Linkuri accesibilitate

Un mesaj clar că AIE rezistă în continuare


Igor Boțan (ADEPT)
Igor Boțan (ADEPT)

Igor Boțan: „există responsabilitate civică, dar este evident că societatea din R. Moldova este fragmentată şi este polarizată până la limită”.





Cum se reaşează scena politică după aceste alegeri şi ce urmează de acum? Un subiect discutat cu analistul Igor Boţan de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă.

Comentariul dimineții după alegeri: în direct cu Igor Boțan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:29 0:00
Link direct


Europa Liberă Dle Boţan, vă surprinde rezultatul în Chişinău? A fost previzibil?

Igor Boţan:
„Rezultatul surprinde că e la limită. Diferenţa dintre cei doi candidaţi este de câteva mii de voturi şi vreau să subliniez că niciodată în istoria recentă, electorală, a mun. Chişinău nu s-a întâmplat ca diferenţa dintre învingător şi învins să fie atât de mică şi niciodată nu s-a întâmplat ca rata de participare să fie atât de înaltă. Este uluitor de impresionantă această participare.”

Europa Liberă: Ce se poate înţelege din acest lucru?

Igor Boţan:
„Se poate înţelege că există responsabilitate civică, dar este evident că societatea din Republica Moldova este fragmentată şi este polarizată până la limită, ceea ce este foarte, foarte periculos, fiindcă un rezultat la limită, când avem o astfel de polarizare, comportă şi anumite riscuri. Cred că clasa politică trebuie să ia în considerare acest lucru.”

Europa Liberă: Vă aşteptaţi ca PCRM să conteste legitimitatea, măcar şi legitimitatea morală, a lui Dorin Chirtoacă pe motiv că a câştigat datorită votului din suburbii?

Igor Boţan:
„Cred că PCRM, în orice situaţie, va contesta alegerile, fiindcă din start este pornit să conteste orice. Partidul Comuniştilor nu doar această victorie o va contesta, Partidul Comuniştilor, în general, contestă aflarea la guvernare a AIE în ultimii doi ani de zile, şi motivează această atitudine prin faptul că i-a fost furată victoria după aprilie 2009, de aceea PCRM blochează alegerea şefului statului şi a încercat să se revanşeze. Era foarte important pentru PCRM să câştige aceste alegeri. În mod conştient PCRM a mers pe calea polarizării societăţii.”

Europa Liberă: În afară de asta, au avut loc discuţii intense în cadrul PCRM până a fi nominalizat Dodon, s-a vorbit despre câteva tabere în sânul comuniştilor. Din acest punct de vedere, faptul că a pierdut la Chişinău, cum se va răsfrânge asupra viitorului său politic? Îl vedeţi în fruntea consilierilor municipali, contestându-l din Consiliu, pe Dorin Chirtoacă? Cum vedeţi şi colaborarea între majoritatea comunistă din Consiliul Municipal, cel puţin la această oră se menţine o majoritate, voturile nu au fost renumărate, deci cum vedeţi această colaborare cu primarul Chirtoacă şi viitorul politic al lui Igor Dodon?

Igor Boţan:
„Orice s-ar spune, PCRM în Chişinău a obţinut cel mai bun rezultat cu Igor Dodon, de aceea cred că este logic pentru viitorul lui politic să aleagă jumătate din victorie, adică victoria în Consiliul Municipal şi să încerce să devină preşedintele CMC astfel încât să fie într-o competiţie cu Dorin Chirtoacă. La acest moment se pare că în mun. Chişinău o competiţie „Dorin Chirtoacă vs Igor Dodon” ar fi o tentativă de ai scoate pe tuşă pe liderii partidelor, pe Vladimir Voronin şi Mihai Ghimpu care au contribuit foarte mult la situaţia în care se află Republica Moldova.”

Europa Liberă: În bine sau în rău?

Igor Boţan:
„În bine, cred că, fiindcă sunt oameni tineri. Dodon a fost nominalizat candidat numai după articolul pe care l-a semnat la finele lunii martie cu nuanţe anti-româneşti, lucru care a dus campania pe filiera luptei între anti-românism şi anti-comunism, lucru care s-a dovedit negativ pentru PCRM. Victoria lor la limită este una deprimantă pentru PCRM fiindcă ei au dat tonul, fiindcă Dorin Chirtoacă a încercat să ducă lupta pe un alt făgaş, însă comuniştii au insistat şi Voronin a recunoscut că un factor determinant în numirea lui Dodon a fost această ieşire anti-românească, lucru surprinzător, fiidcă Dodon fiind un om tânăr şi destul de pragmatic putea să evite această polarizare care este periculoasă pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cum se reaşează scena politică după locale? Sunt posibile noi parlamentare anticipate, sau rezultatele îi vor motiva mai mult pe politicieni, cei de la guvernare şi opoziţia comunistă să se înţeleagă asupra alegerii noului şef al statului în Parlement?

Igor Boţan:
„Această victorie la limită este atât de impresionantă încât ar putea să servească drept un impuls pentru liderii din AIE. Marea problemă este anume relaţia dintre liderii acestei Alianţe. Dacă aceştia nu se certau cred că alegerile locale se desfăşurau de o altă manieră. Acum cred că această victorie la limită va avea un impact foarte puternic, dar nu putem face concluzia că, până la urmă, Alianţa va decide că trebuie să găsească o soluţie pentru alegerea şefului statului.

O soluţie ar fi în această situaţie să se transmită societăţii un mesaj clar, consolidat, că AIE rezistă în continuare, că are o soluţie pentru alegerea şefului statului şi această soluţie are două versiuni: să accepte înaintarea unei candidaturi neafiliate politic pentru a fi aleasă, sau să spună foarte clar că va continua să caute o soluţie prin calea referendumului, adică să fie organizat un referendum, cel mai probabil în toamna acestui an sau în primăvara anului viitor, pentru ca să fie acceptată formula înaintată tot de PCRM, adică alegerea şefului statului în baza unei formule descendente, de la 3/5 până la o doime din voturile deputaţilor.”

Europa Liberă: Mulţumim domnule Boţan. Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, Igor Boţan, a avut amabilitatea să fie alături de noi la această oră matinală. Îl veţi auzi şi diseară în emisiunile Europei Libere cu analize şi comentarii proaspete.
  • 16x9 Image

    Diana Răileanu

    Co-moderatoarea programului matinal „Moldova la ora 7”, pasionată de teme sociale și ecologie.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG