Linkuri accesibilitate

Dodon, Filat, Lupu și Ghimpu nu au reușit să bată palma


Mai au două zile.



Fostul deputat comunist Igor Dodon le-a propus-o astãzi pe Zinaida Greceanâi liderilor alianței de guvernare în calitate de candidatã la alegerile prezidențiale de peste o sãptãmânã. Dacã se înțeleg, partidele alianței plus cei trei foști comuniști care au pãrãsit vinerea trecutã fracțiunea PCRM ar avea destule voturi sã aleagã președintele. Dar la prima lor discuție comunã, Mihai Ghimpu, Marian Lupu, Vlad Filat și Igor Dodon nu au bãtut palma. Relateazã Liliana Barbãroșie.

Dodon, Filat, Lupu și Ghimpu nu au reușit să bată palma
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct



Singurul lider al alianţei care spune tranşant că nu o va vota pe Zinaida Grecianâi este liderul liberalilor, Mihai Ghimpu: „PL-ul nu votează. Rămâne dumnealor să mediteze. Inclusiv doamna Grecianâi să înţeleagă în ce joc este implicată şi ar fi mai bine să contribuie ca un fost prim-ministru la depăşirea crizei. Că ştie cum ne-a lăsat nouă actul guvernării.”

Igor Dodon rămâne însă ferm pe poziţiile că şeful statului nu trebuie să provină din alianţă şi nici să fi fost vreodată membru de partid, iar singura care s-ar potrivi acestei descrieri este Zinaida Grecianâi: „Am propus-o pe Zinaida Grecianâi, AIE a spus că propune candidatul lor binecunoscut. A fost un schimb de opinii. Sper că negocierile vor continua.”

Partenerii de coaliţie a lui Mihai Ghimpu au spus însă că este doar un început de discuţi şi că ambele propuneri merită să fie examinate. Totuşi Vlad Filat, dar mai ales Marian Lupu admit că aceasta ar putea lua mai mult decât două zile cât au rămas până în 14 noiembrie, data limită pentru înaintarea candidaţilor care să participe la prima încercare de alegere a şefului statului în parlament.

„Nu putem să excludem un asemenea caz. Colegii din comisia specială trebuie să fie pregătiţi pentru o astfel de situaţie şi să vină cu recomandările necesare.”

Marian Lupu a fost candidatul Alianței pentru Integrare Europeană desemnat odată cu crearea acestei alianţe, dar ulterior colegul său Vlad Filat i-a sugerat de mai multe ori că ar fi bine să se retragă dacă tot ne se găsesc voturi pentru alegerea sa. Săptămâna trecută, după plecarea lui Dodon şi a Zinaidei Grecianâi din PCRM, Vlad Filat a vizitat concomitent cu cei doi Bruxelles-ul, iar presa a speculat că ar fi făcut asta pentru a discuta cu demnitari ai Uniunii Europene o variantă în care ar fi aleasă Grecianâi. Deşi premierul a negat, a urmat o declaraţie a şefului Delegaţiei Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, care a spus că Zinaida Grecianâi ar fi o candidatură bună.

Premierului Filat spune însă că nu este vremea potrivită pentru poziţii categorice: „E uşor să spui că nu susţii pe unul sau pe altul. Este important să ai şi voturi suficiente.” Aluzie la refuzul tranşant al liberalilor de a o vota pe Zinaida Grecianâi.

Întâlnirea de astăzi s-a încheiat fără a se stabili clar data următoarei runde de negocieri, dar toţi cei care au participat au spus că vor continua discuţiile şi în week-end.
Previous Next

XS
SM
MD
LG