Linkuri accesibilitate

Tea Party şi apetitul politic al americanilor


Un suporter al miscării ultra-conservatoare Tea Party
Un suporter al miscării ultra-conservatoare Tea Party

Un studiu recent arată că Tea Party ar fi mai puţin populară decât alte grupări, între care ateii, musulmanii si alte categorii.



Cit este de populara miscarea ultra-conservatoare Tea Party, care a ajuns sa influenteze major politica americana, este intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Doi cercetatori, Robert Putnam de la Universitatea Harvard si David Campbell de la Notre Dame spun ca Tea Party, conform studiului lor, este mai putin populara decit alte grupari, intre care „ateii” sau musulmanii. Cei doi au efectuat cercetarea pentru o actualizare a cartii lor „Cum religia ne divizeaza si ne uneste”, - fara legatura cu Tea Party, - dar in sondajele pe care le-au facut au decis sa adauge Tea Party si pe atei.


Corespondenţa zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00
Link direct



Sondajul a fost facut pe un esantion reprezentantiv de 3.000 de americani, iar Tea Party s-a clasat pe o pozitie coborita dupa Obama, Sarah Palin, republicani, democrati, atei, musulmani si alte categorii.

O alta constatare pune sub semnul intrebarii premiza ca membrii initiali ai miscarii au fost persoane fara experienta politica si nepartizane. Constatarile celor doi profesori sint ca dimpotriva, membrii initiali au fost republicani extrem de partizani, activi in politica.

Cei doi profesori spun ca „miscarea este formata in mare majoritate din albi, care, prin comparatie cu ceilalti republicani, nu au atitudini favorabile fata de imigranti si negrii americani, asta cu mult inainte ca Barack Obama sa devina presedinte”. Ei sint foarte conservatori in chestiuni sociale si in general se aliaza cu politicieni religiosi. „Asta explica, - a spus Campbell, - de ce policieni cum sint Michele Bachmann si Rick Perry se prezinta in egala masura ca foarte credinciosi, in paralel cu identitatea lor conservatoare, in chestiuni fiscale”.

Campbell a declarat ca cercetarea sa nu este motivata politic si ca scopul principal a fost de a constata ce se intimpla in America cu relatia intre religie si politica.

Indiferent de aceste constatari, Tea Party a modificat substantial dezbaterea publica in America, indepartind-o de ideea unui compromis. Se poate spune ca multe dintre valorile pe care miscarea le promoveaza sint tipic americane, cum este de exemplu scepticismul fata de actiunea guvernului federal.

Dupa George W. Bush se presupunea insa ca rolul religiei in politica va scadea, asa cum se intimpla de obicei dupa un perceput exces. Politicienii Tea Party au readus in actualitate aceasta componenta a miscarii conservatoare si ramine de vazut daca populatia are inca un apetit pentru asa ceva.
XS
SM
MD
LG