Linkuri accesibilitate

Cine vrea demisia Guvernului?


Vlad Filat
Vlad Filat

Vlad Filat: „Dacă eu urmăream să ajung în funcţia de preşedinte al R.Moldova, eu deja eram în această funcţie”.


Europa Liberă: Ce se întâmplă în această campanie electorală pentru alegerile locale? Pentru că e o tensiune în societate.

Vlad Filat: „Spiritele sunt agitate la maximum. Avem şi anumite situaţii regretabile, este vorba de apariţia acelor ziare false. Foarte curând vom avea datele finale ale investigaţiei.”

Europa Liberă: Asta înseamnă până la 5 iunie?

Vlad Filat: „Sigur că până la 5 iunie vom avea o situaţie foarte clară şi la nivel de organizatori, şi la nivel de acei care au implementat.”

Europa Liberă: Ar fi o a treia forţă?

Vlad Filat: „Nu, sunt oameni implicaţi în campanie şi care au experienţă bogată în acest sens.”

Europa Liberă: Mai nou, aceste dueluri verbale, pe care le aveţi cu candidatul PCRM pentru funcţia de edil al capitalei, cu domnul Dodon. Aţi spus, că în spatele lui s-ar afla o forţă. Care e această forţă?

Vlad Filat: „Este mult prea mult spus duel. Eu nu am ce să polemizez cu domnul Dodon. Eu nu am spus decât că urmează să vedem al cui candidat este domnul Dodon. Şi vreau să fac o mică precizare – nu am în vedere, că în spatele dânsului ar sta cineva din Republica Moldova. Poate fi sprijinit, şi lucrurile astea vor fi evidente, şi din afara ţării.”

Europa Liberă: Moscova? Forţe din Federaţia Rusă?

Vlad Filat: „Nu, eu n-o să fac acum declaraţii tari, aşa cum se doreşte. Doar, cum spuneam, să vedem ale cui interese reprezintă acest candidat.”

Europa Liberă: În general, au şanse comuniştii acum să ia revanşa? Să ajungă la putere?

Vlad Filat: „Anume din acest motiv – comuniştii să nu aibă şanse de a prelua conducerea municipiului la nivel de Primărie, noi am luat acea decizie conştientă, responsabilă şi în interesul larg al societăţii, dar şi înţeleaptă, cred eu, de a retrage candidatul Partidului Liberal-Democrat din Moldova din cursa pentru primarul general. Acest lucru urmează să asigure câştigul din primul tur al lui Dorin Chirtoacă. Acest obiectiv ni l-am propus. Depinde, desigur, în cea mai mare măsură de modul în care va administra această campanie electorală Dorin Chirtoacă. Aceasta presupune o şi mai mare responsabilitate pentru el. Noi îi vom asigura sprijinul necesar pentru ca acest obiectiv să fie realizat. Noi vom lupta pentru capitala Republicii Moldova, promovând colegii noştri în Consiliul municipal. Rolul Consiliului municipal este unul absolut important şi fără de care este greu să administrezi această comunitate, decisiv în majoritatea cazurilor. Asta înseamnă, că capacitatea colegilor mei de partid, care concurează pentru funcţia de consilier municipal, din Consiliu municipal, dar şi prin intermediul colegilor, care vor fi delegaţi în executivul municipalităţii, împreună cu primarul general urmează ca acele probleme, care au rămas nerezolvate pe parcursul timpului, să fie rezolvate prin colaborare strânsă Consiliul municipal - Primărie, prin implicarea capacităţilor colegilor din PLDM şi printr-o colaborare, care sper să fie una strânsă şi eficientă între municipalitate şi Guvern.”

Europa Liberă: Cum vedeţi această colaborare?

Vlad Filat: „Ca fiind una în interesul cetăţeanului. Asta înseamnă că cei de la municipalitate urmează să vină cu proiecte, să vină cu idei. Vom sugera şi noi câteva idei în acest sens şi de comun acord să lansăm proiecte, inclusiv către partenerii noştri de dezvoltare. Guvernul este instituţia statului, care are relaţiile cu partenerii de dezvoltare. Avem această capacitate ca prin intermediul nostru să asigurăm implementarea proiectelor de infrastructură, proiecte necesare capitalei Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Domnule premier, oferind acest sprijin candidaturii la funcţia de edil al capitalei domnului Chirtoacă, vă gândiţi că ar putea reprezentantul PLDM să se afle în fruntea Consiliului municipal?

Vlad Filat: „Nu ştiu, nu m-am gândit la acest lucru. Eu am avut o întrebare, din punctul meu de vedere, stranie, din partea unui om, pe care-l respect foarte mult, care suna în felul următor: de ce nu am consultat decizia cu Partidul Liberal. Eu am răspuns că de fapt nu era o decizie a Alianţei, era o decizie a Partidului Liberal-Democrat. Şi a trebuit să mai spun ceva, ceea ce spun acum: noi nu am dorit să negociem această decizie. Anume acest lucru trebuie să demonstreze sinceritatea noastră. Noi n-am pus condiţii, nu am pus absolut nici o condiţie. A fost o decizie, care nu ţine de negocieri. Şi nu ţine de condiţionalităţi. Ţine de interesul municipalităţii, ţine de interesul Alianţei pentru Integrare Europeană. Şi ţine de interesul Republicii Moldova per ansamblu.”

Europa Liberă: Dar nu cred că nu vă doriţi ca reprezentantul PLDM să stea în fruntea Consiliului municipal.

Vlad Filat: „Noi muncim, în urma muncii obţinem rezultat şi în baza rezultatului avem solicitări, sau avem cerinţe, inclusiv la nivel de asumare a responsabilităţilor.”

Europa Liberă: Domnule prim-ministru, ajunge Republica Moldova la alte alegeri anticipate parlamentare? Sau nu?

Vlad Filat: „Sincer sper că nu.”

Europa Liberă: Ce şanse ca să nu se ajungă?

Vlad Filat: „Tot timpul există şanse. Depinde de noi cum avem noi capacitatea să administrăm situaţiile, pentru ca şansele să se transforme în rezultate.”

Europa Liberă: Ca să nu se ajungă la alegeri anticipate, Dumneavoastră aţi spus, că trebuie de găsit numitor comun, limbaj comun şi cu PCRM pentru a alege şeful statului.

Vlad Filat: „Cred că trebuie să fiu un pic mai explicit. Pentru a alege preşedintele Republicii Moldova sunt necesare 61 de mandate. Alianţa pentru Integrare Europeană deţine 59 de mandate. Partidul Liberal-Democrat din Moldova contribuie la Alianţă cu 31 de mandate. Pentru ca să avem numărul necesar de mandate pentru alegerea preşedintelui avem nevoie de două mandate. Aceste două mandate pot fi oferite de către grupul parlamentar al Partidului Comuniştilor. Ori pleacă cineva din Partidul Comuniştilor şi votează, ori avem discuţii şi realizăm compromis cu cei din Partidul Comuniştilor pentru ca să fie acumulate voturile necesare.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi discutat cu PCRM-ul, în deosebi cu liderul. Şi nu s-a ajuns la un compromis.

Vlad Filat: „În primul rând, nu am ajuns să discut, fiindcă am avut întâlniri, care au vizat lucruri absolut generale. Cred că acea reacţie, inclusiv din Alianţă, inclusiv din afară, a fost absolut pentru mine de neînţeles. Şi care nu a permis ca acest dialog să continue. Nu este exclus ca în urma unui dialog, care ar fi putut fi şi de durată, să identificăm o soluţie. Eu aş fi fost foarte fericit, dacă discuţiile respective ar fi putut să le poarte domnul Lupu cu domnul Voronin, sau domnul Ghimpu. Uitaţi-vă, domnul Voronin a dorit să discute doar cu mine. Bun, a fost acea reacţie – nu discut. Urmărim cum în continuare trec zilele, cum trec săptămânile, lunile şi tot avem aceeaşi întrebare: da cum rezolvăm problema?”

Europa Liberă: Pentru că a fost fiasco în cadrul creării unei coaliţii PCRM-PD, normal că acum urmează altă reacţie. Şi tot mai insistent se vorbeşte că în eventualitatea creării unei coaliţii roşu-verzi, domnul Filat ar urmări scopul să ajungă el în fotoliul preşedintelui.

Vlad Filat: „Doamnă Ursu şi stimaţi radioascultători, dacă eu urmăream să ajung în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, eu deja eram în această funcţie. Nu trebuia să treacă atâta timp, atâtea discuţii, atâta chin pentru toată lumea. Nu asta este obiectivul meu.”

Europa Liberă: Adică pentru Dumneavoastră ar fi votat doi comunişti? Doi deputaţi comunişti?


Vlad Filat: „Eu nu pot să spun că ar fi votat doi, sau că ar fi votat mai mulţi. Eu pot să vă spun doar că eu sunt sigur pe mine când spun aceste lucruri că aş fi în stare să identific soluţii pentru ca să asigur alegerea preşedintelui Republicii Moldova, în cazul în care nu exista această ostilitate între candidatul, pe care l-a propus Alianţa pentru Integrare Europeană şi Partidul Comuniştilor, privit în totalitate, şi mai cu seamă a liderului acestui partid. Ţine de relaţiile lor mai vechi, ţine de anumite momente, îi priveşte. De aceea toate aceste speculaţii, ele sunt sterile. Pe mine mă interesează însă şi un alt aspect. Uitaţi-vă, tot vorbim despre necesitatea consolidării societăţii. Şi cu cât mai mult se vorbeşte, cu atât mai puţin se face.”

Europa Liberă: Sau mai tare se dezbină.


Vlad Filat: „Asta ca şi consecinţă.”

Europa Liberă: Totuşi, va fi ales preşedintele? În ce condiţii? Când?

Vlad Filat: „Haideţi să vedem. Sper că după alegerile locale noi vom reveni, mai mult sau mai puţin, la normalitate. Va trece febra electorală, situaţia sper că la nivel de rezultat va arăta că trebuie să găsim soluţii.”

Europa Liberă: Întrebarea mea a fost: când?

Vlad Filat: „Nu pot eu să vă răspund la această întrebare, nu depinde numai de mine.”

Europa Liberă: Termenul rezonabil rămâne la ordinea zilei?

Vlad Filat: „Termenul rezonabil ar fi unul de şase luni de zile. Nu poate să dureze zece ani.”

Europa Liberă: Contaţi pe răspunsul Comisiei de la Veneţia? Contaţi pe răspunsul Curţii Constituţionale? Contaţi pe ceea ce va decide Parlamentul?

Vlad Filat: „Eu mai puţin contez pe ceea ce va răspunde Comisia de la Veneţia, sau Curtea Constituţională. Pentru mine lucrurile stau foarte clar. Norma constituţională nu poate fi interpretată sau reglementată printr-o lege organică. Eu înţeleg că oportunitatea este una, care ne presează acum. Însă oportunitatea nu poate să înlocuiască legalitatea. Asta ar fi prea periculos pentru viitor. Asta ar însemna un precedent, care poate să ducă la dezastru în timp.”

Europa Liberă: Deci, preşedintele trebuie neapărat ales. Domnul Lupu mai are şanse să ajungă preşedinte?

Vlad Filat: „Domnul Lupu rămâne să fie candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Comuniştii spun categoric nu.

Vlad Filat: „Atunci înseamnă că trebuie să muncim şi să continuăm să comunicăm şi să identificăm soluţii.”

Europa Liberă: De identificat o altă candidatură?

Vlad Filat: „Nu am spus acest lucru. De găsit formula în are preşedintele să fie ales. Formula respectivă că preşedintele interimar poate să fie pentru o perioadă de patru ani de zile pare stranie, pentru că există condiţii, scrise în Constituţie, când preşedintele devine în depline puteri. La noi interimatul este aşa, mai specific, moldovenesc. Există, spre exemplu şi depunerea jurământului, există elemente, care dau mandatul deplin preşedintelui pentru ca să-şi exercite atribuţiile funcţionale. Şi de aceea punctul meu de vedere rămâne a fi unul constant – preşedintele urmează a fi ales, alegerile anticipate reprezintă problemă pentru ţara noastră, responsabilitatea îi aparţine întregii clase politice, fie că este la guvernare, fie că este în opoziţie. Sper că acest lucru va fi realizat de către toţi, iar rezultatele alegerilor locale ne vor trezi. Haideţi să nu stau eu aşa un pic separat, ne vor trezi pe toţi la realitate şi vom soluţiona această problemă.”

Europa Liberă: Ce trebuie să facă Republica Moldova să continue reformele, şi în deosebi cele ce ţin de justiţie?

Vlad Filat: „Păi, ce ţine de instituţii ale statului, care au această obligaţie. Şi în rezultatul îndeplinirii acestor obligaţii, cetăţeanul să beneficieze de o justiţie, care să facă dreptate.”

Europa Liberă: De ce acum bate pasul pe loc reforma?

Vlad Filat: „Nu a bătut pasul pe loc că a fost o perioadă de pregătire. Este o reformă mult prea complicată şi complexă, pentru ca să o poţi realiza într-un timp foarte scurt. Parte din muncă a fost depusă. Anumite neînţelegeri la acest capitol, care au existat, trebuie să recunoaştem, au fost depăşite, acum trebuie să mergem la implementare. Şi dacă am vorbit de instituţii – o să le enunţ: Ministerul Justiţiei, care are sarcina să elaboreze proiectele de legi, dar şi alte modificări la actele normative. Este Guvernul, şi este Parlamentul. Aceste instituţii urmează să-şi facă meseria. Ceea ce ţine de Ministerul Justiţiei, domnul Efrim cunoaşte exact ce are de făcut, deoarece a fost implicat în acest proces de la bun început, trebuie să continue ceea ce a început ministrul Tănase. La nivel de Guvern, Ministerul, aşa cum a avut până în prezent, va avea tot sprijinul. Şi vreau să spun, al meu personal, direct şi plenar. Rămâne să avem aceeaşi atitudine şi din partea Parlamentului. Însă noi nu vom aştepta să testăm atitudinea. Tot acest pachet de reformă, care vizează justiţia şi alte domenii, noi le vom prezenta în pachet şi vom solicita adoptarea în regim prioritar. Va fi o reconfirmare a votului de încredere oferit Guvernului. Noi nu mai avem timp să discutăm foarte mult.”

Europa Liberă: Reconfirmare ce înseamnă?

Vlad Filat: „Asta înseamnă, că în momentul în care acest pachet de legi, care vizează reforma şi vizează programul de activitatea a Guvernului, odată ce este votat, înseamnă că sprijinul politic în Parlament există în continuare. În cazul nevotării înseamnă că acest sprijin nu există. Şi atunci un guvern fără sprijin politic în implementarea programului de activitate nu-şi are rostul. Asta înseamnă că Guvernul urmează să plece în demisie.”

Europa Liberă: Bine, dacă e să-l citez pe ex-ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, el spunea, că în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană nu există o voinţă politică pentru a promova această reformă în justiţie.

Vlad Filat: „Uitaţi-vă, foarte curând vom vede dacă există sau nu există voinţă politică pentru a reforma justiţia. Eu în acest sens sunt foarte hotărât.”

Europa Liberă: Ce înseamnă că sunteţi hotărât?

Vlad Filat: „Sunt hotărât să nu pierd timp, mă refer la timpul pe care îl pierd cetăţenii Republicii Moldova. Prea mult am ezitat. Această ezitare permanentă ne-a dus să fim în situaţia în care suntem. Şi de aceea va fi foarte direct această abordare: ori/ori.”

Europa Liberă: Eu am înţeles corect? Că dacă nu există această voinţă politică, aţi putea să vă retrageţi de la guvernare?

Vlad Filat: „Va fi o situaţie, care va constata: există suport politic pentru Guvern sau nu. Un guvern fără să aibă suport politic în implementarea programului de activitate nu-şi are rostul.”

Europa Liberă: E pentru a doua oară, când faceţi asemenea declaraţii. Atunci când se aproba bugetul, şi iată acum a doua oară.

Vlad Filat: „Şi vreau să vă spun că atunci dacă nu se aproba bugetul, Guvernul urma să plece în demisie.”

Europa Liberă: Şi acum ar putea să se repete?


Vlad Filat: „De ce trebuie să anticipăm, privind lucrurile într-o manieră pesimistă? Eu sunt optimist şi sper că Parlamentul este în stare şi va aproba acea solicitare a Guvernului, de adoptare a legilor.”
XS
SM
MD
LG