Linkuri accesibilitate

Cum se formează preţurile la medicamente?


Iurie Gotișan: „în Moldova doar 240 de farmacii din totalul de 900 din cele licenţiate sunt amplasate în localităţile rurale.”




Cum se formează preţurile la medicamente? – este tema discuţiei cu economistul Iurie Gotişan:

Iurie Gotişan: „În prezent în Nomenclatorul de medicamente sunt înregistrate în jur de 6 500 de denumiri de medicamente, dintre care peste 1 100 de denumiri sunt produse în Republica Moldova. Ar fi fost normal dacă se finaliza în 2010 catalogul de preţuri şi se intra în noul an cu preţurile deja modificate, o buna parte din ele micşorate, ceea ce nu s-a întâmplat. Drept care am asistat şi la remanieri în cadrul acestei Agenţii. Însă, statistica arată că din cele 6 500 de denumiri înregistrate în Nomenclator, de facto se importă 4 500 de produse.”


Un punct de vedere de Iurie Gotişan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:46 0:00
Link direct



Europa Liberă: Să facem o comparaţie cu preţul medicamentelor din regiune. O bună parte a preţurilor actuale se stabilesc în funcţie de ce? În baza unei medii?

Iurie Gotişan
Iurie Gotişan: „S-a examinat practica ţărilor europene şi s-a hotărât într-un fel implementarea şi la noi a regulamentului de înregistrare a preţului de la producător. Spre exemplu, conform acestui regulament, la etapa includerii pe piaţă a produsului urmează să fie luat în calcul preţul de referinţă din 15 ţări europene. Dintre acestea se selectează trei ţări unde este prezent medicamentul şi unde preţul este mai mic şi se face în final o medie a acestuia. La fel se procedează şi pentru produsele din spaţiul CSI, caz în care drept ţări de referinţă se iau Federaţia Rusă, Ucraina şi Belarus.”

Europa Liberă: În asemenea împrejurări ce fac farmaciile din mediul rural? Acestea de fapt cad sub incidenţa riscului falimentării din cauza implementării Catalogului naţional de preţ de producător la medicamente. Nu?

Iurie Gotişan:
„De fapt, situaţia farmaciilor de la sate nu este una din cele mai bune. Aceeaşi statistică arată că în Moldova doar 240 de farmacii din totalul de 900 din acestea licenţiate sunt amplasate anume în localităţile rurale. Câţiva ani în urmă acestea au fost chiar 360. Însă în mare parte farmaciile din mediul rural nu s-au închis din cauza reevaluării stocului, ci mai degarbă din cauza implementării sistemului informaţional, după cum aţi menţionat şi Dumneavoastră, care presupune de fapt existenţa unui calculator pentru evidenţa electorincă a medicamentelor, scaner, etc.

Mai mulţi proprietari nu şi-au putut permite, fapt pentru care ei au făcut să activeze până la sfârşitul licenţei şi apoi să se închidă. Un alt factor, care a dus la reducerea numărului de farmacii la sate este şi concurenţa neloială a farmaciilor de la sate. Aici este vorba despre acele farmacii care activau în clinici sau centre medicale în bază de contract de colaborare, fără licenţă sau aparat de casă, care erau într-un fel privilegiate faţă de celelalte.”

Europa Liberă: Dar într-o economie de piaţă sunt nişte restricţii la preţuri? Pot fi limitate costurile medicamentelor?

Iurie Gotişan:
„Bineînţeles, dar asta se face doar cu intervenţia statului şi probabil că aici putem vorbi despre o altă situaţie, atunci când statul poate interveni. Adică atunci când organele de control, cele abilitate cu competenţe de control şi protecţie a concurenţei, a pieţei într-un final constată că preţurile unui bun sau serviciu sunt puternic umflate. Or, piaţa produselor farmaceutice sau a medicamentelor este un exemplu clasic în acest sens la noi: atunci când deseori se determină că preţul unui medicament într-o oarecare farmacie poate fi cu câteva zeci sau chiar sute de lei mai scump decât pentru un medicament similar într-o altă farmacie. Respectiv, în acest sens cred că organele de control ar trebui să-şi facă cu bine meseria. Agenţia medicamentului este structura abilitată prin lege să monitorizeze stabilirea şi formarea preţurilor pe acest segment de piaţă.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG