Linkuri accesibilitate

28.10 - Atuul României pentru integrarea euro-atlantică și statul de drept (Editorial)


Atunci când sunt făptuite de romi, actele criminale tind să fie tratate în baza unui Cod penal aparte care ignoră măsurile gândite să apere drepturile cetăţeanului.





28 octombrie 2001

Editorial săptămînal
de Nestor Rateş

Atuul României pentru integrarea euro-atlantică și statul de drept.

În cursa pentru integrarea euro-atlantică, România are un atu important prin faptul că se distinge printr-o stabilitate politico-militară remarcabilă. În zona Balcanilor, unde crizele şi războaiele din fosta Iugoslavie au angajat militar Occidentul, România prezintă un interes special prin faptul că deşi o ţară cu ample populaţii minoritare, a găsit căi de a dezamorsa posibilele surse de tensiuni etnice grave şi a atrage la guvernare organizaţia politică a principalei minorităţi etnice, cea maghiară. Nu este însă vorba de o situaţie idilică, nici de absenţa oricăror încordări în relaţiile interetnice.

Probleme persistă, unele serioase, cu deosebire în situaţia romilor și în relaţia acestora cu autorităţile. Precum s-a putut observa chiar recent, unele situaţii degenerează în violenţe de amploare, care se prelungesc în operaţiuni de pedepsire şi răzbunare ce nu-şi au locul într-un stat de drept. Brutalitatea intervenţiilor poliţiei este notorie şi pare să fie în creştere, adesea total disproporţionată… Auzim, de altfel, mult prea des despre excesele poliţiei în general, faţă de cetăţeni de toate categoriile, despre şicane, bătăi, torturi iar postul nostru de radio s-a ocupat pe larg de această chestiune… Ilegalităţile au o răspândire mare la sate, excesele care nu de puţine ori iau proporţii oripilante, nu sunt anchetate şi pedepsite prompt şi au devenit un motiv serios de îngrijorare. Cele faţă de romi însă par să fie mai curând aplaudate decât condamnate.

Atunci când sunt făptuite de romi, actele criminale tind să fie tratate în baza unui Cod penal aparte care ignoră măsurile gândite să apere drepturile cetăţeanului, să-i acorde prezumţia de nevinovăţie şi să-l protejeze în faţa abuzurilor organelor de ordine. Operaţiunile poliţieneşti se transformă în acţiuni punitive, cu trupe anti-teror. Aplicarea legii devine o lecţie violenţă predată de soldaţi în uniforme negre.
XS
SM
MD
LG