Linkuri accesibilitate

Un discurs pozitiv și încurajator


Ambasadorul Mark Gitenstein
Ambasadorul Mark Gitenstein

Ambasadorul SUA, Mark Gitensein: „Sîntem împreună pentru totdeuna”.



Când a refuzat săptămâna trecută să meargă la summitt-ul liderilor central europeni de la Varşovia, preşedintele român declara că nu poate sta la aceeaşi masă cu liderul din Kosovo, „o entitate” pe care România nu o recunoaşte. Traian Băsescu nu a mers la summit, chiar dacă aceasta a însemnat să nu se poată întâlni cu preşedintele american, Barack Obama. Ambasadorul american la Bucureşti a declarat astăzi că absenţa lui Băsescu de la summit nu v-a afecta în vreun fel relaţia bilaterală. Relatează Sabina Fati:


„Sintem impreuna pentru totdeauna” a spus astazi Mark Gitenstein, ambasadorul american la Bucuresti, explicind ca Romania si Statele Unite sint „parteneri extraordinari” si ca Washington-ul incearca sa recupereze timpul in care romanii i-au asteptat pe americani. In Romania americanii au fost asteptati nu doar in al Doilea Razboi Mondial, ci si dupa aceea. Sub lozinca „sa traiasca partizanii pina vin americanii” grupuri ale rezistentei anticomuniste au reusit sa se ascunda in munti in anii 1950, insa destul de putini au scapat cu viata mai tirziu.

Ambasadorii americani care vin in Romania se implica de obicei in mediul autohton, sugerind chiar remedii in cazul glisarilor dilematice. Astazi, insa, Mark Gitenstein a avut mai degraba un discurs pozitiv si incurajator, declarind ca „Romania este un mediu extraordinat pentru a face investitii”, o tara cu „un potential enorm de extindere si dezvoltare, daca se rezolva problemele de transport”.

Totusi diplomatul american a explicat ca Washingtonul nu poate dirija investitii private intr-un alt stat si ca fiecare companie decide in functie de propriile interese. In acest fel ambasadorul Statelor Unite raspunde la intrebarea mereu nepusa de oficialii romani, care nu stiu de ce, daca exista un parteneriat strategic intre Bucuresti si Washington, investitiile americane sint atit de mici.

Cifrele au fost reamintite chiar de ambasador: din 2008 companiile americane au anuntat planuri de investitii in Romania de 1,2 miliarde de dolari, in conditiile in care pe piata autohtona exista 100 de companii americane, avind in total 15 mii de angajati. Mark Gitenstein a laudat lupta anticoruptie din Romania, in special operatiunile de la vami, iar declaratia lui ar putea fi folosita de diplomatii romani care fac lobby pentru primirea tarii in Schengen anul acesta.

Despre modificarea legislatiei referitoare la eliminarea vizelor pentru romanii care calatoresc in Statele Unite, ambasadorul Gitenstein a spus ca lucrurile sint posibile asa cum a anuntat Barak Obama. Este vorba despre mutarea accentului dinspre rata de refuz a vizelor pe procentul celor care depasesc perioada legala de sedere, iar procentul ar trebui sa nu fie mai mare de trei.

In ceea ce priveste absenta presedintelui roman Traian Basescu de la summitul statelor central si est europene de la Varsovia, ambsadorul american a linistit spiritele, precizind ca aceasta absenta nu afecteaza in nici un fel relatiile romano-americane. Romania a lipsit de la intilnirea la nivel inalt din capitala Poloniei, unde a fost invitat special si presedintele american, fiindca pe lista statelor participante aparea si Kosovo. Romania si inca alte patru state din Uniunea Europeana au refuzat sa recunoasca acest nou stat, care si-a declarat independenta in 2008.
XS
SM
MD
LG