Linkuri accesibilitate

„Dezgheţ” în relaţia ruso-iraniană


Centrala atomică de la Bushehr
Centrala atomică de la Bushehr

Unii experţi spun că abordarea „pas cu pas” a Rusiei este puțin probabil să producă rezultate odată ce nu a adus în trecut.



Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev a sosit astăzi în Iran pentru două zile de convorbiri cu liderii iranieni pe tema programului nuclear al țării. Este de așteptat că Rusia va încerca să relanseze convorbirile internaționale asupra controversatului program al Iranului, despre care țările occidentale cred că poate fi folosit pentru construcția bombei atomice. Alexandru Eftode rezumă relatările agențiilor de știri:

Nikolai Patrușev se întâlnește cu omologul său iranian, Saeed Jalili și cu președintele Mahmoud Ahmadinejad. Moscova speră că relația specială cu Teheranul poate fi de folos pentru a relansa convorbirile între Iran și principalele șase puteri internaționale, suspendate în ianuarie.

Pe lângă faptul că face parte din formatul convorbirilor, la care mai participă Marea Britanie, Franța, Germania, China și Statele Unite, Rusia este parțial implicată în programul nuclear iranian prin construcția centralei atomice de la Bushehr, pe țărmul Golfului Persic.

În iunie 2010, Rusia a sprijinit o a patra rundă de sancțiuni adoptate de Consiliul de Securitate ONU împotriva Iranului din cauza refuzului repetat de a opri îmbogățirea uraniului. Dar Moscova a criticat sancțiuni mai aspre luate unilateral de Statele Unite și Uniunea Europeană.

Luna trecută la Washington, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov i-a spus președintelui american Barack Obama că Moscova optează pentru o abordare „pas cu pas” a convorbirilor cu Iranul. Această abordare ar presupune anularea treptată a sancțiunilor economice internaționale împotriva Iranului, pe măsură ce țara răspunde îngrijorărilor privind programul său nuclear.

Iranul spune că urmărește cu acest program scopuri exclusiv civile de producere a energiei. Dar mai multe țări occidentale cred că programul nuclear civil al Iranului poate fi folosit la construcția bombei atomice.

Agenția Reuters amintește că atât Statele Unite, cât și Israelul păstrează deschisă opțiunea unor atacuri preventive împotriva Iranului pentru a-l împiedica să construiască arme atomice. În aceste condiții, reluarea negocierilor poate fi o cale pentru evitarea unor acțiuni militare, dar
puțini analiști se așteaptă la progrese reale.

„Rusia a menținut o relație pe termen lung cu Iranul, participă efectiv la programul său nuclear la Bushehr și n-a manifestat nici cea mai mică dorință de a schimba guvernul din Iran”, a declarat agenției Reuter Farideh Farhi, expert iranian la Universitatea din Hawai. Dar el spune că abordarea „pas cu pas” a Rusiei nu este nouă și este puțin probabil să producă rezultate odată ce nu a adus în trecut.

Alți experți observă o iritare tot mai mare la Teheran în legătură cu nesfârșitele amânări ale lansării centralei de la Bushehr, construcția căreia a început în 1975.

Analistul rus, Fiodor Lukianov crede plauzibilă ipoteza că Rusia amână intenționat finisarea centralei. „Admit că pot fi probleme tehnice reale, dar, odată ce este singura pârghie de influență a Rusiei, este posibil că Rusia o folosește pentru a împinge Iranul spre o poziție mai constructivă”, spune Lukianov, editorul revistei „Rusia în Politica Globală”.

De asemenea, Rusia a refuzat cererea Iranului de a-i vinde sistemul de apărare antiaeriană S-300. Președintele rus, Dmitri Medvedev a interzis livrarea, spunând că ar încălca sancțiunile ONU.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG