Linkuri accesibilitate

Alegerile anticipate ar fi un dezastru


Igor Dodon, de vorbă cu Valentina Ursu
Igor Dodon, de vorbă cu Valentina Ursu

Fostul deputat comunist Igor Dodon despre amânarea alegerilor prezidenţiale şi despre ultimele evoluţii şi tensiuni pe scena politică.


Nu vreau nici o funcţie. Nu vreau alegeri parlamentare anticipate, caci ar fi un dezastru pentru Moldova. Vreau alegerea şefului statului. M-am întâlnit cu Marian Lupu în afara AIE. Declaraţiile aparţin deputatului neafiliat Igor Dodon, cu care a stat de vorbă Valentina Ursu.


Igor Dodon răspunde întrebărilor Valentinei Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:02 0:00
Link direct


Europa Liberă: Intenţia dvs. a fost să vă desprindeţi pentru a încerca să deblocaţi criza politică. Vă reuşeşte?

Igor Dodon: „Primul pas spre deblocare s-a făcut. Avem pe de o parte PCRM, care cu orice preţ bloca, boicota şedinţele Parlamentului, căuta motive pentru a nu a avea discuţii. Să ne aducem aminte - numiţi întâi data alegerilor preşedintelui şi apoi începem discuţiile. S-a numit data - nu, nu merge, hai să discutăm cu fiecare în parte. A început să discute cu fiecare în parte – nu, nu merge, hai întâi toţi afară, varianta zero şi după aceea începem discuţiile. Din start se vedea că se mergea la un blocaj politic din partea PCRM. Pe de altă parte, avem AIE-ul, care de 2 ani şi jumătate, din diferite considerente nu putea să depăşească criza politică. De aceea, în această situaţie, când avem aceste două mari entităţi politice, una cu blocajul şi alta cu opoziţia, poate mai puţin constructivă, a apărut această soluţie, care, în opinia noastră a creat premise pentru dialog. Noi am spus foarte clar că suntem gata să contribuim la depăşirea crizei politice cu câteva condiţii. Unu, să determinăm o candidatura apartinică, nemembră a AIE. Doi, ar fi bine să fie o reformatare a guvernării şi acestea au fost principalele condiţii. Important e să fie dialog la început. Ce va urma mai departe, timpul va arăta.”

Europa Liberă: PCRM şi PD au convenit de comun acord asupra stabilirii datei demarării procedurii alegerii preşedintelui?

Igor Dodon: „Este evident că această dată a fost votată de către PCRM, PLDM şi PD. Personal, de asemenea am votat, pentru ca să înceapă procedura de începere a alegerii preşedintelui. Întrebarea este alta. De ce acei care au stabilit data alegerilor parlamentare au dat dovadă de iresponsabilitate politică. De ce cei care au 15 mandate cel putin, cel putin mă refer aici la 3 partide, PCRM, PLDM şi PD, ei toţi au posibilitate să înainteze candidaţi, de ce ei n-au înaintat candidat. Ce fel de joacă este aceasta? Dacă v-aţi asumat responsabilitatea să numiţi, şi aţi votat toţi impreuna data alegerii preşedintelui, fiţi buni si înaintaţi candidaturi.”

Europa Liberă: De ce n-aţi spus acest lucru la şedinţa consiliului AIE, unde aţi fost prezent?

Igor Dodon: „Acest lucru la şedinţa consiliului AIE eu l-am spus.”

Europa Liberă: Cum a apărut povestea, vorba despre candidatura doamnei Zinaida Greceanâi?

Igor Dodon: „Nu trebuie să numim aceasta poveste sau vorbă. A fost în urma discuţiilor care au fost în cadrul inclusiv al AIE. Vreau să vă spun un lucru foarte important: noi nu am ajuns la momentul când să discutăm foarte serios despre candidatura la funcţia de preşedinte a doamnei Greceanâi. Dacă era să fie discutată această candidatură, oare nu era prezentă şi doamna Greceanâi la consiliul AIE? Asta înseamnă că noi nu am ajuns în situaţia când să discutăm că uite doamna Greceanâi şi gata.”

Europa Liberă: Dar în schimb dvs. împreună cu doamna Greceanâi v-aţi întâlnit la Bruxelles cu domnul Filat.

Igor Dodon: „A fost o întrevedere cu oficialii europeni. În special pentru mine a fost o întrevedere importantă cu domnul Štefan Füle, care este socialist şi cu care sper că voi avea o colaborare bună ca viitor conducător, sper sa fiu în timpul apropiat, al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. Şi aici un lucru foarte important, dacă să revenim la discuţiile vizavi de candidaturi. Noi am spus din start: o candidatura apartinică, ne-membră a Alianţei. Ca răspuns am avut doar că este candidatura AIE, domnul Lupu şi mai mult nu vorbim despre altceva.”

Europa Liberă: Dacă il citez pe domnul Filat, el spune aşa: PD şi Marian Lupu s-au arătat dispuşi să o sprijine pe doamna Greceanâi şi chiar şi-au luat un angajament.

Igor Dodon: „Poate fac o declaraţie în premieră aici la Europa Liberă, eu am avut discuţii cu liderul acestui partid, Marian Lupu, am discutat cu dumnealui, nu doar în cadrul şedinţelor consiliului Alianţei. Cel puţin eu am înţeles că dumnealui o susţine pe doamna Greceanâi, şi este gata să voteze la candidatura de preşedinte pe doamna Greceanâi. Acelaşi lucru l-am auzit şi de la domnul Filat. Atunci când venim la consiliul AIE, începem discuţiile şi pe mine mă întreabă care ar fi candidaturile posibile şi eu spun: haideţi să examinăm şi candidatura aceasta; şi eu văd din partea AIE, integru, că nu, că doar candidatura noastră este domnul Lupu, pentru mine a fost foarte straniu. Chiar am fost surprins de o astfel de poziţie, cu atât mai mult că au mai fost declaraţii anterioare, că cineva se retrage, că nu doreşte, că haideţi să găsim consens politic. Acum aud că domnul Lupu vorbeşte de obrăznicie. Timpul le va pune pe toate la locul său şi va pune punctele pe i. Cel puţin eu nu înţeleg mesajul, tonalitatea domnului Lupu. Dumnealui ştie foarte bine discuţiile pe care noi le-am avut şi să vorbeşti de obrăznicie în această situaţie este ridicol, din partea domnului Lupu.”

Europa Liberă: Dvs. aţi fi putut anticipa un asemenea răspuns din partea domnului Lupu, din moment ce aţi declarat tranşant că nu aveţi de gând să susţineţi candidatura domnului Lupu la funcţia de preşedinte al ţării.

Igor Dodon: „Noi am spus acest lucru şi vom fi consecvenţi pana la urmă, noi nu vom susţine această candidatură la funcţia de preşedinte, la fel ca şi alte candidaturi din partea AIE. Eu nu-mi permit să vin cu declaraţii de dragul declaraţiilor. Credeți-mă, sunt paşi foarte bine calculaţi cei care i-am făcut până acum şi sunt foarte bine argumentaţi. Vom fi la fel de consecvenţi şi vom face paşi corecţi şi mai departe. Noi am fost corecţi faţă de societate, faţă de foştii colegi de partid, noi nu am fost atacaţi de colegi pana nu am fost atacaţi de ei. Le-am răspuns şi referitor la grupul Tkaciuc, şi la alţii. În această situaţie noi am propus o soluţie logică. Oameni buni, noi propunem o soluţie pentru depăşirea crizei politice ca să nu fie alegeri anticipate, cu condiţia reformatării guvernării.”

Europa Liberă: Ce ar însemna această reformatare şi cum o vedeţi?

Igor Dodon: „Nu aş intra în prea multe detalii la această etapă, însă noi înţelegem foarte bine că un preşedinte ne-membru de partid, ne-membru al AIE deja este un pas în reformatarea guvernării.”

Europa Liberă: Un preşedinte ne-politic, luaţi în calcul iarăşi candidatura doamnei Greceanâi?

Igor Dodon: „O să spun şi nişte lucruri în premieră, noi am spus foarte tranşant şi clar: oameni buni, societatea aşteaptă careva schimbări. Societatea nu vrea ca Alianţa să aibă preşedintele său la guvernare. De aceea noi considerăm că trebuie să fie un preşedinte care nu este membru de partid, şi cu atât mai mult membru al AIE. Şi am venit cu această soluţie. Haidem să găsim un preşedinte ne-membru de partid. În opinia noastră, una din candidaturi ar putea fi doamna Greceanâi. Dar de ce până azi AIE, care cunoşteau că Preşedintele poate fi votat doar un preşedinte ne-membru de partid şi ne-membru al Alianţei nu au dat dovadă de responsabilitate politică, să propună alt candidat, puteau propune altă candidatură tot ne-membru de partid. Şi noi să începem discuţiile.”

Europa Liberă: Dar există acordul de constituire al Alianţei, care scrie negru pe alb că anume candidatul AIE rămâne a fi Marian Lupu.

Igor Dodon: „Dar lor nu le ajung voturi.”

Europa Liberă: Atunci trebuie să se desfacă acordul.

Igor Dodon: „Acest lucru este problema lor internă. Dacă ei vor să depăşească criza politică, şi nu vor să ducă ţara la alegeri anticipate, ei trebuie să se lase de funcţii, ambiţii personale şi să meargă să găsească un consens. Acum, mesajul foarte clar pentru cei din Alianţă: oameni bun, găsiţi o candidatură apartinică, nu din Alianţă, o candidatură care să fie agreată de toţi 3 împreună şi propuneţi-o nouă pentru discuţii, noi suntem gata sa o discutăm.”

Europa Liberă: Există o asemenea candidatură?

Igor Dodon: „Întrebaţi-i pe cei din Alianţă.”

Europa Liberă: Eu vă întreb pe dumneavoastră.

Igor Dodon: „Ar fi bine ei întâi să se determine, eu nu le pot dicta. Ei spuneau ca uite că pe noi ne condiţionează. Eu nu-i condiţionez. Găsiţi o persoană care este susţinută de toţi 3, nu veniţi fiecare cu candidatura dumneavoastră spunând domnule Dodon, iaca noi l-am vrea pe cutare sau cutare. Nu mă interesează. Toţi 3 determinaţi o candidatură şi propuneţi-o pentru discuţii. Însă nu aşa că noi suntem 59, nu ne interesează absolut nimic. N-am inceput nici să negociem şi gata, Greceanâi e rea, toţi sunt răi, numai al nostru e bun. Al nostru, cel care de 2 ani şi jumătate nu se alege şi căruia nu-i ajung voturi. Atunci despre ce dorinţă de a depăşi criza politică putem vorbi din partea Alianţei?”

Europa Liberă: Pe de altă parte ar accepta şi ar susţine candidatura doamnei Greceanâi dacă nu şi-ar aminti de trecut, mai ales când a spus fraza cu armele.

Igor Dodon: „O încercare de a demoniza această personalitate.”

Europa Liberă: Oricine ar fi spus de la guvernarea comunistă acea frază?

Igor Dodon: „Oricine, dar să nu uităm, doamna Greceanâi era prim-ministru, reprezenta Guvernul Republicii Moldova, era un mesaj la acea etapă important.”

Europa Liberă: Dar e grav să zici că aplicăm arma.

Igor Dodon: „Cunosc foarte bine, eu eram alături de doamna Greceanâi şi am fost alături de conducerea ţării şi în data de 7 şi de 8… Situaţia deloc era simplă. Dar de ce nimeni nu spune acum despre utilizarea armelor. Mai multe cazuri în Europa acum. Nu arme de foc, cine a spus că este vorba de arme de foc?”

Europa Liberă: Acum ştiţi cum, tălmăcirile pot fi…

Igor Dodon: „Cineva tălmăceşte aşa cum consideră pentru a demoniza pe doamna Greceanâi, însă haideţi să vedem ce măsuri ia guvernarea în ţările europene când e vorba de manifestări în masă. Atunci nu s-a luat nimic asemănător din măsurile celea. Şi acum să încercăm să demonizăm? Eu cred ca asta o fac cei care vor cu orice preţ alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Nu credeţi că în situaţia incertă care s-a creat acum ar putea veni voturi din partea PCRM pentru candidatura domnului Lupu?

Igor Dodon: „Nu au decât să negocieze şi cu PCRM. Dacă vor reuşi să găsească un numitor comun cu PCRM, să-şi asume riscurile în acest sens. PCRM se marginalizează şi mai mult pe stânga acum, fac ceea ce pot, să ducă în eroare lumea, să spună că toţi sunt răi, numai noi suntem buni, haidem la alegeri anticipate. Ce vor aduce ele? Ele vor aduce aceeași situaţie: PCRM vor fi mai puţin, în AIE careva schimbări şi poate ar putea, de fapt sunt sigur, vor apărea şi alte forţe.”

Europa Liberă: Vedeţi că există anume aceste alte voci care vorbesc despre alte forţe că ar putea în viitorul Parlament să acceadă domnul Filat cu mai multe mandate, PLDM, şi domnul Dodon, şi atunci ar putea să fie suficiente voturile ca domnul Filat şi Domnul Dodon eventual să creeze o altă coaliţie de guvernare.

Igor Dodon: „Eu sunt sigur că dacă vor fi alegeri anticipate, noi, socialiştii, vom avea nu 3 mandate, vom avea mai multe. Însă eu nu vreau ca de dragul la câteva mandate să duc ţara la alegeri anticipate. Mai mult chiar, eu sunt gata să jertfesc, nu vreau nici un post, am spus haideţi să depăşim criza politică, pentru că asta va fi un dezastru pentru ţară. Dacă aş fi cinic aş spune haidem la alegeri anticipate, PCRM se marginalizează în stânga, o să mai rup de acolo organizaţiile teritoriale, ne urmează şi alţi membri de partid, eu o să cresc, dar nu vreau acest lucru cu orice preţ. Eu vreau să depăşim criza politică în formatul care este acum.”

Europa Liberă: Nu vreţi să deschideţi paranteza şi să spuneţi în ce constă reformatarea guvernării pe are aţi dori-o. Pe de altă parte admiteţi o coaliţie nouă PCRM-PD?

Igor Dodon: „În politicul moldovenesc putem să admitem orice. Dar eu nu vad care este sensul, nu le ajung mandate. PCRM are 39, PD are 15. 54 de mandate ce pot să facă? Doar să demită guvernul. Care este sensul să facă asta într-o situaţie destul de dificilă? Suntem în preajma iernii, situaţia cu bugetul situaţia nu este cea mai bună. Avem problem enorme la încasarea veniturilor la buget, atât pe intern, ma refer la activitatea inspectoratului fiscal, cat si la încasările de la vamă. Acest lucru noi l-am scos în evidenţă de mai multe ori, aţi văzut că şi misiunea FMI a punctat exact aceleaşi probleme. Pe de altă parte, soldurile trecătoare din anul precedent, rezervele, se epuizează. La sfârşitul anului dacă nu vor fi încasări din exterior masive, granturi, credite, am putea avea probleme cu capacitatea de plată a actualei guvernări la începutul anului următor, toate aceste lucruri sunt bine cunoscute. Şi vreau să văd care ar fi sensul demiterii guvernului ca cineva sa-şi asume responsabilitatea pentru această situaţie nu simplă. Cine din PCRM sau din PD sau PL sau nu ştiu de unde ar putea sa-şi asume această responsabilitate.”

Europa Liberă: Domnul Filat amintea că ar putea urma şi al doilea val de criză, atunci se suprapune una peste alta şi e şi mai complicat…

Igor Dodon: „Ca să revin la întrebarea dvs., PCRM-PD, unii mai spun că PCRM ar merge împreuna cu PLDM doar că să pună la punct si să-i pedepsească pe Dodon şi pe echipa lui. Nu au decât, cu toate că eu nu văd cum ar fi funcţională o astfel de coaliţie sau alianţă. PLDM-ul vorbeşte despre integrare europeană, PCRM-ul pe baricade vorbeşte cu totul despre cu totul altceva, unde nu avem politică fiscală şi aş vrea să văd cum PCRM-ul votează această politică fiscală anti-socială. Apropo, eu o voi critica şi voi vota împotriva acestei politici fiscale şi bugetului pentru anul următor.”

Europa Liberă: Poate ajutaţi cu îmbunătăţiri?

Igor Dodon: „Vreau să văd cum PCRM ar vota pentru aceasta şi chiar le urez succes în acest sens, şi atunci oamenii or să vadă cine este cine în politicul moldovenesc.”

Europa Liberă: Se crează impresia că mai mult discutaţi cu domnul Filat şi mai puţin cu domnul Lupu şi chiar deloc cu domnul Ghimpu.

Igor Dodon: „Eu nu insist să discut cu cineva din interiorul Alianţei separat. Noi ne-am propus să discutăm cu Alianţa, care este o entitate unică, în forma în care este încă. Încă, pentru că noi vedem ce se întâmplă pe interior şi conflictele între diferite părţi ale AIE, situaţia este putredă şi lucrul acesta devine din ce în ce mai evident. Dar ce ţine de dialogul cu unul sau altul. Eu nu cred că ar fi cazul să divizăm că avem relaţii mai bune cu PLDM şi mai rele cu PD sau invers, cu Lupu mai bine şi cu PLDM mai rău. Eu am fost surprins de declaraţiile domnului Lupu, atunci când vorbea despre obrăznicie. Vorbeşte de obrăznicie acea persoană care de 2 ani si jumătate insistă la funcţia de preşedinte, fiind clar că nu sunt mandate pentru aceasta, este straniu. Eu undeva înţeleg de ce Lupu face acest lucru, şi PD-ul, pentru că ei înţeleg că în eventualitatea alegerilor anticipate concurentul de bază va fi nu PCRM-ul dar va fi Dodon şi socialiştii, probabil este vorba de interes îngust de partid, însă, stimaţi colegi, noi nu suntem în electorală. Noi suntem în faza în care facem tot posibilul, cel puțin eu fac tot posibilul, să depăşim criza politică. Aşa că nu începeţi cu mesaje electorale, pentru că daca o să începem mesajele electorale noi trebuie să spunem ferm că noi nu vrem să rezolvăm criza politică şi mergem unde mergem.”

Europa Liberă: Domnul Filat se întreba de ce ar trebui el să vă convingă pe dvs., cei 3 deputaţi desprinşi de PCRM, ca Ghimpu să ajungă speaker.

Igor Dodon: „Da, în ceea ce ţine de dialogul cu Ghimpu. Vedem în ultimul timp că lui Ghimpu îi este convenabilă existenţa în continuare a PCRM-ului în forma în care este. El are un adversar politic, el are un mesaj electoral, noi vedem o colaborare tacită a acţiunilor lui Ghimpu şi a lui Voronin. De fapt PCRM şi PL, două extreme politice, au acelaşi scop: cu cât mai rău va fi, cu cât va dura mai mult criza politică, atunci când este război politic, criză, când toţi sunt pe baricade de obicei profită extremele: Ghimpu cu PL-ul, şi pe de altă parte. Acum interesele lor coincid sută la sută. Domnul Ghimpu pe de o parte face tot posibilul să nu fie ales preşedintele, aici este şi interesul politic al PL-ului, pe de altă parte Ghimpu vrea şi funcţii, nu ştiu de ce şi-a pus în cap că e obligatoriu să fie speaker şi altfel nu.”

Europa Liberă: Până la urmă nu-l vreţi pe domnul Lupu preşedinte sau nu-l doriţi şi pe domnul Ghimpu speaker?

Igor Dodon: „Noi am spus că candidatura AIE nu va fi preşedinte, nu cu voturile noastre. Dacă vor comuniştii să voteze pentru candidatura AIE – nu au decât. Ceea ce ţine de Ghimpu, situaţia este mai gravă. Noi considerăm că această persoană, pe parcursul ultimilor ani doar a contribuit şi dus la agravarea crizei politice din Republica Moldova, prin acţiuni şi prin declaraţii. Astfel de persoane nu pot fi în fruntea ţării.”

Europa Liberă: Eventual, dacă se ia o decizie în cadrul AIE, ca toţi deputaţii să-şi pună semnăturile pentru înaintarea candidaturii domnului Lupu ce se întâmplă?

Igor Dodon: „Atunci ei vor avea 59, dacă Godea va fi cu ei împreună, 59 de voturi pentru domnul Lupu.”

Europa Liberă: Ce veţi face?

Igor Dodon: „Noi vom vedea ce vom face în acest caz, însă noi la sigur nu vom vota această candidatură.”

Europa Liberă: Ar putea careva din foştii colegi din fracţiunea PCRM să vină cu dumneavoastră?

Igor Dodon: „Sunt mai multe persoane pe care le stimez în interiorul PCRM, mă refer şi la liderul partidului, cu toate că sunt tratat destul de dur şi emotiv din partea dumnealui, însă aceasta în caracterizează. Se spunea că uite că au făcut-o pe doamna Greceanâi prim-ministru şi nu ştiu ce. Întrebarea este simplă, şi eu o să i-o acord domnului Voronin: Dar aţi avut mai bune variante atunci? Trebuia sa-l puneţi pe Muşuc, Petrenco, Munteanu, pe cine aveaţi mai buni atunci? De ce deodată aruncăm că nu sunt demn. Dumneavoastră aţi avut candidaturi mai demne decât? Nu vreau să spun că suntem cei mai demni sau cei mai buni. Ne-aţi numit atunci pentru că noi am meritat acel lucru, pe drept am meritat, şi ne-am îndeplinit obligaţiunile destul de onest.

Ceea ce ţine de alţi colegi, da, ar putea să fie. În această fracţiune sunt foarte multe persoane cu care avem relaţii foarte bune şi vor fi bune în continuare, indiferent de perturbaţiile ce vor avea loc în politicul moldovenesc. Am fost împreună în campanii electorale şi în guvern, aş putea discuta cu mulţi. Dar nu mi-am pus acest scop şi nu voi merge să discut cu cineva sa-i conving. Fiecare îşi ia decizia proprie. Eu ştiu că foarte mulţi sunt nemulţumiţi de ce se întâmplă pe interior, pentru în încercarea asta de a juca a PCRM-ului, cand cu PLDM, pentru scoaterea şefului SIS, pentru a presa PD-ul, când cu PD-ul, pentru a presa PLDM-ul, cand cu Ghimpu deja sunt prieteni… Păi determinaţi-vă cine sunteţi. Asta înseamnă trădare, trădarea ideilor, şi este mult mai important decât plecarea din echipă, deoarece este vorba de trădarea intereselor alegătorilor. Atunci cand au mers în alegeri au promis ceva. Şi acum ei se joacă cu Filat, cand cu Ghimpu, cand cu Lupu, cand cu Ghimpu.”

Europa Liberă: Pe de altă parte totuşi aveţi şi nu puţini duşmani în fracţiunea PCRM?

Igor Dodon: „Având prieteni nu poţi să nu ai duşmani, dar ei sunt duşmani generaţi de conjunctura politică şi de indicaţiile şefilor şi de interese personale pentru a fi promovaţi undeva, în primărie, vice-primari şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Veţi insista şi în continuare pe candidatura doamnei Zinaida Greceanâi sau nu?

Igor Dodon: „Noi am spus foarte tranşant şi clar că noi votăm candidaturi care nu sunt membre de partid şi nu membre ai Alianţei.”

Europa Liberă: Deci candidaturi şi nu candidatură?

Igor Dodon: „Suntem gata să votăm acele persoane care în primul rând nu sunt membre de partid şi membre ai AIE. Şi al doilea lucru evident important este să fie o persoană care merită acest lucru. Nu poți să iei pe cineva nu știu de unde şi să spui că acesta va fi preşedintele ţării. În condiţiile în care preşedintele are atribuţii foarte importante, şi să numeşti orice persoană care este un bun istoric, pictor sau scriitor dar să-l faci preşedinte doar pentru e bun scriitor nu e corect. Trebuie să fie o persoana care are şi capacităţi manageriale, care are relaţii în est şi în vest, sunt mai multe lucruri. Dar trebuie să facem primul pas pentru a determina persoanele ne-membre de partid, ne-membre ai AIE, şi începem discuţiile.”

Europa Liberă: Preşedintele Moldovei se alege la Bruxelles, la Moscova sau aici la Chişinău?

Igor Dodon: „În Parlamentul Republicii Moldova . Sper că pe data de 18, în plenul Parlamentului va fi votată o nouă încercare de alegere a preşedintelui, vreau să vă spun că grupul nostru parlamentar al Partidului Socialiștilor, despre care vom anunţa crearea acestui grup, vom vota pentru numirea următoarei date a alegerilor președintelui ţării pentru a încerca să găsim un consens.”

Europa Liberă: Când mergeţi la şedinţa consiliului Alianţei?

Igor Dodon: „Nu am primit invitaţie referitor la această şedinţă.”

Europa Liberă: Sincer credeţi că mai poate fi găsit consensul asupra unei candidaturi pentru şefia statului?

Igor Dodon: „Dacă să ne uităm la poziţia lui Ghimpu şi Voronin, va fi foarte dificil. Pentru alegerea preşedintelui avem nevoie de 61 de voturi. PCRM-ul, care pierduse blocajul, l-a primit înapoi, împreună cu Ghimpu. Ei nu doresc nici un fel de consens. Ei împreună au pachetul de blocaj şi mie mi se pare că vor bloca împreună alegerea preşedintelui.”

Europa Liberă: Iar asta ar duce inevitabil la alegeri anticipate.

Igor Dodon: „Si atunci aceste două extreme de stânga şi de dreapta trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să înţeleagă că după următoarele anticipate ei ar putea să nu aibă împreună blocajul, şi o să fie cu totul alt format de guvernare în Republica Moldova.”

Europa Liberă: În cazul în care nu se alege preşedintele ţării cine se face vinovat, AIE sau Parlamentul, toţi 101 deputaţi?

Igor Dodon: „Vor fi vinovați toţi politicienii din Parlament. Absolut toţi.”

Europa Liberă: Ce e mai important, alegerea şefului statului sau haos în actul guvernării?

Igor Dodon: „Dacă şeful statului va fi ales, dar el va fi ales doar în cazul în care va fi o persoana apartinică, multe subiecte şi multe probleme care sunt şi care generează haos în politic şi în guvernare vor putea fi stopate.”

Europa Liberă: Dacă se ajunge asupra unui consens, ca doamna Greceanâi să fie propusă pentru această funcţie, cum se va împăca ea cu speakerul Marian Lupu şi cu premierul Vlad Filat?

Igor Dodon: „Veţi avea posibilitate să-i acordaţi această întrebare direct ei, în eventualitatea când îi va fi înaintată candidatura, dar daca nu greşesc, doamna Greceanâi a declarat ferm că ar putea găsi limba comună şi nu este pentru demiterea guvernului Filat, ceea ce confirmă încă o dată că aceasta este una din puţinele persoane care ar putea să asigure un consens şi o linişte politică la această etapă.”

Europa Liberă: Aceasta ar aduce rating şi Partidului Socialiştilor?

Igor Dodon: „Nu văd care ar fi rating pentru Partidul Socialiştilor, doamna Greceanâi nu doreşte să devină membru al acestei formaţiuni, nu văd care ar fi plusurile pentru Partidul Socialiştilor, care rămâne în opoziţie, care nu obţine nici o funcţie în stat.”
XS
SM
MD
LG