Linkuri accesibilitate

Forumul economic de la Davos, ediția 2012


Forumul are loc pe fundalul semnelor promițătoare din ultimele zile că zona euro poate evita în cele din urmă intrarea în colaps.



Lideri politici și de afaceri ai lumii s-au adunat în stațiunea montană Davos din Elveția pentru un nou Forum Economic Mondial de cinci zile. În debutul reuniunii anuale, celor 2600 de participanți le vorbește astăzi cancelara Germaniei, Angela Merkel. Alexandru Eftode a rezumat relatările agențiilor de știri despre rezultatele așteptate la Davos.

O strategie de creștere economică este ingredientul care lipsește astăzi din coctailul pregătit de liderii europeni pentru a relansa zona euro. Fără refacerea economiei, comentează agenția Reuters, multora le va fi greu să recâștige alegerile anul acesta și mai târziu.

Soluția este așteptată de mulți de la Germania, locomotiva economică europeană, după cum a sugerat într-o declarație care prefațează Forumul Economic Mondial, directorul evenimentului Robert Greenhill.

Greenhill a spus că de la Angela Merkel, cancelara germană care va deschide lucrările forumului, se așteaptă să descrie viziunea pentru viitor, nu doar în ceea ce privește situația din Europa, ci și rolul pe care-l va juca în lume. „Sperăm că forumul va fi o șansă să dăm pagina problemelor europene”, a spus organizatorul.

2600 de lideri politici și de afaceri se adună la forumul de la Davos într-un moment în care s-au mai aplanat îngrijorările pe piețele financiare privitoare la starea finanțelor italiene și spaniole, a treia și a patra economii europene ca mărime.

Grecia aflată la rădăcina problemelor din zona euro nutrește speranța unui schimb de obligațiuni cu creditorii privați care ar mai curăța-o de datorii. Este departe de a fi ajuns la un acord, dar piețele par tot mai puțin îngrijorate de un eventual faliment grecesc. Spre deosebire de anul trecut, par să îl perceapă, dacă se va produce, ca pe o problemă izolată, care poate fi controlată.

Dar în ciuda semnalelor pozitive despre evitarea unui colaps ale zonei euro, soluții de relansare a creșterii anul acesta nu se întrevăd.

Marți, Fondul Monetar Internațional a urmat exemplul recent al Băncii Mondiale și a redus previziunile de creștere economică în lume în 2012. Din cauza unei „ușoare recesiuni” în zona euro, FMI a spus că așteaptă o creștere globală anul acesta de numai 3,3 la sută.

Consilierul economic al FMI, Olivier Blanchard a spus că refacerea globală și așa slabă se află în pericol de stagnare. „Epicentrul pericolului este Europa, dar restul lumii este din ce în ce mai afectat”, a spus Blanchard.

Până și cea mai mare și sănătoase economie europeană, Germania, s-a contractat la sfârșitul anului trecut și mulți oficiali nu așteaptă o creștere semnificativă în primele trei luni ale anului curent.

Liderii europeni se vor aduna la un summit lunea viitoare pentru a se pune de acord asupra unei strategii de creștere economică. Ea se axează pe reforma pieții muncii, micșorarea taxelor pe venit și taxarea mai mare a consumului și ajustarea mai bună a cheltuielilor din fonduri europene existent, fără cheltuieli adiționale.

Între timp, economistul șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare a avertizat că problemele zonei euro se revarsă și afectează vecinele de la est ale uniunii monetare. Erik Berglof s-a arătat îngrijorat că noua condiție impusă băncilor europene de a-și mări capitalul statutar care le-ar proteja de crize în viitor le face să se retragă și să-și reducă proiectele în estul Europei.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG