Linkuri accesibilitate

Iniţiativa „Anul 1812”


O iniţiativă civică pentru restabilirea adevărului istoric la împlinirea a 200 de ani de la „raptul Basarabiei” şi „dezmembrarea teritorială a Principatului Moldovei”.


Gheorghe Cojocaru: „O iniţiativă civică lansată recent cu denumirea simbolică „Anul 1812”, reunind nume de referință ale istoriografiei şi presei din Republica Moldova, îşi propune să contribuie la restabilirea şi promovarea adevărului istoric în legătură cu actul de dezmembrare teritorială a Principatului Moldovei aproape două secole în urmă şi să sensibilizeze opinia publică cu privire la consecințele acestui rapt asupra destinului populaţiei româneşti şi celei minoritare dintre Prut şi Nistru.”

Europa liberă: Numai că suntem într-o campanie electorală. Şi atunci nu cumva coloratura campaniei ar putea să distorsioneze mesajul?

Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Iniţiativa provine din mediile academice şi universitare, este o iniţiativă a unor cetăţeni, istorici şi ziarişti, care, deşi a fost făcută publică în contextul acestei campanii electorale, nu a fost pretinsă sau însuşită de nici un actor politic şi, mai mult decât atât, autorii acestei iniţiative nu au făcut nici o trimitere la campania electorală, urmărind să-şi promoveze punctul de vedere prin mijloacele societăţii civile, instituţiilor academice şi culturale, uniunilor de creaţie şi organizaţiilor non-guvernamentale. Dar, cu siguranţă, discuţia publică pe care intenţionează s-o desfăşoare grupul respectiv de iniţiativă va stârni interesul clasei politice, poate, nu neapărat pe parcursul acestei campanii electorale, ci într-o etapă ulterioară.”

Europa liberă: Un radioascultător sau un telespectator s-ar putea să se întrebe cât de actuală este această iniţiativă tocmai când se confruntă cu o criză economică şi social-politică ce nu mai conteneşte?

Gheorghe Cojocaru: „Nu am nici un dubiu că este de datoria intelectualilor să formuleze o agendă cu subiecte de interes public și să discute într-un climat civilizat, cu argumente și de o manieră profesionistă pentru a avea rezonanța scontată, indiferent că e criză economică, constituțională sau campanie electorală. Această inițiativă este actuală, iar actualitatea ei este relevată și de faptul că anume din spațiul politic s-au lansat invective, cu puternice conotații ideologice și propagandistice de factură sovietică pe marginea raptului de la 1812, la adresa cursului politic actual al Republicii Moldova.”

Europa liberă: Şi totuşi, ce şanse au autorii să fie auziți în contextul crizei, dar mai ales a problemelor cu care operează acum concurenţii electorali şi încearcă să ţintească problemele cotidiene ale oamenilor?

Gheorghe Cojocaru: „Aceasta va depinde de modul în care grupul de inițiativă și susținătorii săi își vor desfășura activitatea, deși este de presupus că reacțiile în raport cu intenția de a supune unei dezbateri publice actul de la 1812 nu vor fi unanime și nici în totalitate favorabile, mai ales în condițiile în care în anumite segmente ale societății există un atașament inerțial pentru dogmele istoriografiei sovietice și chiar o inapetență pentru adevărul istoric, formulat pe baza surselor de arhivă, interzise și inaccesibile altă dată. Cu toate acestea, o dezbatere publică consacrată consemnării a două sute de ani în 2012 de la raptul Basarabiei va fi și necesară și utilă, în egală măsură, cu condiția să nu cantoneze într-o zonă a abordărilor stridente.”

Europa liberă: Până la urmă, grupul de iniţiativă vrea şi consecinţe juridice sau doar să se limiteze la discuţii publice şi atenție în jurul problemei?

Gheorghe Cojocaru: „Eu cred că interesul primordial al grupului de iniţiativă se focalizează în jurul nevoii de a sensibiliza opinia publică, de a include pe agenda dezbaterilor publice această chestiune. În rest, timpul va arăta în ce măsură consecinţele acestor dezbateri publice se vor fructifica fie pe plan politic, fie pe plan social.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG