Linkuri accesibilitate

Vizita viceministrului de externe rus Grigori Karasin la Chișinău


Grigori Karasin: „Vizita mea nu este legată nicidecum de alegerile din Moldova.”



Viceministrul de externe al Rusiei, Grigori Karasin, a sosit astăzi la Chișinău. Pe agenda vizitei, așa cum a spus diplomatul rus de îndată ce a ajuns la aeroportul moldovean, se află dorința Moscovei ca la alegerile parlamentare rusești din decembrie să fie deschise secții de votare și în Transnistria, dar și pregătirea unei vizite la Chișinău a ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Detalii are Liliana Barbăroșie.

Vizita viceministrului de externe rus Grigori Karasin la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:43 0:00
Link direct



Într-o declaraţie făcută la sosire, Grigori Karasin a spus că a venit în Moldova pentru a pregăti o vizită ulterioară la Chişinău a ministrului rus de externe Serghei Lavrov. Karasin, care este şi reprezentant special al Federaţiei Ruse la negocierile pe tema Transnistriei, a mai spus că are de gând să discute cu diplomaţii moldoveni problema deschiderii în regiunea transnistreană a secţiilor de vot pentru alegerile pentru Duma de Stat din decembrie.

Presa nu a trecut cu vederea că vizita lui Karasin coincide cu începerea negocierilor între partidele parlamentare pe marginea alegerii şefului statului. Aşa că unii jurnalişti l-au întrebat dacă vizita sa ar avea legătură cu procesul politic.

Grigori Karasin a respins aceste speculaţii: „Vizita mea nu este legată nicidecum de alegerile din Moldova.”

În decembrie 2010, în plin proces de negocieri post-electorale între partidele ce au intrat în Parlament după scrutinul din 28 noiembrie, şeful administraţiei prezidenţiale de la Moscova Serghei Narîşkin a vizitat Chişinăul ca să binecuvânteze o alianţă între Partidul Comuniştilor şi cel al Democraţilor. Acea alianţă însă nu s-a mai constituit, dar puterea analogiei îşi face efectul. Jurnalistul Valeriu Demideţchi, şeful oficiului ITAR-TASS în Moldova, spune că n-ar trebui totuşi să legăm această vizită cu procesul politic: „Această vizită este legată în primul rând de consultările moldo-ruse, subliniez, planificate, pe cooperarea economică, socială, cooperarea în cadrul CSI. Se va vorbi fireşte despre acordul de liber schimb semnat de premierul Filat recent la summitul CSI, despre problema transnistreană, despre preţul la gaze. Nu cred că are vreo legătură cu procesul de negocieri.”

În luna decembrie vor avea loc alegerile pentru Duma de Stat a Federației Ruse, iar Tiraspolul a anunţat că se intenţionează deschiderea a 25 de secţii de votare și în regiunea transnistreană. Reacţia Ministerului de Externe de la Chişinău a fost negativă. Unii comentatori, printre care şi Eugen Revenco de la Asociația de Politică Externă, crede că autorităţile de la Chişinău ar trebui să fie mai flexibile în această problemă: „Nu cred că Chişinăul ar trebui să ridice obstacole în acest sens. Ar fi cazul să se reevalueze riscurile şi să se revizuiască această poziţie.”

Rusia a deschis secţii de votare în Transnistria şi la alegerile din anul 2007, în pofida protestelor diplomaţiei moldoveneşti. Atunci, au votat peste 40 de mii de transnistreni, din aproape 140 de mii cu cetăţenie rusă, cât susţine că ar exista în stânga Nistrului administraţia de la Tiraspol.
Previous Next

XS
SM
MD
LG