Linkuri accesibilitate

Suprapunerea alegerilor locale peste cele generale în România, argumente pro şi contra


Cine şi de ce vrea comasarea alegerilor locale cu cele generale în România


În România vor avea loc, anul viitor, alegeri locale vara şi alegeri generale în noiembrie. Dar nu sunt puţini cei care insistă ca cele două scrutine să fie organizate concomitent. Din motive economice, argumentează premierul Emil Boc, susţinut acum şi de aliaţii maghiari. De la Bucureşti, Sabina Fati:

Comasarea alegerilor locale cu cele generale în România?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:10 0:00
Link direct


Premierul roman Emil Boc admite că, teoretic, ar fi posibila suprapunerea alegerilor locale peste cele generale. Ideea suna bine pentru principalul partid de guvernamint, care controleaza mai ales marile orase, dar nu este vazuta cu ochi buni de opozitie. In mod normal alegerile locale ar urma sa aiba loc in Romania in iunie anul viitor, iar cele parlamentare in noiembrie.

Pentru suprapunerea lor, fie se declanseaza alegeri anticipate in primavara anului viitor (in asa fel incit, in iunie 2012, odata cu alegerea primarilor sa fie alesi si parlamentarii), fie se amina alegerea primarilor pentru luna noiembrie, cind sint programate alegerile parlamentare. Ambele cazuri inseamna schimbari de reguli fara o motivatie serioasa. Unul dintre argumente ar fi ca, prin suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare, Romania va face o economie de 15 milioane de euro la bugetul de stat.

Numai ca democratia nu functioneaza pe principiile economiei primitive, ci inseamna investitii permanente de capital intr-o societate care, astfel, are sanse sa se schimbe si sa functioneze pe reguli din ce in ce mai meritocratice. Partidul Democrat Liberal, aflat la putere in Romania, analizeaza impreuna cu aliatii sai mai mici posibilitatea comasarii scrutinelor de anul viitor, pornind de la premiza ca primarii vor mobiliza mai bine electoratul in acest caz, iar sansele unui scor mai bun la parlamentare este mai mare in acest fel.

Ideea initiala apartine tot presedintelui Traian Basescu, artizanul general al politicilor autohtone, care incearca mereu sa inoveze ceva, nu doar pentru a ramine el la putere, ci si pentru a-si pastra partidul, PDL, la guvernare. Daca socialistii si liberalii cistiga impreuna peste 50 la suta din fotoliile parlamentare ar putea sa-l suspende pe Traian Basescu si multe dintre proiectele de reforma incepute in ultimii ani de criza ar putea fi abandoneze.

Tot presedintele roman a venit si cu solutia punerii in opera a comasarii alegerilor si anume modificarea legii administratiei publice locale in asa fel incit sa poata fi mutat scrutinul local peste cel general, fiindca declansarea alegerilor anticipate este un procedeu mult prea complicat, care nu a reusit niciodata sa fie pus in practica in Romania.
XS
SM
MD
LG