Linkuri accesibilitate

„Nici Chişinăul şi nici Tiraspolul nu au interes să soluţioneze problema”


Grigori Valovoi, redactor-şef al ziarului „Novaia Gazeta”.



Grigori Valovoi: „Oricare vor fi rezultatele finale pe care urmează să le anunţe Comisia Electorală Centrală din Transnistria, eu cred că un rezultat deja este evident - poporul transnistrean, cetăţenii transnistreni, locuitorii Transnistriei au votat pentru schimbarea cursului. Au votat pentru plecarea lui Smirnov pentru că nu le mai convine modul în care el a guvernat şi bilanţul cu care s-a soldat stilul său de conducere. Iată că nu şi-au făcut efectul propaganda, potrivit căreia contracandidaţii săi ar urma să cedeze Transnistria Moldovei, Occidentului sau Alianţei Nord-Atlantice. Deci nu a luat foc. Oamenii au venit şi au votat pentru Evgheni Şevciuk şi cel de-al doilea candidat. Moscova a mizat pe Kaminski. Şevciuk este perceput ca un politician rebel, dădea senzaţia de entitate singulară. Dar tocmai programul său, echipa sa au ştiut să genereze rezonanţa şi înţelegerea majorităţii transnistrienilor”.

Europa Liberă: El va insista în continuare asupra recunoaşterii independenţei Transnistriei?

Grigori Valovoi: „Ieri Şevciuck a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia s-a referit la acest subiect. El a declarat că lui îi convine oricare lider al Republicii Moldova care va fi ales în baza legislaţiei Republicii Moldova. Cred că a avut o aserţiune corectă atunci cînd a spus că, dacă va deveni preşedinte, relaţiile cu Republica Moldova vot fi stabilite pe nou”.

Europa Liberă: Dar este de presupus că autorităţile de la Chişinău vor insista asupra adoptării statutului Transnistiriei.

Grigori Valovoi:
„Nici Chişinăul, nici Tiraspolul, nici Moscova, dar şi nimeni altcineva pînă acum nu a propus o soluţie pentru această problemă. Prin urmare, a vorbi astăzi despre insistenţa unei sau altei părţi nu prea are sens. Niciun politolog, niciun politician, niciun reprezentant al ţărilor garante nu va spune că există un plan de reglemetare. Nu există un asemenea plan, asta poate constitui obiectul pentru discuţii de acum înainte.

După părerea mea, ar fi excelent dacă cei mai mari specialişti în domeniul dreptului internaţional, cei mai importanţi experţi care au experienţa soluţionării unor conflicte similare, s-ar putea convoca pentru a elabora un asemenea document şi, luînd în calcul opiniile Chişinăului şi ale Tiraspolului, l-ar avansa ca pe un proiect de soluţionare a problemei. O altă modalitate nu va da rezultate scontate.

Moldova unitară nu poate reglementa criza. Transnistria, independent, la fel, nu oferă soluţia. Părerea mea este că nici Chişinăul şi nici Tiraspolul nu au interes să soluţioneze problema. Iată de ce e nevoie să fie împinşi din spate. De ce? Pentru că au apărut elite, au apărut oameni care au partajat puterea, proprietăţile, banii, electoratul. Şi dacă Tiraspolul şi Chişinăul nu vor găsi limbaj comun, înseamnă că ţările garante, adică şi Kievul, şi Moscova, şi mediatorii, ar trebui să aibă posibilitatea să se implice, adică să propună o schemă concretă, un model concret al unui stat nou, subliniez, absolut nou. Care va purta numele Moldova”.

Europa Liberă: Fără asistenţa Rusiei Transnistria se poate dezvolta?

Grigori Valovoi:
„Au fost timpuri cînd Transnistria s-a descurcat fără ajutorul Rusiei, cînd industria nu a fost privatizată sau furată. Transnistria a avut atunci buget cu profit, se dezvolta. Au fost asemenea timpuri. Faptul că Igor Smirnov a adus economia la starea aceasta a şi influenţat rezultatele alegerilor”.

Europa Liberă: Pe parcursul acestor ani Rusia nu a cunoscut oare cu ce se ocupă Igor Smirnov?

Grigori Valovoi:
„Rusia este foarte mare, Kremlinul are mai multe turnuri, fiecare turn avea partea sa de cunoaştere şi se conducea de propriile interese. Poate a ştiut, dar astăzi a venit momentul cînd Rusia este alta. Rusia trebuie să acţioneze. Iar Smirnov, în opinia mea, nu este omul care să poată face faţă unor abordări noi şi unor decizii moderne.

Atît Şevciuk, cît şi Kaminski sînt candidaţi pro-Rusia care declară despre independenţa Republicii Moldoveneşti Nistrene. Iată de ce nu se vor produce schimbări radicale. S-a schimbat însă un lucru esenţial - a plecat un retrograd depăşit. El a rămas în trecut, pe noi ne aşteaptă revelaţii noi.”
XS
SM
MD
LG