Linkuri accesibilitate

17.10. - București: O ipoteză de presă hazardată


Mostră de uraniu confiscată în Moldova în 2011
Mostră de uraniu confiscată în Moldova în 2011

Nu există dovezi că Romania ar fi fost folosită pentru tranzitarea de material nuclear din Transnistria.







17 octombrie 2001

Actualitatea (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Ingrid Șușu).

O ipoteză de presă hazardată.

Revenim la ceea ce pare să fie cel puţin nu mai mult decît o furtună într-un pahar cu apă. Paolo Sartori dezminte informaţiile inflamante cu care este acreditat mai întîi de un cotidian bucureştean şi ulterior, pe principiul „bulgărelui de zăpadă”, de mai multe medii de informare romaneşti şi moldoveneşti. În corespondenta lui Ingrid Şuşu veţi putea afla încîlcita istorie a unui fapt de presă care, dacă ar fi descris o realitate, ar fi putut plasa Romania într-o poziţie extrem de delicată în contextul luptei împotriva mişcărilor teroriste.


„Nu există indicii că Romania ar fi fost folosită ca ţară de tranzit pentru material nuclear şi strategic care să alimenteze celule din spaţiul balcanic sau din Orientul Mijlociu al organizaţiei teroriste Al Queda, condusă de Osama Bin Laden. Ipoteza potrivit căreia Romania ar fi fost folosită pentru tranzitarea de material nuclear din Transnistria, cu destinaţia Bosnia, a fost infirmată atît de Serviciul Roman de Informaţii cît şi de direcţia de Combatere a Crimei Organizate din cadrul Ministerului de Interne.

Chiar dacă în Romania au fost operate arestări şi în acest an pentru sustragerea de materiale folosite în producerea de armament, nu există nici o dovadă că infractorii intenţionau fabricarea de arme nucleare, susţine şeful direcţiei, generalul Mihai Stoica
gen. M. Stoica: „Am avut în ţară un singur caz, la începutul anului, cu o sustragere de cesiu, undeva în judeţul Suceava şi au fost recuperate - era vorba de trei containere - s-a operat o arestare la nivelul conducerii întreprinderii pentru neglijenţă în serviciu, în asigurarea condiţiilor de pază şi securitate a acestor recipiente, dar au fost şi două arestări preventive în rîndul celor care sustras efectiv cele doua containere. În scopuri banale. Banale, în nici un caz, să producă arme.”

Mihai Stoica a adăugat că au existat, de asemenea, mai multe arestări pentru furtul de mercur, dar că la graniţe controlul este suficient de riguros pentru a nu permite tranzitarea acestuia. [...]

Iată ce ne-a declarat şi purtătorul de cuvânt al SRI, Marius Bercaru: „În domeniul traficului cu astfel de produse piaţa neagră a înregistrat în ultimul an o descreştere semnificativă a cazurilor de tranzitare pe teritoriul Romaniei. Nu se deţin indicii despre eventuala alimentare a reţelelor terorismului internaţional cu materiale strategice şi substanţe radioactive, prin folosirea ţării noastre ca spaţiu de tranzit. Pe fondul actualei situaţii internaţionale, estimăm că anumite cercuri încearcă să acrediteze ideea existenţei unui asemenea trafic, iniţiative care, în ultimă instanţă pot fi folosite pentru compromiterea imaginii externe a Romaniei.”

Mai multe publicaţii de la Chişinău, preluate de agenţia de ştiri Basa si ulterior de Mediafax, au publicat zilele trecute declaraţia lui Paolo Sartori, ofiţer al poliţiei italiene, responsabil de relaţiile cu republica Moldova şi Romania în cadrul departamentului italian al INTERPOL, aflat în misiune permanentă la Bucureşti şi Chişinău, în cadrul centrului regional de prevenire şi combatere a infracţiunilor transfrontaliere.

Potrivit declaraţiei menţionate, Interpolul ar fi deschis mai multe anchete referitoare la traficul cu material nuclear şi strategic, pe ruta Transnistria-Romania-Bosnia. Contactat telefonic de postul nostru de radio, atît Interpolul din Bucureşti cît şi biroul Interpol din Roma, au negat existenţa acestor anchete şi s-au declarat surprinse de conţinutul informaţiilor preluate de mediile din Moldova şi Romania. „Nu am acordat credit unor astfel de informaţii pe care nu le-am confirmat pe canale oficiale şi ne îndoim că domnul Paolo Sartori le-ar fi făcut”, sustine oficiul Interpol de la Roma. [...]
XS
SM
MD
LG