Linkuri accesibilitate

Alegeri anticipate sau nu?


Ce variante mai au politicienii de la Chişinău pentru ieşirea din criză.



Vor găsi politicienii o soluţie pentru alegerea şefului statului. sau se vor resemna cu nevoia unor noi alegeri anticipate? Eşuarea la sfârşitul săptămânii trecute a negocierilor cu opoziţia a întărit specualţiile că ţara se îndreaptă către anticipate. Premierul Vlad Filat continuă însă să afirme că nu le va admite şi invocă atât compromisul cu comuniştii, cât şi o nouă constituţie drept variante pentru coaliţie pentru depăşirea crizei politice. Liliana Barbăroşie relatează:

Alegeri anticipate sau nu?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:37 0:00
Link direct


După ce opoziţia comunistă a declinat - prin formularea unor condiţii radicale - invitaţia preşedintelui interimar Marian Lupu de a căuta soluţia pe platforma parlamentară, liberalii vor să readucă pe agenda legislativului proiectul noii Constituţii elaborat pe timpul preşedinţiei lui Mihai Ghimpu. Liberalii în frunte cu Mihai Ghimpu nu au ascuns niciodată că nu cred în şansele unui dialog cu opoziţia parlamentară şi că singura soluţie pentru evitarea alegerilor ar fi, după părerea lor, o nouă lege supremă. Numai că ideea noii Constituţii nu a fost agreată pînă acum nici de democraţi, nici de liberal-democraţi.

După ce Curtea Constituţională a spus fără echivoc că Parlamentul nu are altã cale de a alege șeful statului în condițiile Constituției actuale decât cu trei cincimi din voturile deputaților, partenerii de coaliţie a lui Mihai Ghimpu nu mai sunt la fel de categorici atunci când vine vorba despre posibilitatea de a rescrie legea supremă pentru a ocoli blocajul. Numai că în timp ce democraţii au în vedere un singur articol, 78, în care baremul de trei cincimi ar putea fi înlocuit la părerea lor prin majoritate simplă în cadrul unui referendum, premierul Vlad Filat vorbeşte, la fel ca liberalii, despre întreaga constituţie.

Revenit de la Varşovia, premierul a insistat pe soluţia reformei constituţionale, pe lângă aceea a unui compromis la care s-ar putea încă ajunge, în opinia premierului, în discuţiile cu opoziţia parlamentară.

Refuzul public al comuniştilor de a se aşeza la masa tratativelor şi lipsa de consens în interiorul coaliţiei în ceea ce priveşte reforma constituţională au întărit însă speculaţiile că, oricum, într-un final se va ajunge la alegeri anticipate, iar politicienii pur şi simplu trag de timp timp ca să nu spună deocamdată lucrurilor pe nume.

Iată argumentele directorului Info-Prim Neo, Valeriu Vasilică: „Demult s-au ars toate podurile care puteau lega segmentele politicului moldovenesc. Premierul Filat nu crede în ceea ce spune, dar pentru că încă nu s-au aşezat lucrurile pentru a spune lucrurilor pe faţă, din perspectiva unor alegeri anticipate, de exemplu, sau a unei coaliţii cu comuniştii, o altă variantă, Vlad Filat lasă impresia că, iată, mai există aceste două soluţii. În opinia mea, la acest moment sunt 90 de procente că vom avea anticipate şi alte 10 procente că Vlad Filat va face o coaliţie cu comuniştii.”

Şi editorialistul de la Jurnal de Chişinău, Nicolae Negru, tratează cu scepticism şansele unei opţiuni consensuale în interiorul Alianţei: „Eu cred că Vlad Filat se autoîncurajează. Dar ar fi bine ca acest gen de declaraţii să fie susţinute şi prin fapte. Deocamdată n-am văzut să înceapă nici măcar discuţiile în acest format bilateral, care se pare că sunt agreate de comunişti. Ideea cu Constituţia în general mi se pare utopică. Aşa cum se văd acum lucrurile, e mare probabilitatea unor alegeri anticipate.”

Editorialistul de la Jurnal de Chişinău crede că premierul Vlad Filat este în acest moment persoana de care depinde în mare măsură calea pe care o vor alege politicienii pentru depăşirea crizei politice: „Din toate partidele alianţei, el este cu cea mai mare pondere şi poate exercita presiuni asupra celorlalţi să fie flexibili şi să nu admită anticipate. Alianţa a propus acest dialog. Comuniştii l-au refuzat. Lasă atunci Alianţa să spună ce mai poate propune - să zicem reconfigurarea puterii, sau anumite posturi opoziţiei. Lasă să demonstreze Alianţa că are anumite idei. Sau lasă să negocieze cu o parte din comunişti. Nu ştiu de ce, de exemplu, domnul Filat şi Alianţa în întregime, nu discută cu Dodon, sau cu Grecianâi, care au făcut unele declaraţii, şi se pare că ar putea să voteze pentru preşedintele Alianţei…Filat zice că ar fi o cale necinstită. Nu este adevărat. Ar fi o cale politică…”

Un răspuns la această întrebare, aparent retorică, a formulat public deputatul neafiliat Mihai Godea. El a afirmat că, de fapt, toate partidele, inclusiv cele din coaliţie, sunt cu gândul la anticipate.

Săptămâna trecută, Godea invitase Alianţa să discute condiţiile în care 3 comunişti, identificaţi de formaţiunea sa urmare a unor discuţii intense, pe diferite paliere, cum s-a exprimat deputatul neafiliat, ar fi gata să voteze pentru candidatul majorităţii la funcţia de şef de stat. Numai că partidele puterii nu au dat curs invitaţiei, fără să intre în explicaţii detaliate. Şi bine au făcut, crede editorialistul Nicolae Negru: „Domnul Godea nu este în situaţia în care să dicteze anumite condiţii. Ceea ce poate el să facă e să deschidă cărţile. Dar prin procedeele acestea ascunse dă impresia că se joacă. Asta este problema domnului Godea.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG