Linkuri accesibilitate

„Omul trebuie să fie pregătit pentru lectură”


Directorul Bibliotecii Naţionale, Alexe Rău, despre „semnele bune” de la cele două saloane de carte deschise la Chişinău.


La Chişinău s-a deschis Salonul internaţional de carte, ajuns la a 20-ea ediţie. Salonul este dedicat scriitorului Grigore Vieru şi marcării independenţei. Şi sunt expuse peste 10 mii de titluri de cărţi, editate în 17 ţări. Vasile Botnaru a stat de vorbă cu Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naţionale, care găzduieşte salonul de carte:


Un interviu cu Alexe Rău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00
Link direct



Europa Liberă: Dacă pornim de la premiza că moldovenii nu prea se apleacă la carte, Dumneavoastră încercaţi în fel şi chip să combateţi această reputaţie proastă a moldovenilor. Vă reuşeşte?

Alexe Rău
Alexe Rău: „Eu încerc nu să combat premiza, ci să combat rădăcinile de la care au apărut asemenea premize. Adică să facem tot posibilul ca să creăm la cititori, la cetăţenii noştri o nouă atitudine faţă de carte şi lectură. Dacă lucrul ăsta se va întâmpla, atunci va veni şi timpul să recunoaştem că ceea ce a spus Dimitrie Cantemir nu mai este în vigoare. Iată la Salon în anul ăsta au venit de două ori mai mulţi oameni, cel puţin la inaugurare. Sperăm că şi în zilele celelalte ale salonului vor veni de asemenea mulţi vizitatori. Şi ăsta e un semn bun. Asta nu înseamnă desigur că ei deja vor cumpăra cărţi şi le vor citi, dar e un semn bun. Deja i se va imprima pe retină acolo şi în memorie titluri de cărţi, feţe de editori, feţe de scriitori, coperte frumoase şi lucrul ăsta este un lucru bun.

Salonul de Carte 2011
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:05:08 0:00
Link direct


Urmează ca prin toate acţiunile acestea pe care le iniţiem noi - şi cu Salonul internaţional de carte şi cu festivalul naţional al cărţii şi lecturii, care este la prima ediţie în acest an, să facem ca toate componentele societăţii, ce au un impact asupra stării de lucruri în privinţa cărţii şi lecturii, să-şi coordoneze acţiunile în aşa fel, încât să apară cu adevărat şi lectura.

Pentru a apărea lectura e nevoie de mai multe lucruri, e nevoie chiar de iniţiere în teoria lecturii, câte feluri de a citi cărţi, etc. Omul trebuie să fie pregătit. La fel cum dacă te aşezi la un calculator şi nu ştii Windows-ul, nu-l vei putea utiliza. Aşa e şi cartea, nu e o lectură – ai deschis şi citeşti. La o carte artistic te pregăteşti într-un fel, la una ştiinţifică altfel. Dacă vrei să te informezi pur şi simplu este o altă metodă de lectură. Şi desigur în profunzime - antrenarea memoriei.

Noi ne-am convins de mai multe ori, chiar tineretul, mari specialişti în computere, băieţi tineri, care ocupă locuri înalte la concursuri internaţionale nu ştiu nici un cuvânt

chiar despre Grigore Vieru. Şi lucrurile astea mă amărăşte foarte mult. Adică ei s-au specializat enorm în domeniul lor, sunt performanţi, dar cultura generală le lipseşte. Iată lucrurile acestea trebuie surmontate cumva şi atunci poate că reuşim. Toate succesele din Occident se datorează circuitului de idei, iar circuitul de idei fără carte şi lectură este imposibil.”

Europa Liberă: Acum tocmai e criză afară şi v-aţi găsit să faceţi asemenea activităţi în momentul în care lumea nu are bani? Se pot face asemenea lucruri cu bani puţini?

Alexe Rău: „Da, uneori chiar mi se creează impresia că e un fel de stigmat pentru noi să facem ca Ştefan cel Mare, lucruri mari cu mijloace puţine. Iată că editurile încep a propune cărţi la preţ redus. Au apărut edituri din România şi din alte părţi, care la această ediţie a salonului vor oferi cărţi cu titlu de donaţie. Fiecare vizitator va primi câte o carte gratis la anumite standuri. Deci, e posibil şi pe calea asta.

După aceea dacă se vor mobiliza toate componentele acelea despre care vorbeam eu că

pot avea impact asupra cărţii şi lecturii – şcoala, familia, instituţiile preşcolare, statul, etc., dacă toţi îşi vor coordona, îşi vor coagula eforturile, atunci e posibil să faci lucruri mari cu mijloace puţine. Există mijloace. Cine caută, găseşte. Cine bate, i se deschide. Important este să baţi într-o uşă, dincolo de care stau oameni buni şi nu oameni răi.”
XS
SM
MD
LG