Linkuri accesibilitate

Wall Street: În aşteptarea unor veşti mai bune


Un comitet special al Congresului SUA urmează să găsească noi reduceri bugetare de până la 1,5 mii de miliarde de dolari.


În Statele Unite, bursa se menţine în scădere, în așteptarea unor veşti economice mai bune. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Vestea care ar putea sa dea sperante este o componenta echilibrata a super-comitetului Congresului, care urmeaza sa gaseasca noi reduceri bugetare de pina la 1,5 mii de miliarde de dolari.

Surse de presa arata ca membrii desemnati pina acum, demonstreaza ca liderii democrati si republicani privesc actuala situatie cu seriozitate si incearca sa ajunga la o intelegere.


Corespondenţa zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00
Link direct



Sa reamintim ca daca comitetul nu se pune de acord atunci intra in vigoare reduceri automate care afecteaza zone de mare interes pentru ambele partide: armata si programe importante de ajutor social.

In echipa republicana se afla se pare senatorii Jon Kyl si Rob Portmen si deputatii Jeb Hensarling, din Texas, Dave Camp din Michigan si Red Upton din Michigan.

„Sint oameni seriosi, care au fost angajati in campanii importante in trecut si au credibilitate, se bucura de respect in rindurile colegilor”, a declarat Jack Howard, care lucreaza pentru o firma de lobby la Washington.

Lidera democrata din Camera Reprezentantilor, Nancy Pelosi nu si-a facut inca publice optiunile, dar un consilier a spus ca aceastea sint „serioase”.

Se pare ca cele doua partide isi doresc ca o decizie sa poata fi luata cu cel putin opt voturi, in conditiile in care vor fi cite sase membrii din ambele partide.

Bill Hoagland, fost director al Comisiei pentru Buget a Congresului spune ca acest nou format comitet este sub o presiune intensa sa ajunga la un acord, tinind cont de maniera in care pietele financiare au reactionat recent la vesti economice proaste.

Reducerea ratingului de tara pentru Statele Unite de catre agentia Standards and Poor’s se datoreaza in primul rind neincrederii in capacitatea sistemului politic de a face fata crizei. Ori comitetului special poate dovedi ca aceasta premiza este falsa.

Pe de alta parte insa, reprezentantii partidelor sint si ei sub presiune din partea colegilor lor. La republicani, gruparea Tea Party isi propune sa submineze orice efort de a mari impozitele. Membrii republicani ai comitetului stiu ca daca fac concesii in aceasta privinta s-ar putea vedea atacati din interiorul propriului partid, asa cum s-a intimplat in timpul negocierilor initiale cu presedintele Camerei. La democrati situatia nu este mai buna. Multi ii reproseaza presedintelui Obama ca s-a dovedit slab si indecis si a facut concesii republicanilor, inainte ca acestia sa le ceara. Democratii nu vor sa fie taiate ajutoarele sociale si vor ca intelegerea finala sa fie o imbinare de reduceri de cheltuieli si mariri de impozite.

Calendarul acestui process este unul accelerat. Pina la 14 octombrie, comisii ale Congresului pot face propuneri. Apoi, in 40 de zile, super-comitetul, condus de Hessarling si senatoarea democrata, Patty Murray, trebuie sa-si prezinte raportul final. Intr-o luna dupa aceea, in procedura de urgenta, Camera Reprezentantilor si Senatul vor trebui sa voteze.
XS
SM
MD
LG