Linkuri accesibilitate

„Conflictul s-a terminat cu 20 de ani în urmă, dar până astăzi militarii stau la Nistru cu tancuri şi cu automate cu magaziile pline cu gloanţe.”


Gheorghe Sârbu
Gheorghe Sârbu

Un ascultător al Europei Libere despre incidentul tragic de la Vadul lui Vodă.



Pentru mâine sunt anunţate proteste masive în unele localităţi din stânga Nistrului în ziua în care va avea loc şi înmormântarea tânărului Vadim Pisari, împuşcat acum doua zile la Vadul lui Vodă de un militar din forţele de menţinere a păcii. Un ascultător al postului nostru de radio, Gheorghe Sârbu a ţinut să-şi facă auzită opinia despre cele întâmplate şi a sunat la Europa Liberă.

Gheorghe Sârbu: „Este un caz ieşit din comun. Asta încă o dată dovedeşte că concetăţenii noştri nu sunt în siguranţă nici la ei acasă, nici pe pământul lor propriu. Bineînţeles că este foarte şi foarte regretabil, cu atât mai mult că este un tânăr. Clar că cineva poartă vina. Doar s-a ştiut că cineva poartă arme, că poate oricând să deschidă focul. Adică demult trebuia conducerea republicii să prevină, să nu avem iată această victimă. Că de când se vorbeşte că trebuie să fie înlocuite cu poliţia civilă, să fie implicată Uniunea Europeană şi alte structuri internaţionale? Fiindcă să stai cu tancul şi cu automatul plin cu magazia cu gloanţe până la ziua de astăzi, în secolul 21, în centrul Europei mi se pare chiar e o prostie. Conflictul s-a terminat cu 20 de ani în urmă, dar până astăzi stăm cu tancurile acolo, cu aceste maşini blindate şi cu automate cu magaziile pline cu gloanţe. Ştiţi că este o vorbă: şi mătura împuşcă câte o dată. Persoanele responsabile trebuiau din timp să ia măsuri. Nu acum, în ultimul moment. Trebuia de anticipat toate, trebuia anticipat.”

Europa Liberă: Dumneavoastră spuneaţi că o singură dată după conflictul armat din Transnistria aţi trecut aşa-zisul hotar şi de atunci v-a pierit pofta să mai mergeţi.

Gheorghe Sârbu
: „Da, fiindcă dânşii sunt foarte agresivi, dânşii sunt înarmaţi. Ei pe de o parte nu sunt recunoscuţi, convenţia internaţională semnată, ei pot oricând să împuşte un om, să-l omoare pe orişicine, să-l aresteze. Ei sunt necontrolabili. Statul nostru respectă drepturile omului, pe când ei nu. Deci, conducerea trebuia obligatoriu lucrul acesta să-l prevadă, nu trebuia să aştepte ca să se întâmple acest caz regretabil, încă o dată repet, ca după aceea să vedem ce putem face. Să cerem retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, retragerea acestor pacificatori. Ce fel de pacificatori, dacă el omoară? Chiar este ridicol. Cum, este pacificator, dar omoară? Noi ştim că aceşti pacificatori sunt ai statului rus, deci noi avem de-a face cu statul rus, care este tot cu nişte obligaţiuni faţă de alte organizaţii internaţionale. Şi noi vorbim şi despre statutul pacificatorului rus, care a împuşcat, noi nu vorbim acum despre Transnistria. Noi vorbim despre statul care cere nişte reguli de joc în lume şi este un stat care are un cuvânt de spus în Organizaţia Naţiunilor Unite, în OSCE. De aceea clar că trebuie de vorbit cu statul rus.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG