Linkuri accesibilitate

„Rusia ar trebui să lase populația din aceste regiuni să își aleagă proprii lideri”


Europarlamentarul Hannes Swoboda la o conferințâ de presă la Zagreb
Europarlamentarul Hannes Swoboda la o conferințâ de presă la Zagreb

Hannes Swoboda, membru marcant al Parlamentului European, trece în revistă principalele evenimente ale sfîrșitului de an.



Europarlamentarul austriac Hannes Swoboda, vicepresedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European a acordat un interviu corespondentei noastre Iolanda Bădiliță.

Europa Libera: Ati cerut in plenul Parlamentului European ca alegerile pentru Duma de Stat, organizate la inceputul lunii in Rusia sa fie repetate. Schimba rezultatul alegerilor si felul in care au fost organizate acestea, asadar schimba toate acestea ceva in politica UE fata de Rusia?

Hannes Swoboda: „Uniunea Europeana incearca sa aiba relatii pragmatice cu autoritatile ruse pe teme ca liberalizarea vizelor sau politica energetica si pe de alta parte sa sustina miscarea pentru drepturile omului. Pana acum am fost in accesata lupta aproape singuri, deoarece in Rusia sunt foarte putine organizatii care se ocupa cu asa ceva. Insa ati vazut ca, nemultumiti de alegeri, dintr-o data oamenii au iesit in strada sa isi ceara dreptul la alegeri libere si corecte. Oamenii nu au mai acceptat sa li se ofere doar ce doreste partidul Dlui Putin. Acolo unde s-au inregistrat neregularitati in procesul de votare, votul trebuie repetat.”

Europa Libera: As vrea sa vorbim putin si despre Transnistria. Dupa cum stiti, acolo au avut loc alegeri iar populatia a dat credit unui candidat care nu a fost sprijinit de Rusia (fostul speaker al Sovietului Suprem, Evgheni Şevciuk) si care se va bate in turul 2 cu candidatul sprijinit de Moscova (Anatoli Kaminski, actualul speaker al Sovietului Suprem). Actualul presedinte, dl Smirnov a iesit pe locul 3. Asistam la un val de schimbari atat in Rusia cat si in satelitii sai? Cum putem interpreta aceste schimbari?

Hannes Swoboda: „Se pare ca oamenii nu mai sunt atat de usor de manipulat asa cum isi inchipuie Rusia. Avem o situatie asemanatoare in Abhazia. Rusia s-a obisnuit sa se joace cu conflictele. Cand ne gandim la toate conflictele - Transnistria, Osetia de Sud, Nagorno-Karabah, vedem ca in toate aceste zone Rusia a jucat un rol dubios. Noi ne dorim sa fim parteneri cu Rusia, dar in acelasi timp Rusia ar trebui sa lase populatia din aceste regiuni sa isi aleaga proprii lideri, nu sa sustina un lider sau altul. In ce priveste Transnistria, liderii de aici ar trebui sa se concentreze sa gaseasca impreuna o solutie cu Moldova pentru ca acest conflict sa fie rezolvat.”

Europa Libera: Dle Swoboda, vorbind despre viitorul UE si despre anul 2012, in ultima vreme am auzit discutii despre o Europa cu 26 de state membre, cu alte cuvinte o Europa fara Marea Britanie. Va puteti imagina asa ceva?

Hannes Swoboda: „Nu cred. Nu ar trebui supraestimata aceasta diferenta de opinie dintre majoritatea statelor UE si Marea Britanie. Pe de alta parte nu este prima data cand Marea Britanie are obiectii sau blocheaza politicile comune ale UE și un exemplu ar fi politica comuna externa si de securitate. Pe de alta parte, aceasta separare dintre UE si Marea Britanie nu este de dorit si cred ca trebuie negociat pana se gaseste o solutie convenabila pentru ambele parti.”

XS
SM
MD
LG