Linkuri accesibilitate

Moldova pe o poziție descendentă în Indicele mondial al libertății economice


Descreșterea Moldovei este explicată de performanțe proaste în combaterea corupției și de volumul mare al cheltuielilor publice.


Indicele libertății economice în lume 2012 alcătuit de organizația conservatoare americană Heritage Foundation și publicația Wall Street Journal spune că Moldova a înregistrat un scor mai scăzut față de anul precedent și s-a situat pe locul 124 în lume. Mai multe despre raportul care analizează 179 de țări aflați de la Alexandru Eftode.

Moldova a scăzut cu 1,3 puncte față de anul precedent, spune noul raport alcătuit de Heritage Foundation și Wall Street Journal care analizează gradul libertății economice în țările lumii în funcție de 10 criterii.

Documentul dat publicității ieri explică descreșterea Moldovei prin performanțe proaste la combaterea corupției și volumul mare al cheltuielilor publice – cheltuielile bugetare echivalează cu peste 45 la sută din mărimea Produsului Intern Brut.

Raportul nu analizează situația economiei în ansamblu, ci ușurința cu care se pot face afaceri din perspectiva unor principii economice conservatoare și intereselor companiilor private. Iată de ce un volum mare al cheltuielilor publice, de exemplu, este văzut ca problematic. Tot așa, o legislație a muncii care apără puternic angajatul este considerată un factor negativ. În cazul Moldovei raportul spune de exemplu că „restricțiile privind orele de muncă sunt stringente”.

Din perspectiva companiilor private, este mai greu să faci afaceri în țările cu o legislație a muncii mai strictă. În indicele libertății economice, multe din asemenea țări se regăsesc în categoria celor „moderat libere”. Franța, de exemplu, este pe locul 67 în lume, după Kazahstan - locul 65, România - 62 sau Bulgaria – 61.

Moldova, pe locul 124 în lume, este inclusă în categoria celor „în general nelibere”, având un scor de 54,4 puncte pe o scară de 100. Este un scor sub cel mediu la nivel global. Printre impedimentele pentru afaceri în Moldova mai sunt numite „interferența persistentă a statului în sectorul privat, care mărește riscul economic într-o atmosferă politică volatilă”. „Instabilitatea politică face ca politicile fiscală să fie fragmentate, iar în cele mai multe zone ale birocrației corupția este semnificativă”.

Guvernul a făcut progrese „neuniforme” către un „management sănătos în domeniul macroeconomic și îmbunătățirea climatului de afaceri”, se mai spune în analiză. „Bazele libertății economice nu sunt nici temeinice, nici bine apărate (…) Justiția este vulnerabilă în fața interferenței politice și corupției, iar apărarea proprietății este slabă, subminând perspectivele unei dezvoltări economice mai semnificative și dinamice pe termen lung”.

Indicele libertății economice 2012 spune că performanța Moldovei este „cu mult sub potențial” așa încât, la scară europeană, țara este plasată pe locul 40 din 43.

Mult mai jos, dar în aceeași categorie a țărilor cu economii „în general nelibere” se află Rusia, în timp ce Belarusul și Ucraina sunt plasate în categoria „economiilor reprimate”. Ucraina este pe ultimul loc dintre economiile europene și pe locul 167 în lume. Corupția în Ucraina, spune raportul, se găsește din abundență la toatele nivelele puterii executive.

În indicele libertății economice în lume 2012 alcătuit de Heritage Foundation și Wall Street Journal numai 5 țări se află în categoria economiilor libere. Primele patru - Hong Kong, Singapore, Australia, Noua Zeelandă – sunt toate din regiunea Asia Pacific, iar pe locul cinci se află Elveția.

Hong Kong-ul este considerat, pentru al 18 an consecutiv, cea mai liberă economie din lume. Pe ultimul loc, cu economia cea mai reprimată este plasată Coreea de Nord.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG