Linkuri accesibilitate

Ce se întâmplă în realitate pe scena politică?


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Faptele sugerează că ar putea să existe o legătură între desprinderea celor trei deputați de PCRM şi acţiunile sau reacţiile PLDM.


Gheorghe Cojocaru: „Ieșirea celor trei deputați în frunte cu Igor Dodon din fracțiunea Partidului Comuniștilor încă nu și-a găsit o explicație plauzibilă, dar aceasta merită a fi căutată pentru a înțelege ce se întâmplă în realitate pe scena politică. Din capul locul se cere reținută o declarație a liderului fracțiunii parlamentare liberal-democrate, Valeriu Streleț, imediat după detașarea celor trei de opoziția comunistă, prin care îi invita să adere la Partidul Liberal Democrat”.

Un punct de vedere de Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link direct




Europa Liberă: Era cumva o invitaţie „de politeţe” sau una „serioasă”?

Gheorghe Cojocaru: „Serioasă sau nu, această declarație trebuie privită în contextul acestui moment politic. Iar contextul este următorul: cu puțin timp în urmă premierul Vlad Filat a reușit să atragă sprijinul liderului comunist, Vladimir Voronin, pentru a găsi o soluție cu privire la alegerea șefului statului, încât, pe fondul acutizării relațiilor primului ministru cu președintele Marian Lupu, se părea că debarcarea acestuia din urmă ținea de zile numărate. Numai că democrații lui Marian Lupu și Vladimir Plahotniuic, cot la cot cu comuniștii, l-au votat pe Artur Reșetnikov vicepreședinte al Parlamentului, iar Voronin, amețit de piruetele sale pe cele două fronturi, l-a tratat de o manieră mojicească, greu de suportat, pe șeful Guvernului. Nota de plată n-a întârziat să vină: Dodon și cele două distinse doamne au sărit din barca comunistă”.

Europa Liberă: Aşa cum le asamblaţi, aceste fapte sugerează că ar exista o legătură între desprinderea celor trei deputați (de fracţiunea PCRM) şi acţiunile sau reacţiile Partidul Liberal-Democrat. Am înţeles corect?

Gheorghe Cojocaru: „Există această succesiune de date care poate fi citită şi din acest punct de vedere. Dar vom vedea ce se va întîmpla ulterior. Însă, ceea ce se vede acum este următorul lucru: Vlad Filat s-a întâlnit cu Igor Dodon și Zinaida Greceanîi la Bruxelles, însuși Dodon a facut declarații împotriva lui Marian Lupu, pe care apoi le-a atenuat ușor, iar Valeriu Streleț este singurul reprezentant al Alianței pentru Integrare Europeană care a declarat că odată ce există grupul acestor trei deputați nu mai sunt necesare discuțiile cu comuniștii, în timp ce Marian Lupu, și pe undeva şi Partidul Liberal, ar dori să negocieze și cu unii, și cu alții pentru a nu-și îngusta marja de manevre.

Europa Liberă: Grupul Dodon, de buna seamă este o soluţie fezabilă pentru alegerea statului?

Gheorghe Cojocaru: „Teoretic, voturile necesare se pare că au fost găsite, dar ele se datorează, este de presupus, abilităților de persuadare ale liberal-democraților care acum pot oferta și soluția pentru alegerea șefului statului, care nu va coincide neapărat cu așteptările partenerilor democrați și liberali din Alianța pentru Integrare Europeană. Aici este miezul problemei și în acest context speculațiile potrivit cărora alte două distinse doamne ar urma să părăsească fracțiunea parlamentară comunistă nu par a fi întâmplătoare. Marian Lupu, este de presupus, și-ar dori o revanșă în fața premierului Vlad Filat. Întrebarea este de ce n-a făcut-o până acum?”
Previous Next

XS
SM
MD
LG