Linkuri accesibilitate

Igor Dodon ferm convins de necesitatea reformării PCRM


„Sunt convins că aceste procese sunt susţinute de majoritate a membrilor şi susţinătorilor PCRM-ului.”



Comunistul Igor Dodon a renunţat la mandatul de consilier municipal la Chişinău şi a spus astăzi că se întoarce la activitatea de deputat. De asemenea, Dodon a declarat că rămâne în Partidul Comuniştilor şi că îşi păstrează ambiţia de a-l moderniza. Săptămâna trecută, liderul comuniştilor Vladimir Voronin spunea că Dodon este un buna manager, dar un politician „prea verde” pentru a-şi face astfel de planuri. Corespondenta noastră, Alla Ceapai a întrebat câţiva analişti care poate fi viitorul politic al lui Dodon, dar rezumă mai întâi declaraţiile făcute astăzi de politicianul comunist.

Vor comuniștii reformarea partidului ?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct


Comunistul Igor Dodon a spus că reducerea funcţiilor şi
Cu Voronin în 2009

competenţelor consilierilor municipali, dar şi recenta decizie a Parlamentului de a retrage funcţia de preşedinte al CMC-ului, l-au determinat să abandoneze mandatul de consilier în favoarea celui de deputat, care i-ar oferi mai multe posibilităţi de a promova interesele cetăţenilor.

Pentru a fi mai aproape de oameni Igor Dodon spune că va lansa şi cîteva proiecte sociale. Unul dintre acestea este o fundaţie care poartă numele sloganului său electoral pentru funcţia de primar – „Soluţia”. Această fundaţie va acorda suport juridic gratuit chişinăuenilor care se confruntă cu primăria, în soluţionarea anumitor probleme.

Chiar dacă ulterior susţinea că şi PCRM se face vinovat de eşecul său în cîştigarea fotoliului de primar al Chişinăului, Igor Dodon a declarat că rămîne în continuare membru al Partidului Comuniştilor. El şi a exprimat din nou ambiţia de a moderniza acest partid.

„Chiar dacă unii obişnuiţi şi utili doar pentru lupte de baricadă sunt împotriva ideilor de modernizare, eu sunt ferm convins că aceste idei pot fi promovate în continuare, eu sunt ferm convins că aceste procese sunt susţinute de majoritate a membrilor şi susţinătorilor PCRM-ului.”

Igor Dodon a refuzat să nominalizeze cine sunt susţinătorii, dar şi cei împotriva ideii de modernizare a partidului. Dar ce ar presupune această modernizare Igor Dodon a spus că va explica mai tîrziu, după ce „modernizarea” va fi discutată în interiorul partidului.

Analistul Bogdan Ţîrdea spune că în PCRM există două tabere, una reformistă a lui Dodon şi alta conservă a lui Voronin, ultima blocînd „modernizarea” dorită de Dodon.
„În partid sunt persoane care nu-şi doresc modernizarea şi sunt persoane care înţeleg prin modernizare cu totul altceva decît înţelege Dodon. Cred că Voronin este rezervat faţă de acele proiecte, pe care le propune Igor Dodon. Lupta în interiorul partidului continuă, cei care se opun modernizării radicale sunt mai mulţi în PCRM, presupun că sunt mai puternici. Şi presupun că demersul lui igor Dodon cel puţin la această etapă nu va avea sorţi de izbîndă.”

Acelaşi punct de vedere este împărtăşit de un alt analistul Mihai Cernenco, care spune că dacă Igor Dodon va insista prea mult cu modernizarea riscă să fie alungat din partid.
„Totuşi în cadrul formaţiunii sale prevalează acei ortodocşi care le place brandul. Eu sunt departe de ideea şi de a crede că lucrul acesta ar putea să-i reuşescă de a moderniza formaţiunea, dacă nu îl vor alunga din formaţiune.”

Se pare că ambiţia lui Dodon nu este susţinută nici de liderul PCRM, Vladimir Voronin, care declarase săptămîna trecută că Dodon este un bun manager, dar un politician prea „verde” pentru a-şi face astfel de planuri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG