Linkuri accesibilitate

18.07 - Chișinău: Formațiuni paramilitare transnistrene dislocate ilegal și înzestrarea lor


Transnistria 1992 (Foto: Dmitry Borko)
Transnistria 1992 (Foto: Dmitry Borko)

Forţele paramilitare transnistrene sunt înzestrate cu armament, tancuri şi maşini blindate, moştenite de la fosta armată sovietică.



18 iulie 2001

Ora Moldovei.

Dan Ionescu: Problema monitorizării arsenalului militar rus din Transnistria pare să fie strâns legată de prezenţa în zona de securitate de pe Nistru a numeroase trupe paramilitare transnistrene. Mai multe din relatarea corespondentei noastre Eleonora Lisnic.

Copreşedintele moldovean al Comisiei unificate de control, Gheorghe Roman, recomandă Misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa ca atunci, când monitorizează procesul de evacuarea a armamentului rusesc din stânga Nistrului, să ţină cont şi de faptul că o parte din arsenalul militar al fostei armate a 14-a a fost transferată pe parcursul anilor armatei transnistrene.

În contextul acestei declaraţii, făcute astăzi postului nostru de radio, Gheorghe Roman a ţinut să releve că printr-un decret emis de ex-preşedintele rus, Boris Elţin, la 1 aprilie 1992 întreg patrimoniul fostei armate a 14-cea a fost declarat drept proprietate a Federaţiei Ruse. O parte a armamentului şi a tehnicii de luptă din dotarea fostei armate a 14-a a completat însă cu începere din 1992 arsenalul militar al regimului separatist de la Tiraspol.

La ora actuală forţele paramilitare transnistrene sunt înzestrate cu armament, tancuri şi maşini blindate, moştenite de la fosta armată sovietică. Cantităţile de armament deţinute de regimul de la Tiraspol nu pot fi estimate cu precizie, relevă Gheorghe Roman, din cauza că partea transnistreană împiedică de fiecare dată inspecţiile observatorilor militari.

În luna mai curent un grup de experţi militari din Austria, Danemarca, Olanda, Finlanda, Spania, precum şi experţi OSCE au inspectat toate obiectivele ce aparţin forţelor de pace moldovene şi ruse, dar nu au avut acces şi la obiectivele forţelor de pace tiraspolene, nemaivorbind de locurile în care sunt dislocate unităţile paramilitare ale regimului transnistrean.

Chişinăul apreciază că Tiraspolul a introdus ilegal în zona de securitate formaţiuni paramilitare cu un efectiv total de trei mii de ostaşi, ceea ce înseamnă de exact de două ori mai mult decât numărul celor trei efective de pacificatori luate împreună. Structurile paramilitare transnistrene îşi au sediile exact în edificiile care pe timpuri aparţineau fostei armate a 14-a.

Gheorghe Roman: „După retragerea forţelor, care s-au aflat în conflict, au introdus în zona de securitate formaţiuni paramilitare sub diferite pretexte – apărare civilă, sub formă de pompieri, sub formă de grăniceri, cazaci ş.a.m.d., dar toate sunt formaţiuni paramilitare, care sunt înzestrate, dotate cu armament.”

La şedinţa de ieri a Comisiei unificate de control doar delegaţia rusă s-a conformat solicitării părţii moldovene, adresată Tiraspolului şi mediatorilor, de a prezenta un raport despre toate formaţiunile dislocate ilegal în zona de securitate. În raportul părţii ruse, ne-a spus Gheorghe Roman, amplasarea numeroaselor formaţiuni paramilitare transnistrene nu era nici negată, dar nici confirmată în mod clar.

Delegaţia transnistreană a promis că va prezenta un raport pe această temă săptămâna viitoare. Aşa cum soluţionarea mai multor probleme de competenţa Comisiei unificate de control a tot fost amânată, şedinţa din 24 iulie ar urma să aibă o agendă destul de încărcată.

În primul rând delegaţiile îşi vor anunţa poziţiile în ceea ce priveşte evacuarea forţelor paramilitare din zona de securitate, vor examina proiectul de regulament cu privire la activitatea viitoarelor posturi mobile de control, vor lua cunoştinţă de noile recomandări ale Misiunii OSCE privitoare la reducerea numărului de blindate din dotarea comandamentului militar unificat. Blindatele în cauză au fost puse la dispoziţia comandamentului militar unificat de armata naţională a Republicii Moldova. Tot ieri delegaţia rusă în Comisia unificată de control şi-a prezentat viziunea asupra statutului posturilor mobile de control.

Aceasta coincide, potrivit lui Gheorghe Roman, cu viziunea Chişinăului. Delegaţia Tiraspoluluiu, condusă de Vladimir Botnar, s-a abţinut să facă propuneri, dar în schimb a supus criticilor proiectul de regulament susţinut în mare de partea moldoveană şi cea rusă.

Din Chişinău, Eleonora Lisnic, Radio Europa Liberă

*
Dan Ionescu: Ca să rămânem la aceeaşi temă, să notăm că în seara zilei de astăzi la Chişinău a avut loc lansarea unui film documentar despre Transnistria, intitulat „Pridnestrovie – vremea sobirati camni” – „Transnistria – e vremea de adunat pietre”. Filmul la prima vedere justifică separatismul transnistrean, ceea ce face surprinzătoare atât prezenţa preşedintelui Vladimir Voronin, cât şi absenţa liderilor de la Tiraspol, invitaţi la premieră.

Tot astăzi, Comisia de stat pentru Transnistria, condusă de Vasile Sturza, a difuzat un comunicat, în care sunt respinse acuzaţiile administraţiei transnistrene, potrivit cărora Chişinăul se face responsabil de blocarea procesului de negocieri. În comunicat se arată că „declaraţiile şi comentariile recente ale oficialilor de la Tiraspol, în care este pus la îndoială caracterul constructiv al acţiunilor întreprinse de conducerea Republicii Moldova pentru urgentarea soluţionării conflictului sunt nefondate”.

„Evoluţia reală a situaţiei”, se mai spune în comunicat, „demonstrează că se insistă în continuare asupra recunoaşterii de către Republica Moldova a independenţei statale a aşa-numitei rmn şi constituirea ulterioară a unui stat comun din doi subiecţi egali în drepturi”. Comisia de stat apreciază că poziţia neconstructivă a Tiraspolului e dovedită şi prin refuzul de a lichida toate barierele ce împiedică libera circulaţie a cetăţenilor, mărfurilor şi a capitalului.

Comisia relevă că o decizie privind circulaţia leului moldovenesc în stânga Nistrului a fost luată încă în 1995, însă a fost blocată de Tiraspol. O altă dovadă a reticenţei manifestată de transnistreni ar fi zădărnicirea de către oficialii de la Tiraspol a ultimelor două întâlniri ale grupului de experţi abilitate să negocieze proiectul de statut al Transnistriei, precum şi participarea foarte activă a transnistrenilor la aşa numita uniune a statelor nerecunoscute de la Stepanakert, centru administrativ al enclavei separatiste Nagorno Karabah.
XS
SM
MD
LG