Linkuri accesibilitate

8.10 - Chișinău: Moldova și participarea la războiul antiterorist din Afganistan


„R. Moldova va promova o politică fermă şi consecventă de combatere a terorismului internaţional.”





8 octombrie 2001

Ora Moldovei.

Moldova și participarea la războiul antiterorist din Afganistan.

Recomandarea făcută sâmbătă de către Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova de a pune spaţiul aerian al ţării la dispoziţia coaliţiei internaţionale antiteroriste ar putea intra în contradicţie cu spiritul Legii fundamentale a Republicii Moldova. Mai mulţi comentatori au invocat în acest sens articolul 11 al Constituţiei. Relatează Alexandru Eftodi.

Autorităţile moldovene nu au făcut astăzi nici un fel de comentarii privind declanşarea acţiunilor militare împotriva talibanilor, care găzduiesc pe teritoriul Afganistanului organizaţii teroriste. Sâmbătă însă Consiliul Suprem de Securitate, convocat de şeful statului Vladimir Voronin, a adoptat o decizie în care se spune că „Republica Moldova va promova o politică fermă şi consecventă de combatere a terorismului internaţional, va stabili relaţii de colaborare în acest domeniu cu toate ţările coaliţiei antiteroriste”.

Consiliul s-a pronunţat în favoarea deschiderii spaţiului aerian şi a aeroporturilor moldovene pentru avioanele militare din alianţa antiteroristă. Însă aceasta nu înseamnă că avioanele ţărilor din coaliţia antiteroristă au deja permisiunea de a survola Republica Moldova şi a ateriza pe teritoriul ei. Solicitat de Europa Liberă, secretarul Consiliului suprem de securitate, Valeriu Gurbulea, a oferit următoarele explicaţii:

Valeriu Gurbulea: „Decizia poartă un caracter recomandator. Noi ne-am expus că suntem gata de a acorda asistenţă în domeniul dat. Dar există procedura de permisiune, de autorizare a survolului şi a aterizării. Dar la fiecare caz concret Ministerul Afacerilor Externe va ţine legătura cu serviciile analogice din alte ţări şi la parvenirea unor demersuri concrete referitor la ce avioane, cu ce e încărcat ş.a.m.d. Nu merge vorba că noi permitem automat şi ei pot să se aşeze, nu.”

Astfel, decizia Consiliului poartă un caracter de recomandare şi ea va putea fi aplicată dacă va fi promovată prin decret prezidenţial. Nu este clar deocamdată dacă este nevoie în acest sens şi de aprobarea Parlamentului. Valeriu Gurbulea spune că nu este nevoie, în timp ce experţi în drept constituţional afirmă contrariul. Consilierul juridic al fostului preşedinte Petru Lucinschi, deputatul Alianţei „Braghiş”, Mihai Petrache, susţine că Parlamentul este cel care trebuie să decidă, mai ales că deschiderea spaţiului aerian şi a aeroporturilor moldovene pentru avioanele militare ale altor state ar putea veni în contradicţie cu Constituţia, care proclamă neutralitatea Republicii Moldova şi stipulează că aceasta „nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”.

Iată ce spune Mihai Petrache: „Având în vedere că survolarea sau decolarea-aterizarea inclusiv şi a avioanelor militare poate să vină, să se ciocnească de articolul 11 din Constituţie, vis-a-vis de neutralitatea Republicii Moldova, eu cred că cel mai indicat era dacă decizia asta o lua Parlamentul. Şeful statului putea să se adreseze Parlamentului şi Parlamentul putea să decidă, aşa cum au procedat şi alte state. Situaţia nu e departe, e peste Prut, aşa au procedat şi Ion Iliescu şi inclusiv Parlamentrul României.”

Un alt expert în drept Constituţional, profesorul universitar, Alexandru Arseni, este de acord cu Mihai Petrache că Parlamentul este organul abilitat să decidă asupra modului în care Republica Moldova poate colabora cu alianţa antiteroristă. Totodată Alexandru Arseni este de părere că neutralitatea militară a Republicii Moldova nu va fi încălcată în cazul în care Parlamentul ar acorda permisiunea de survol a spaţiului aerian moldovean avioanelor militare ale coaliţiei antiteroriste şi ar pune la dispoziţia acesteia aeroporturile locale.

Alexandru Arseni: „Neutralitatea presupune neparticiparea sub orice formă la unităţi sau formaţiuni militare de alt ordin. Dar în cazul când societatea civilă într-o luptă antiteroristă, cum este aceasta, participă nu direct, dar prin angajarea de a acorda facilităţi, adică de-a uşura această luptă, în cazul dat neutralitatea statului Republicii Moldova nu este afectată deloc.”

Preşedintele Republicii Moldova nu a precizat astăzi dacă este decis să aplice recomandările făcute de Consiliul suprem de securitate, promovându-le prin decret prezidenţial sau propunându-le spre aprobare Parlamentului.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG