Linkuri accesibilitate

10.05 - București: Alocuțiunea lui Ilie Ilașcu în Parlamentul de la București


Ilie Ilașcu: „mulţumesc tuturor celora care nu şi-au precupeţit forţele şi au activat pentru eliberarea mea.”





10 mai 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea).

Alocuțiunea lui Ilie Ilașcu în Parlamentul de la București.


Cele două camere ale Parlamentului s-au reunit astazi în şedinţă comuna pentru a sărbători Ziua Independentei de Stat a Romaniei, Ziua Victoriei şi Ziua Europei. Au fost rostite mai multe discursuri, cel mai asteptat fiind desigur, acela al senatorului Ilie Ilaşcu. „Sunt şocat pentru că mai ieri eram în celulă la Tiraspol şi acum sunt în Bucureşti", a spus Ilaşcu. care, în cursul dimineţii, a luat parte la ceremonia depunerii unor coroane de flori la Monumentul Eroului Necunoscut.

Revenind la discursul rostit de Ilie Ilaşcu pentru prima oara, de la tribuna Parlamentului, acesta a fost marcat de emoţia fireasca a noii sale identităţi. Iată integral acest discurs:

Ilie Ilaşcu: „Domnilor parlamentari, am emoţii. Doamnelor şi domnilor, vreau să va spun cîteva cuvinte de la aceasta înaltă, de la acest înalt for. În primul rînd doresc să mulţumesc tuturor celora care nu şi-au precupeţit forţele şi au activat pentru eliberarea mea. Din păcate, mi-au rămas trei colegi de luptă în detenţie şi v-aş ruga, ca şi cum a fost cu cazul meu, să îi scoatem din închisorile tiraspolene şi pe ei.

În toţi aceşti ani am simţit susţinerea Dvs, a întreg poporului român, nu numai pentru mine, dar pentru întregul neam romanesc, îndeosebi cel din Basarabia, care, din păcate, a suferit poate cu mult, foarte mult în aceşti ani şi mai suferă şi în prezent. Cu românii din Transnistria, care au avut marea nefericire să suporte un război nedrept în 1992 în care am participat şi eu, şi am căzut prizonier. Şi am fost prizonier de război şi nu terorist cum m-au numit unii. Vă promit că îmi voi depune tot efortul de a activa cu Dvs în forul ţării. Va multumesc încă o dată pentru susţinere.”
XS
SM
MD
LG