Linkuri accesibilitate

Vinul moldovenesc blocat din nou în Rusia (Kommersant)


„Despre ce nu va vorbi astăzi Filat în Parlament” (C.Tănase / Timpul)


Într-un editorial întitulat „Despre ce nu va vorbi astăzi Filat în Parlament”, Constantin Tănase de la „Timpul” avansează ideea că premierul ar trebui să recunoască astăzi (dacă nu se întâmplă nimic neprevăzut de consilierii dânsului şi raportul în problema furtunoaselor atacuri de tip raider care au hrănit presa de la Chişinău un anotimp întreg va avea loc) că el personal este politicianul cel mai vinovat pentru atmosfera otrăvită din AIE şi nefuncţionalitatea acesteia; că eventualele alegeri parlamentare anticipate vor avea loc din cauza lui, personal, şi a jocului politic, făcut în spatele AIE, la două capete de masă; că chestiunea nealegerii până azi a preşedintelui R. Moldova este, în primul rând, eşecul său politic personal, apoi al celorlalţi lideri; că PLDM, partid de guvernământ, născut ca un partid al unei echipe, nu va deveni partidul unui singur om; că nu a insistat asupra introducerii votului uninominal din motive personale, egoiste ş.a.m.d. „Aştept să văd nu atât ce va spune, cât ceea ce nu va spune dânsul, pentru că în politica din R. Moldova necuratul stă ascuns în lucrurile nespuse, nemărturisite, mai scrie Tănase.


Revista presei matinale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Link direct



„Adevărul”
scrie că gazul lichefiat se va scumpi începând cu anul 2012 pentru că autorităţile au decis să majoreze de la 6% la 20% TVA la importul acestui combustibil. Guvernul a decis să menţină şi anul viitor TVA de 8% la zahăr, deşi era preconizată majorarea acesteia până la 20%. În schimb a introdus în premieră un acciz de 1.800 lei pentru tonă la importul de gaz lichefiat. De asemenea se prevede majorarea de la 6% la 20% a TVA la importul acestui combustibil. Prevederile respective sunt incluse în proiectul Legii privind politica fiscal bugetară pentru anul 2012 aprobat miercuri, 12 octombrie, de Executiv”.

Ziarul mai observă, citându-l pe ministrul Lazăr, că pericolul major în care se află sectorul energetic ca urmare a unor pretenţii financiare de peste 60 milioane de dolari faţă de întreprinderea Moldelectrica va afecta nu doar întreprinderea, ci şi statul, care poartă răspundere materială şi financiară pentru întreprinderile de stat. «În pericol este pus întreg sistemul energetic al ţării.

Publicaţia rusă „Kommersant” scrie că „vinul moldovenesc se confruntă cu un nou obstacol în drumul său spre piaţa rusească”. „Importatorii ruși au întrerupt de săptămâna trecută livrarea de vinuri pe piața Federației Ruse, pe motiv că depozitul principal permis, «Sanlogistik» din Moscova, nu-și va putea prelungi licenţa, care expiră la 19 octombrie curent. „K” a intrat în posesia unei scrisori a celui mai mare importator de vinuri din Moldova în Rusia, datată cu 7 octombrie, în care compania îi roagă pe partenerii săi să întrerupă începând cu 10 octombrie toate livrările mărfii din Republica Moldova atât cu transportul auto, cât şi cu cel feroviar până la emiterea unei dispoziţii speciale.
XS
SM
MD
LG