Linkuri accesibilitate

Demiterea lui Teodor Baconschi


Premierul Emil Boc se adresează Parlamentului, aununţând demiterea lui Teodor Baconschi
Premierul Emil Boc se adresează Parlamentului, aununţând demiterea lui Teodor Baconschi

Ministrul român de externe a fost înştiinţat prin SMS despre demitere, în vreme ce se afla la Bruxelles.


De 11 zile, în România au loc demonstraţii de protest împotriva guvernului, a măsurilor de austeritate impuse în ultimul an şi a preşedintelui Traian Băsescu. În cursul dezbaterilor de astăzi din Parlament, concentrate pe situaţia complicată din ţară, premierul Emil Boc a invitat opoziţia la dialog. După care a anunţat că a cerut revocarea ministrului de externe Teodor Baconschi. Mai multe de la corespondenta Europei Libere, Sabina Fati:

Liderii Opozitiei din Romania considera ca demiterea ministrului de externe Theodor Baconschi „vine prea tirziu” si inseamna „prea puțin” pentru a răspunde nemultumirilor oamenilor care au iesit astazi in strada pentru a 12-a zi.

Theodor Baconschi
Theodor Baconschi
Sefului diplomatiei romane i s-a reprosat ca intr-unul dintre mesajele scrise pe blogul personal s-a referit la protestatari ca la „mahalaua violenta si inepta incolonata”. Un alt senator al puterii i-a numit pe manifestanti „viermi”, in vreme ce ministrul apararii, Gabriel Oprea din partea progresistilor a vorbit despre cei aflati in strada sub eticheta de „ciumpalaci”, un cuvint care nu exista in dictionarul explicativ, dar care denota dispretul.

Ministrul roman de externe a fost instiintat prin SMS despre demitere, in vreme ce se afla la Bruxelles unde reprezenta Romania la reuniunea sefiilor diplomatiilor din statele Uniunii Europene.

Exista deja doi favoriti pentru fotoliul Externelor: Cristian Diaconescu, diplomat de profesie, fost ministru, acum senator din partea progresistilor si Bogdan Aurescu, secretar de stat la Ministerul de Externe, cunoscut ca avocat al Romaniei la Curtea Internationala de la Haga, unde a cistigat procesul privind zona din jurul Insulei Serpilor in fata Ucrainei

Cele doua camere ale Parlamentului Romaniei s-au reunit astazi in sedinta extraordinara comuna dedicata situatiei politice, economice si sociale din Romania, in prezenta premierului Emil Boc. Liderii liberali si socialisti vor alegeri anticipate, dar puterea nu ia deocamdata in discutie aceasta varianta de avarie. Liberalii le-au cerut parlamentarilor romani sa-si dea fiecare in parte demisia pentru a usura organizarea scrutinului anticipat, in conditiile in care procedura este destul de complicata, dar socialistii nu au primit cu prea mult entuziasm aceasta idee, in vreme ce senatorii si deputatii puterii nici nu se gindesc la o astfel de solutie.

In interiorul partidului de guvernamint se discuta intens de citeva zile despre necesitatea demisiei premierului roman, dar deocamdata nu s-a ajuns la o concluzie: se pare ca nici Emil Boc nu este destul de disponibil sa practice ritualul sacrificarii, dupa ce a fost nevoit sa suporte toate consecintele programului de austeritate, dar pe de alta parte nici toti democrat-liberalii din conducerea partidului nu cred ca prin eliminarea premierului se vor salva. Cu totii asteapta decizia presedintelui Traian Basescu, liderul de facto al PDL, care nu si-a spus inca parerea. Un fost consilier de-al lui a explicat, insa, ca e nevoie urgenta sa se taie un cap si fiindca a lui Basescu e prea mare, nu ramine decit capul premierului Boc.
XS
SM
MD
LG