Linkuri accesibilitate

Cum se poate proteja CEC de ingerinţele politice?


Iurie Ciocan: pretenţiile Comitetului pentru Apărarea Constituţiei au nuanţe politice şi ar trebui adresate Parlamentului.


Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei, în frunte cu Iurie Roşca s-a întâlnit astăzi cu membrii Comisiei Electorale Centrale pentru a le cere demisia. Fostul preşedinte al PPCD susţine că CEC nu ar da dovadă de transparenţă în procesul electoral şi că s-ar supune actualei guvernări. În replică, preşedinte Comisiei, Iurie Ciocan, afirmă că nu a încălcat niciodată legea şi crede că instituţia pe care o conduce nu este subordonată politic. Cum se poate proteja CEC de ingerinţele politice, a căutat să afle Diana Răileanu:

Iurie Roşca crede că dacă actualul preşedinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan şi-ar da demisia, nu ar deveni părtaş la ceea ce fostul lider al PPCD numeşte „uzurparea puterii în stat”:

„Preocuparea care ne-a adus la Dvs. este degradarea legislaţiei în materie electorală şi riscul de a avea rezultate electorale sau eventualele referendumuri care nu vor fi arbitrate corect de cei care reprezintă astăzi majoritatea în Comisia Electorală Centrală. Iată de ce solictarea noastră insistentă să contribuiţi la deblocarea acestei tensiuni politice care este în continuă creştere prin demisia dvs benevolă din aceste funcţii.”

Iurie Roşca s-a arătat nemulţumit de modul în care au fost desemnaţi membrii CEC: trei fiind propuşi de PLDM, trei de PCRM cîte unul de PL şi PD, iar un alt membru, al 9-lea fiind numit printr-un decret prezidenţial. Iurie Roşca spune că prin această formulă autoritatea electorală poate fi uşor manipulată de către guvernare.

În replică, preşedintele CEC, Iurie Ciocan spune că pretenţiile Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei au o nunanţă politică şi ar trebui adresate Parlamentului şi nu Comisiei Electorale:

Iurie Ciocan
Iurie Ciocan
„Nu am servit nici unui partid. Cînd a fost partidul cutare or cutare la putere au fost situaţii cînd nu le-au ajuns cîteva mii de voturi să îşi rezolve obiectivul politic, nu a fost niciun temei pentru a încerca cumva manipularea acestor voturi în favoarea acestui concurent electoral care era la guvernare. Dacă ne uităm într-o istorie mai apropiată, o altă guvernare, un alt eveniment electoral, iarăşi cîteva mii de voturi nu ajung pentru rezolvarea referendumului din septembrie 2010. Iarăşi erau cîteva mii de voturi, dle Roşca, şi eu pot să vă demonstrez cu cifre că matematica nu suferă influenţă. Atunci iarăşi, nici eu şi nici colegii mei nu am aplecat capul jos să fim înfluenţaţi cumva într-un mod ori altul. Eu vă rog să ne lăsaţi să muncim în limita legislaţiei în vigoare aşa cum este prevăzut acest lucru de tot setul legislativ şi vă îndemn la conclucrare fiecare pas al nostru să fie monitorizat.”

Experţii susţin că instituţia Electorală dintotdeauna a fost un „fruct rîvnit” de guvernanţi. Dar cum se poate feri CEC de ingerinţele politice am căutat să aflu de la fostul membru al comisiei, Nicolae Gîrbu:

„Trebuie de găsit modalitatea de selectare şi de numire a membrilor Comisiei Electorale Centrale. Cum să le asigurăm la aceşti membri un statut prin care ei într-adevăr să devină imparţiali şi independenţi în activitatea lor. Îmi aduc aminte cînd erau, de exemplu, comuniştii la guvernare, unii membri ai CEC care erau înanintaţi din partea partidului de guvernare, se scăldau în funcţii. De aceea revin din nou la statutul membrilor Comisiei Electrorale, el într-adevăr trebuie să fie un arbitru, dar la ziua de azi cînd unii lideri declară că „CEC ne-a revenit nouă”, ce trebuie să spună opoziţia atunci, or partidele extra-parlamentare? Ce pot să se gîndească?”

Pe lîngă demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale, Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei a cerut şi demiterea preşedintelui Curţii Constituţionale şi a actualei guvernări. Mâine Comitetul a anunţat că se va întâlni cu preşedintele companiei Tele-Radio Moldova, Constantin Marin.
Previous Next

XS
SM
MD
LG