Linkuri accesibilitate

Sperăm că vom asista la o campanie civilizată


Britt-Marie Lövgren: „responsabilii cu întocmirea listelor electorale pur si simplu nu au fonduri, nu au mijloacele necesare sa le pună la punct”.



Interviu cu Britt-Marie Lövgren, seful delegatiei de observatori la alegerile locale din Moldova din partea Congresului Puterilor Locale si Regionale, realizat de Iolanda Bădiliță.


Europa Libera: Doamna Lövgren, din cate stiu ati mai monitorizat alegeri in Moldova. Daca am incerca sa comparam ultimele alegeri cu acestea, care ar fi diferentele?

Un interviu cu Britt-Marie Lövgren, observatoare internațională în alegerile locale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct


Britt-Marie Lövgren: „Daca facem comparatia cu ultimele alegeri locale din 2007, credem ca s-au facut imbunatatiri si se merge in directia cea buna. Dar avem si o serie de reprosuri.”

Europa Libera: Exista prin urmare domenii in care s-au facut progrese si altele care nu au fost imbunatatite. Sa le luam pe rand.

Britt-Marie Lövgren:
„S-au inregistrat multe reprosuri cu privire la listele de votare. Cine este indreptatit sa voteze si unde, pentru ca unii oameni si-au schimbat domiciliul sau nu erau in localitatea de domiciliu dar figurau tot acolo pe lista. Din pacate responsabilii cu intocmirea acestor liste pur si simplu nu au fonduri, nu au mijloacele necesare sa le puna la punct. In ciuda eforturilor, nu au resursele necesare sa duca la bun sfarsit aceasta treaba. Apoi, in unele statii de votare s-a inregistrat un numar foarte mare de votanti pe listele suplimentare. Nu a fost cazul la Chisinau unde lucurile au decurs normal.

Am mai intampinat o problema legata de perdelele de la cabinele de vot. Acestea nu au asigurat secretul votului. S-au facut poze cu telefoanele si era foarte usor de catre cineva sa stie cu cine ai votat, unde ai pus stampila pe buletinul de vot, sus sau jos.

Unii s-au plans ca unele partide incearca sa le cumpere votul si ca cu altii chiar au reusit. Li se spunea sa faca o poza cu buletinul de vot pentru a se vedea unde au pus stampila.

Dar revin la chestiunea cu perdeaua de la cabinele de vot care nu a asigurat intimitatea votului. Cred ca pentru al doilea tur de scrutin trebuie facut ceva cu acest aspect.

Cu toate acestea nu pot spune ca a fost influentat rezultatul alegerilor si nici ca alegerile nu au intrunit standardele internationale.”

Europa Libera: Din cate stiu delegatia de observatori nu a fost satisfacuta de aspectul transparentei finantarii partidelor politice.

Britt-Marie Lövgren:
„Toate partidele s-au plans ca celelalte partide ofera alegatorilor cadouri ca zahar, sare, flori si asa mai departe. Cei care se plangeau pretindeau ca in acest fel contra-candidatii cumpara voturi. Partidele ar trebui sa arate in mod transparent cum sunt finantate, pe ce bani se bazeaza de unde le intra bani si pe ce ii cheltuiesc. Teoretic, in documente, parea ca totul este in regula, dar in realitate, pe teren, situatia arata altfel. Or, atata timp cat foarte multi cetateni se plang ca nu au incredere in politicieni, ca fac lucruri incorecte. In opinia mea pentru recastigarea increderii in alegatori, partidele ar trebui sa aiba o finantare transparenta.

As dori sa transmit un mesaj partidelor politice care se pregatesc de al doilea tur de scrutin care va avea loc pe 19 iunie. Indemn toate partidele politice sa actioneze intr.un mod responsabil si sa se abtina de la campanii electorale murdare. Stim din experienta ca in al doilea tur de scrutin cand filozofia luptei este „acum sau niciodata“ se apeleaza la campanii murdare. De aceea speram ca vom asista la o campanie civilizata.”
XS
SM
MD
LG