Linkuri accesibilitate

Rusia, dispusă să renunţe la embargo


Dmitri Medvedev (stânga) şi Jose Manuel Barroso
Dmitri Medvedev (stânga) şi Jose Manuel Barroso

Ţările Uniunii Europene au exportat anul trecut în Rusia legume de 600 de milioane de euro.


Rusia a acceptat să anuleze interdicţia de import a legumelor din Uniunea Europeană, odată ce primeşte garanţii că vor fi inofensive.

Anunţul a fost făcut de preşedintele rus, Dmitri Medvedev la summit-ul Rusia - Uniunea Europeană care a avut loc astăzi în oraşul de pe Volga, Nijnii Novgorod.

Medvedev a spus că la summit a fost luat în discuţie un mecanism de reluare a livrărilor europene de legume pe piaţa rusă sub garanţia autorităţilor europene privind inofensivitatea legumelor.

Rusia a impus interdicţia în urma izbucnirii infecţiei bacteriene în Germania, care a făcut 30 de victime. Autorităţile germane au spus la început că bacteria E.coli se află în legume, dar apoi au retractat, anunţând că testele de laborator nu sprijină supoziţia iniţială. Sursa infecţiei rămâne necunoscută şi astăzi, la peste o lună de la apariţia primelor cazuri de îmbolnăvire.

Interdicţia rusă, despre care Uniunea Europeană a spus că este o măsură disproporţionată, a dominat agenda summit-ului de la Nijnii Novgorod. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi-a exprimat speranţa că Rusia va relua importurile în curând.

Barroso a spus că un sistem de certificare a siguranţei legumelor va fi introdus de Comisia Europeană fără întârziere, iar detaliile sistemului vor fi finalizate cât de curând posibil de serviciile sanitare ruse şi europene.

Ţările Uniunii Europene au exportat anul trecut în Rusia legume de 600 de milioane de euro. Înaintea summit-ului, oficiali europeni au spus că interdicţia rusă nu s-a bazat pe argumente ştiinţifice şi contravine regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului, la care Rusia vrea să adere, având nevoie de agrementul Uniunii Europene.

O afirmaţie la care premierul rus, Vladimir Putin a răspuns că Rusia nu are de gând să-şi otrăvească populaţie de dragul aderării la OMC.

Însă, preşedintele Dmitri Medvedev a declarat la summit-ul de astăzi că, după 18 ani de negocieri, Rusia îşi păstrează speranţele că va putea adera în câteva luni. „Le-am cerut partenerilor noştri europeni să încheie negocierile într-o singură lună, aşa ca procedura de semnare a documentelor de aderare să se poată încheia până la sfârşitul anului”, a spus Medvedev.

Uniunea Europeană este cel mai mare investitor în Rusia, în timp ce Rusia este cel mai mare furnizor de gaze pentru europeni. Schimburile comerciale au depăşit anul trecut 306 miliarde de dolari.

Dar dialogul dintre ele rămâne dificil, în ciuda summit-elor pe care le au de două ori pe an. În timp ce autorităţile ruse spun că au obosit să primească lecţii, diplomaţii europeni sunt frustraţi de situaţia drepturilor omului şi a mediului de afaceri în Rusia, chestiuni pe care Jose Manuel Barroso şi preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy au spus că le-au abordat şi astăzi la Nijnii Novgorod.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG