Linkuri accesibilitate

Explozii la Sofia


În capitala Bulgariei, două bombe artizanale au explodat în zori lângă sediile a două partide de opoziţie, distrugând uşile şi geamurile.



Poliţia crede că exploziile care nu au rănit pe nimeni au avut scopul să intimideze, nu să ucidă. Ambele partide vizate, unul de dreapta şi altul de centru-dreapta, anunţaseră anterior că vor sprijini votul de neîncredere în guvernul minoritar al premierului Boiko Borisov, aşteptat săptămâna aceasta. Relatează de la Sofia Petio Petkov:


Corespondenţa zilei de la Sofia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:48 0:00
Link direct



Două explozii criminale au adus în actualitate problema crimei organizate în Bulgaria și a legăturilor sale cu clasa politică. Bombele au fost detonate noaptea trecută în fața sediilor partidelor parlamentare – „Ordine, legitate și dreptate” /OLD/ și „Democrați pentru o Bulgarie puternică”. Cea de a doua formațiune este condusă de ex-premierul Ivan Kostov și face parte, împreună cu UFD, din Coaliția albastră – dreapta parlamentară. Exploziile cu echivalentul a 150 de grame de trotil s-au soldat numai cu pagube materiale. Sediul partidului OLD se află la 100 de metri de președinție și de consiliul de miniștri.

Liderul partidului Iane Ianev, a declarat că explozia reprezintă un act terorist fără precedent de care poartă vină guvernul.

După cum a declarat ex-premierul Kostov exploziile arată că mutrele au intrat în politica bulgară. Avem de a face cu un marș al crimei organizate și al dictatorilor împotrivă politicienilor incomozi. Respingem ideia premierului că în cele două cazuri poate fi vorbă de autoinscenare, a spus liderul dreptei.

Exploziile au avut loc la o zi după ce opoziția a depus așa numită moțiune de cenzură „Schengen” având ca tema „eșecul în domeniul securității interne și ordinii publice” și cu o zi înăinte de publicarea raportului anual de țară dedicat – citez - progresului în combaterea corupției și crimei organizate. Cele două partide și-au anunțat intenția de a vota în favoarea moțiunii.

Primul ministru a spus în legătură cu cele două explozii – citez – În timp ce noi construim autostrăzi, ei se joacă a artificii. Borisov a amintit că în perioada în care a fost secretar general al Ministerului de interne în fața casei ex-premierului Kostov a explodat o mică bombă – tot cu efect provocativ. El a avertizat că dacă nu va primi votul de încredere, va candida în alegerile prezidențiale. Și de data această Borisov va boicota dezbaterile pe marginea moțiunii.
XS
SM
MD
LG