Linkuri accesibilitate

16.08 - București: Dezbaterea în jurul eliberării liderului sindical Miron Cozma


Mineri brutalizînd civili la București în iunie 1990
Mineri brutalizînd civili la București în iunie 1990

PSD discută trei variante de eliberare a lui Miron Cozma.









16 august 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Sabina Fati).

Dezbaterea în jurul eliberării liderului sindical Miron Cozma.

Condamnat la 18 ani închisoare pentru subminarea statului, Miron Cozma s-a aflat în perioada 1990-1998 în fruntea a şase mineriade, între care două, cele din 1990 si 1991 s-au soldat cu descinderi în capitală. Despre eventualitatea eliberării lui Cozma din detenţie s-a scris pentru prima oară la începutul acestui an, imediat după instalarea noului cabinet.

Presupunând că Miron Cozma chiar ar părăsi închisoarea, el va rămâne implicat într-un număr impresionant de procese. Simpatizanţii Partidului Social Democrat de guvernământ discută trei variante pentru eliberarea lui Miron Cozma: amnistierea, graţierea sau recursul în anulare.

Prima a fost iniţiată de senatorul Antonie Iorgovan şi agreată de preşedintele Ion Iliescu. Iorgovan părintele Constițuiei şi avocatul lui Cozma, a propus un proiect de lege care să amnistieze toate mişcările sociale post-comuniste, începând cu revoluţia din decembrie 1989.
Beneficiari ar fi fost nu numai Cozma dar şi generalii Chiţac şi Stănculescu, găsiţi vinovaţi de reprimarea revoltei de la Timişoara.

Între timp, ultimii doi au beneficiat de recursul în anulare. O soluţie preferată şi de Miron Cozma pentru că aşa ar scăpa de toate acuzaţiile, consfinţite deja de tribunale.
Cea mai proastă soluţie pentru Cozma ar fi graţierea care presupune eliberarea dar şi menţinerea cazierului. Cu toate acestea, Cozma a trimis deja o cerere de graţiere la preşedinţie.

Cozma a condus șase mineriade, cea din septembrie 1991 a dus chiar la căderea guvernului Roman. Cea din 1999 viza, cum a spus şi fostul preşedinte Constantinescu, o lovitură de stat. Iniţial, Cozma a fost arestat pentru mineriada din septembrie 1991, fiind acuzat de subminarea puterii de stat, care poate aduce până la 20 de ani închisoare. Curtea de apel Bucureşti a decis ulterior să schimbe acuzaţia în tulburarea ordinii publice şi condamnarea inculpatului la numai un an şi şase luni închisoare. Curtea Supremă de Justiţie a declarat recurs care însă nu s-a judecat până în februarie 1999. Între timp, Cozma conduce încă o mineriadă în timp ce Curtea Supremă de justiţie îl condamnă la 18 ani închisoare.
XS
SM
MD
LG