Linkuri accesibilitate

Serbia şi Muntenegru - tot mai aproape de UE


Comisarul UE pentru extindere Stefan Fule
Comisarul UE pentru extindere Stefan Fule

Comisia Europeană avertizează însă că negocierile de aderare a Serbiei vor demara numai după normalizarea relaţiei cu Kosovo.




Serbia şi Muntenegru au mai făcut astăzi un pas înainte în drumul lor către Uniunea Europeană. Comisia de la Bruxelles a recomandat în rapoartele sale anuale despre extinderea Uniunii ca Serbia să dobîndească statutul de ţară candidată, iar cu Muntenegru să înceapă negocierile de aderare. Relatarea corespondentului Europei Libere la Bruxelles este rezumată de Oana Serafim.

Serbia va deveni candidată oficială la aderarea la Uniunea europeană şi se aşteaptă ca această recomandare a Comisiei Europene să fie aprobată de toate cele 27 de ţări comunitare la summitul lor din luna decembrie. Comisarul pentru extindere şi vecinătate, Stefan Fule a avertizat însă că negocierile de aderare vor demara imediat ce relaţiile dintre Belgrad se vor normaliza cu Priştina.

„Recomandăm ca negocierile de aderare să fie deschise imediat ce Serbia va face progrese într-un singur domeniu, dar considerat cheie, şi anume normalizarea relaţiilor cu Kosovo, pe linia condiţiilor din procesul de stabilizare şi de asociere. Aceasta este singura prioritate pe care am stabilit-o.”

Serbia a demarat, sub auspiciile Uniunii Europene, negocieri cu Priştina pentru a-şi rezolva probleme tehnice precum cele legate de telefonie şi de vize. Cum se ştie, Serbia consideră Kosovo o provincie secesionistă, şi independenţa ei nu a fost recunoscută de mai multe ţări comunitare: Ciprul, Grecia, Romania, Slovacia şi Spania.

Belgradul a făcut însă progrese însemnate, a spus comisarul Fule în ceea ce priveşte colaborarea cu tribunalul ONU de la Haga:

„Pe baza progreselor făcute în domeniul reformelor şi colaborării cu Tribunalul internaţional pentru fosta Iugoslavie şi reconcilierea regională. Recomand ca Serbia să capete statutul de ţară candidată, înţelegînd şi că Serbia se va angaja din nou în dialogul cu Kosovo şi va avansa pentru a pune în practică cu bună credinţă acordurile ce vor fi convenite.”

Si mica republică Muntenegru, cu o populaţie de puţin peste o jumătate de milion, a fost recompensată pentru progresele făcute de comisarul Fule.

„Muntenegru a muncit mult. Am văzut progrese însemnate în reforma justiţiei, revizuirea legii electorale, libertatea presei, anti-discriminarea şi lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate. Şi de aceea propun astăzi deschiderea negocierilor de aderare cu Muntenegru…”

In aceste condiţii, Muntenegru ar putea deveni, într-un viitor previzibil, a treia ţară comunitară din fosta Iugoslavie, după Slovenia, care este membra din 2004 şi Croaţia care va adera la jumătatea anului 2013.

Rapoartele ţărilor candidate la Uniune de astăzi mai vorbesc despre progresele Macedoniei, dar care sunt blocate din cauza disputelor legate de nume cu Grecia, cît şi de cele ale Albaniei şi Bosniei, care rămîn ţări potenţial candidate.

In ceea ce priveşte Turcia, tară care negociază de cei mai mulţi ani aderarea sa la Uniune, Comisia europeană a arătat că în ultimul an s-a închis numai un capitol al „aquis-ului”. Din cele 33 de capitole necesar a fi închise, Ankara si Bruxelles-ul mai au de negociat 17.
XS
SM
MD
LG