Linkuri accesibilitate

Recunoașterea unui stat palestinian independent via ONU - scenarii diplomatice


Eforturile americane și europene sînt menite mai curînd să diminueze impactul negativ al posibilului vot de la ONU.




Statele Unite si Uniunea Europeana incearca sa evite o confruntare la Natiunile Unite, generata de initiativa palestiniana de a solicita recunoasterea statului, in absenta unor progrese in negocierile cu Israelul. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Oficialitati americane si europene incearca sa angajeze partile intr-o noua runda de negocieri. Problema este ca palestinienii nu par sa cedeze in legatura cu incercarea de a obtine recunoasterea statului la Natiunile Unite si daca acest demers isi urmeaza cursul - chiar in conditiile in care Statele Unite s-ar opune prin veto în Consiliul de Securitate - Israelul este mai putin dispus sa revina la negocieri.

In aceste conditii, eforturile americane si europene sint menite mai curind sa diminueze impactul negativ al posibilului vot de la ONU, decit sa re-porneasca de indata procesul de pace. Frustrati ca nu reusesc sa obtina sistarea constructiilor de asezari evreiesti in Cisiordania si Ierusalimul Rasaritean, palestinienii vad in votul de la Natiunile Unite o cale de a mari vizibilitatea cauzei lor, pe arena internationala.

La 12 luni dupa ce presedintele Obama spunea ca doreste ca in interval de un an, ONU sa primeasca statului Palestinian ca nou membru, negocierile de pace sint blocate si Statele Unite se vad nevoite sa se opuna unei cauze pe care de fapt o sprijina.

Washingtonul crede ca a recunoaste statul Palestinian acum, in afara procesului de pace, va compromite negocierile. Administratia se teme de violenta in regiune, daca Statele Unite devin factorul decisiv in respingerea rezolutiei in Consiliul de Securitate si de aceea doresc sa intareasca rindurile celor care se opun.

Palestinienii au nevoie de noua voturi in Consiliu pentru a obliga Statele Unite sa para ca actioneaza unilateral pentru respingerea rezolutiei. Administratia americana crede - fara a fi sigura insa - ca cel putin alti sase membrii vor vota impotriva sau se vor abtine si daca asa vor sta lucrurile, nu va fi nevoie de vetoul american pentru respingere.

Dar chiar daca pierd in Consiliul de Securitate se anticipeaza ca palestinienii vor repeta demersul in Adunarea Generala ONU, unde se bucura de larg sprijin si unde Statele Unite nu mai pot bloca o decizie. Daca acel demers palestinian are cistig de cauza, ei vor fi primiti in institutii internationale cum sint Curtea Internationala de Justititie sau Tribunalul Penal International, situatie in care israelienii cred ca respectivele institutii nu ii vor trata echitabil.

Daca asa vor sta lucrurile, Israelul se va vedea mai izolat si neincrederea in ONU, in anumite cercuri americane, se va accentua. Observatorii politici cred ca in acest moment, cel mai optimist scenariu pentru americani si europeni este sa-i convinga pe palestinieni sa-si amine actiunea la ONU.
XS
SM
MD
LG