Linkuri accesibilitate

11.07 - Chișinău: Convorbiri Putin-Voronin la Moscova


Președintele Vladimir Voronin cu Vladimir Putin în 2006
Președintele Vladimir Voronin cu Vladimir Putin în 2006

Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că întrevederea „va impulsiona dezvoltarea relaţiilor economice, politice, precum şi cele militare” între Moscova şi Chişinău.




11 iulie 2001

Ora Moldovei

Convorbiri Putin-Voronin la Moscova.

Dan Ionescu: Convorbirile de astăzi de la Kremlin între președinții moldovean și rus, Vladimir Voronin și Vladimir Putin au fost descrise de corespondenții de știri occidentale drept ,,convorbiri surpriză”. Întrevederea a fost într-adevăr convenită abia ieri după masă, în urma unei conversații telefonice a celor doi. Proptitudinea cu care Putin a răspuns dorinței exprimate de Voronin de a se întâlni peste mai puțin de o zi, a fost interpretată de consilierul pentru afaceri externe a lui Putin, Serghei Prihodiko, drept o dovadă a relațiilor tot mai prietenești dintre cele două țări. Despre semnificația întâlnirii de astăzi, care s-a desfășurat fără multe formalități de protocol și în spatele uşilor închise, vă informează Alexandru Eftodi.

„Vizita preşedinteluiRepublicii Moldova în Federaţia Rusă subliniează caracterul neîntrerupt al dialogului Chişinău-Moscova, care a devenit foarte dinamic şi deschis, după ce Vladimir Voronin a fost ales şef al statului.” Această declaraţie a fost făcută astăzi de către şeful adjunct al administraţiei de la Kremlin, Serghei Prihodiko.

Potrivit agenţiilor ruse de presă, Prihodiko a dezminţit caracterul subit al acestei vizite şi a precizat că ea s-a produs la solicitarea preşedintelui moldovean, care a dorit să discute cu omologul său rus, Vladimir Putin „cele mai acute şi principiale probleme”. După o primă întrevedere a celor doi şefi de stat, la care a participat şi Serghei Prihodiko, acest oficial rus a declarat că autorităţile de la Moscova susţin în mod univoc eforturile preşedintelui moldovean privind reglementarea conflictului de pe Nistru.

În alt context, şeful adjunct al administraţiei de la Kremlin a spus că cei doi preşedinţi au discutat pe larg probleme ce ţin de cooperarea economică bilaterală, inclusiv în domeniul energetic. Las întrevederea Voronin-Putin au participat şi ministrul rus al energeticii, Igor Iusufov, şi ministrul apărării, Serghei Ivanov. În debutul discuţiilor, preşedintele rus a menţionat şi un alt aspect al vizitei lui Vladimir Voronin – cel al colaborării militare. Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa că „va impulsiona dezvoltarea relaţiilor economice, politice, precum şi cele militare” între Moscova şi Chişinău.

În aceste zile în Federaţia Rusă se află şi ministrul moldovean al apărării, Victor Gaiciuc, care a semnat un contract cu privire la instruirea ofiţerilor moldoveni în instituţiile militare de învăţământ din Rusia. Acest lucru este permis de acordul moldo-rus de colaborare militară, ratificat de majoritatea parlamentară comunistă de la Chişinău, după alegerile din 25 februarie.

În calitate de şef de stat, Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comuniştilor, întreprinde a doua sa vizită oficială la Mposcova. El revine la Chişinău joi, după ce va avea o întrevedere cu patriarhul bisericii ortodoxe ruse, Alexei al II-lea.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Într-o scurtă declaraţie, făcută după convorbiri, Vladimir Putin a subliniat dimensiunea economică, sau mai bine zis energetică a discuţiilor purtate. Textual el a spus: „Noi ştim că Moldova are probleme energetice acute, specialiştii noştri lucrează în această direcţie. Suntem gata să găsim o variantă de soluţionare a acestor probleme acceptabile pentru Moldova.”
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG