Linkuri accesibilitate

27.09 - Chișinău: Premierul Tarlev la Moscova


Premierul Vasile Tarlev în 2008
Premierul Vasile Tarlev în 2008

Vasile Tarlev: „voi participa la examinarea problemelor anume cu caracter economic, sau contrabandă şi alte direcţii.”



27 septembrie 2001

Ora Moldovei.

Premierul Vasile Tarlev la Moscova.

Primul ministru Vasile Tarlev a plecat astăzi la Moscova pentru a participa la lucrările reuniunii şefilor de guverne din ţările membre ale CSI, aşa cum puteţi afla din relatarea lui Vitalie Condraţchi.

Pe ordinea de zi a reuniunii figurează adoptarea unei declaraţii comune, în care premierii din CSI condamnă atacurile teroriste de la 11 septembrie de la New York şi Washington. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului moldovean „declaraţia atenţionează toate ţările din Comunitatea Statelor Independente asupra necesităţii de a elabora o strategie internaţională unică ce va asigura eficacitatea acţiunilor antiteroriste”. Iată ce a declarat înainte de a pleca la Moscova primul ministru:

Vasile Tarlev: „Moldova, Dumneavoastră cunoaşteţi bine, că în cadrul CSI nu participă la examinarea întrebărilor militare. De aceea acelea se vor examina în alte şedinţe. Eu voi participa la examinarea problemelor anume cu caracter economic, sau contrabandă şi alte direcţii. Sunt întrebări importante, ceea ce ţin de cadrul vamal, pentru a crea condiţii vamale de colaborare. Alt moment este combaterea terorismului, separatismului, contrabandei, corupţiei.”

Pe ordinea de zi a reuniunii la nivel înalt figurează 17 chestiuni, o parte dintre care au fost deja aprobate în şedinţa aceluiaş for la 31 mai. Şefii de guverne din statele membre CSI vor examina o serie de acorduri ce ţin de politica tarifară în domeniul transportului feroviar din Comunitatea Statelor Independente, transportarea mărfurilor pe calea ferată şi asigurarea obligatorie a pasagerilor ce călătoresc cu trenul în spaţiul CSI. Totodată urmează a fi semnat un acord privind crearea şi funcţionarea reprezentanţelor unor instituţii de învăţământ superior în statele membre ale CSI.

În timpul vizitei de două zile la Moscova primul ministru moldovean va avea întâlniri cu omologii săi din Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus, Georgia şi Turkmenistan.

Să menţionăm că miercuri a revenit de la Moscova şeful Marelui stat major al armatei moldovene, generalul Ion Corobcean, care a participat la întrunirea şefilor de state majore a forţelor armate din Comunitatea Statelor Independente. Potrivit serviciului de presă al Ministerului Apărării, la reuniunea unde au fost discutate măsurile militare de combatere a terorismului internaţional, generalul Corobcean a fost prezent doar în calitate de observator.

Din Chişinău, Vitalie Condraţchi, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG