în Israel, iar portretele orfanilor din lagărele transnistrene au intrat în posesia muzeului Yad Vasehm din Ierusalim, care încearcă acum să-i găsească. Site-ul israelian ynet.news.com scrie că trei dintre orfani aveau în primăvara lui 1944 între 15 și 18 ani, iar alți trei 10 ani.

Portretele lor fac parte dintr-o expoziție deschisă la muzeul Yad Vashem în pregătirea zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, marcată astăzi – dar vernisajul propriu-zis a avut loc luni, cu ocazia altei aniversări triste: 70 de ani de când la conferința de la Wannsee, conducătorii Germaniei naziste au elaborat așa-numita „soluție finală” – adică planul exterminării evreilor din Europa.

Expoziția numită „Ultimul portret, pictând pentru posteritate”, cuprinde cam 200 de lucrări create de 21 de artiști evrei în timpul Holocaustului. 60 dintre cei aflați în portrete nu au fost încă identificați. Curatorul expoziției, Eliad Moreh-Rosenberg, a spus că speră ca prin mediatizarea expoziției chipurile fără nume să ajungă la cei care le-au cunoscut, sau încă le cunosc.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG