Linkuri accesibilitate

Valeriu Streleţ: „Să nu anticipăm, să vedem cum se aranjează lucrurile.”


Valeriu Streleţ
Valeriu Streleţ

Şeful fracţiunii PLDM în Parlament, în dialog cu Valentina Ursu.


Europa Liberă: Ce e mai bine? Alegerea şefului statului până la organizarea unui plebiscit? Sau plebiscitul ar avea sens de organizat?

Valeriu Streleţ
: „Fireşte că dacă ar exista condiţiile necesare pentru alegerea şefului statului, mă refer nu doar la cele 62 de voturi necomuniste, dar mă refer şi la o atitudine mai responsabilă din partea opoziţiei comuniste, ar fi de preferat să fie ales şeful statului. Să se instaureze o perioadă de stabilitate politică, care să permită avansarea agendei de reforme şi a programului de acţiuni pentru apropierea acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Şi între timp, într-o atmosferă mai stabilă, mai calmă, poate în a doua jumătate a anului curent, să revenim la ideea unui reforme constituţionale, dar care să cuprindă deja nu doar capitolele ce vizează simplificarea şi democratizarea procedurii de alegere a şefului statului, de instituire a unui regim autentic parlamentar, dar şi o serie de alte obiective de reformă constituţională, care au fost menţionate în repetate rânduri pe parcursul ultimilor doi ani.”

Europa Liberă: Şi dacă eventual subiectul alegerii şefului statului revine în actualitate, atunci unii lasă să se înţeleagă că ar trebui modificat acordul de constituire a Alianţei, pentru că Marian Lupu nu ar mai fi candidatura potrivită pentru funcţia supremă în stat.

Valeriu Streleţ
: „Domnul preşedinte interimar şi preşedinte al parlamentului la scrutinul care urma să aibă loc pe 15 ianuarie nici nu a dorit să se înscrie în calitate de candidat. Respectiv, asta ar fi un semnal că în cazul în care ar exista o candidatură de compromis posibil că într-adevăr ar trebui să revedem şi nişte parametri ai acordului de constituire a Alianţei. Dar să nu anticipăm, să vedem cum se aranjează lucrurile.”

Europa Liberă: Din câte cunoaştem, premierul Vlad Filat, liderul partidului Liberal-Democrat, s-a întâlnit astăzi cu o parte din reprezentanţii societăţii civile. Aceştia din urmă ne-au declarat că premierul ar fi spus că ar putea ridica problema renunţării Alianţei pentru Integrare Europeană la organizarea referendumului şi asta ar putea s-o facă chiar în cadrul şedinţei consiliului Alianţei de joi.

Valeriu Streleţ
: „Dacă în cadrul acestei întâlniri au fost abordate aceste subiecte, probabil că există temeiuri serioase ca preşedintele Partidului Liberal-Democrat să vină cu propunerea unei reevaluări a situaţiei curente. Dar şi în acest caz să nu anticipăm.”

Europa Liberă: Dar există posibilitatea reală totuşi de a alege preşedintele ţării în cadrul unui dialog numai din AIE şi Partidul Socialiştilor? Şi eventual dacă da, atunci se rămâne la candidatura doamnei Greceanîi?

Valeriu Streleţ
: „Eu nu mai cred că candidatura doamnei Greceanîi ar putea întruni consensul necesar. Respectiv având obiectivul de a avea un preşedinte ales şi de a evita alegerile anticipate sunt sigur că preţul pentru atingerea acestui obiectiv nu ştiu dacă ar putea fi acceptat să fie doamna Greceanîi preşedinte. Mă rog, asta este ca opinie personală. Dar totodată eu ştiu că există şi alte posibile scenarii de discuţii şi există şi alte posibile nume. Şi declaraţiile domnului Dodon indică că ei ar fi disponibil să ia în discuţii şi alte candidaturi.”

Europa Liberă: Dacă referendumul cumva ar putea fi anulat pentru o perioadă mai târzie, atunci să înţeleg că au fost presiuni şi din partea străzii? Din partea societăţii civile?

Valeriu Streleţ
: „Ar fi incorect, neperspicace din partea clasei politice să ignore opinia societăţii civile, opinia cetăţenilor, opinia propriilor partide. Din cauza asta în procesul de evaluare a condiţiilor pro şi contra referendum aceşti factori vor fi luaţi în consideraţie.”

Europa Liberă: Dacă eventual vă reuşeşte să alegeţi şeful statului, fără a declanşa în cel mai apropiat timp, sau până la finele lunii aprilie acest plebiscit, despre care s-a vorbit atât de mult, noul şef al statului va avea atribuţiile care sunt stipulate astăzi în Constituţie, iar Dumneavoastră insistaţi că avem nevoie de un regim parlamentar autentic.

Valeriu Streleţ
: „Fireşte că este aşa cum spuneţi şi derivă din câmpul constituţional existent. Adică şeful statului ales acum, în cadrul prevederilor actuale ale Constituţiei va avea acele împuterniciri, care sunt astăzi prevăzute. Dar obiectivul de a institui în Republica Moldova un regim parlamentar autentic rămâne un obiectiv important, asupra căruia eu sunt sigur s-ar putea reveni şi ar trebui să revenim.”

Europa Liberă: Când veţi lua decizia finală, spunându-i referendumului da sau ba?

Valeriu Streleţ
: „Până la începutul sesiunii parlamentare eu cred că se vor contura nişte decizii mai clare.”

Europa Liberă: Deci până în februarie?

Valeriu Streleţ
: „La 1 februarie se începe sesiunea parlamentară, şedinţele în plen se încep la sfârşitul primei decade, respectiv în acest răstimp. La momentul de faţă soluţia anunţată şi asumată de Alianţă este orientarea spre un referendum. Atâta timp cât nu există alte condiţii. Dacă aceste condiţii între timp se identifică, fireşte că ar fi de preferat să rezolvăm problema alegerii preşedintelui şi să facem o reformă constituţională în perioada de stabilitate politică. Mai târziu.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG