Linkuri accesibilitate

Președintele României a criticat dur băncile europene care vor să-și reducă finanțările pe piața autohtonă


Pînă la sfârsitul lui 2012 România ar urma să-și fixeze numărul bugetarilor la 1,1 milioane.





Președintele Traian Băsescu a spus astăzi că România își menține obiectivul aderării la zona euro în 2015, adăugând că „nimănui nu-i strică obiectivele ambițioase”. Alte remarci din discursul rostit de președintele român la o conferință organizată de grupul britanic de presă „Economist”, în relatarea Sabinei Fati.


Președintele României a vorbit astazi despre principalele trei probleme care pot afecta supravietuire economica a țării sale finantarea tarii in aceasta perioada critica, continuarea aplicarii masurilor de austeritate, inclusiv cu reducerea numarului de bugetari, si nu in ultimul rind capacitatea guvernului de a depasi criza economica si de a se feri de cheltuieli inutile inaintea alegerilor de anul viitor.

Traian Basescu a criticat dur bancile europene care intentioneaza sa-si reduca finantarile pe piata autohtona. „Vreau sa cred, a subliniat presedintele roman, ca anuntul Bancii Centrale a Austriei referitor la scaderea fluxurilor de capital catre statele non-Euro a fost o eroare sau o neintelegere a efectelor”. Banca Nationala a Austriei si-a anuntat inca de luni aceasta intentie, iar Romania este direct afectata, fiindca cea mai mare banca autohtona BCR este majoritar detinuta de banc austriaca Erste, dar si fiindca in Romania mai sint inca alte trei institutii bancare detinute de austrieci, Raiffeissen, Volksbank şi Unicredit (aceasta din urma coordonata în Romania de Bank Austria). Cu alte cuvinte cele patru banci cu capital austriac nu vor mai avea voie sa acorde credite care sa depaseasca 10 la suta din nivelul depozitelor atrase pe plan local. Austria a inchis, de fapt, robinetul de bani pentru Romania, dar presedintele Basescu le atrage atentia oficialilor de la Viena ca decizia lor este cel putin imorala, in conditiile in care mai ales in perioada de boom economice, 2006-2009, aceste banci au prosperat pe seama creditelor facute de romani. Traian Basescu le-a transmis bancherilor austrieci ca au obtinut “profituri uriase” in Romania si ca ar fi o “lipsa de fair play” sa lase acum in plina criza, tara nefinantata. Statele venite mai tirziu in Uniunea Europeana nu trebuie sa plateasca „lacomia” bancilor occidentale, a precizat ferm presedintele roman. “Nu am vrea sa le aducem aminte prietenilor nostri europeni - a declarat presedintele roman - cit au conditionat admiterea in Uniunea Europeana de privatizarea sistemului bancar”. Intr-adevar abia odata cu venirea crizei economice, Romania si-a dat seama ca nu poate rezista socurilor avind de partea sa o singura banca de tip comercial (CEC-Casa de Economii si Consemnatiuni), pentru ca toate celelalte sint cu capital strain.

Traian Basescu a mai dat astazi asigurari, la intilnirea organizata, la Bucuresti, de revista britanica „The Economist”, ca pina la sfirsitul anului viitor Romania ar urma sa-si fixeze numarul bugetarilor la 1,1 milioane. In 2010 erau inregistrati 1,4 milioane de oameni platiti din buzunarul statului, dar multi specialisti sustin ca ar fi sufiecienti 700 de mii.

In acelasi timp presedintele roman a argumentat ca „obligatia contractuala” a actualului guvern este sa demonstreze inaintea alegerilor care vor avea loc exact peste un an ca tara are si alte perspective decit cea a “statului nereformat”. Traian Basescu, acuzat de inamicii sai politici ca insista sa conduca tara ca pe o nava, nu s-a abtinut sa faca din nou o comparatie in acest sens. Fost comandant de vas, presedintele roman le-a spus oamenilor puterii ca trebuie nu-si abandoneze obiectivele in situatii de criza, fiindca el nu a vazut niciodata un comandant de nava care, daca are furtuna in fata, spune „eu nu mai ajung la punctul de destinatie”. Fiindca poate ajunge, chiar daca are intirziere. Acesta pare sa fie si rationamentul dupa care se ghideaza Romania cind spune ca-si mentine termenul 2015 pentru aderarea la euro. „Nimanui nu-i strica sa-si stabileasca obiective ambitioase” a explicat presedintele roman.
XS
SM
MD
LG