Linkuri accesibilitate

Inaugurarea forumului EURONEST la Bruxelles


Jerzy Buzek: „dorim să colaborăm mai bine cu Turcia şi Rusia, amîndouă parteneri importanţi, puternici atît a celor cinci ţări din cadrul Parteneriatului Estic cît şi ai UE”.


Membrii ai Parlamentului European şi ai parlamentelor din Moldova, Armenia, Azerbaijan, Ucraina şi Georgia au inaugurat astazi la Bruxelles EURONEST, un nou organism menit să apropie şi mai mult ţările din Parteneriatul Estic de Uniunea Europeana. Din cele șase ţări iniţial cuprinse în acest proiect lansat in 2009, au lipsit de la ceremonia de astazi parlamentarii de la Minsk. Cele zece scaune pentru deputaţii belaruşi au rămas goale. Corespondenţa trimisa de Rikard Jozwiak este rezumată de Oana Serafim.

Excluderea Minskului de la aceasta reuniune s-a datorat represiunii asupra protestatarilor din luna decembrie, după controversatele alegeri prezidentiale. Autorităţile au arestat zeci de activişti politici şi foşti candidaţi prezidenţiali şi au folosit forţa împotriva protestatarilor. Europarlamentarul bulgar Kristian Vigenin, cel care co-prezidează Euronest împreuna cu reprezentatul ucrainei Boris Tarasiuk, a lansat un mesaj fără echivoc autorităţilor de la Minsk

„Sentimentul meu este că aceste zece locuri libere îi vor încuraja pe cei din Belarus să facă eforturi pentru democratizarea ţării lor, decît să fii trimis aici reprezentanţi cu o legitimitate îndoielnică.”

Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek a spus că este o zi „istorică” şi a precizat că acest program nu este îndreptat împotriva nimănui: „Acest Parteneriat nu este îndreptat împotriva nimănui, nici împotriva Turciei şi nici împotriva Rusiei. Noi chiar dorim să colaborăm mai bine în cadrul sau deasupra cadrului Euronest cu Turcia şi Rusia, pentru că ştim că amîndouă sunt parteneri mari, importanţi, puternici atît a celor cinci ţări din cadrul Parteneriatului Estic cît şi ai Uniunii Europene”.

Parlamentarii din ţările acestui proiect au vorbit despre nevoia cunoaşterii mai bune de catre Parlamentul European a problemelor complexe ale regiunii. Cei care privesc cu scepticism EuroNest-ul spun că va rămîne un alt loc de discuţii politice pentru că deciziile pe care le va lua nu au nici un fel de obligativitate şi că nu va aduce prea mari schimbări.

Susţinătorii Parteneriatului Estic si al Euronest-ului spun că dimpotrivă, va fi un loc de discuţii, dar vor fi abordate problemele cele mai complicate ale regiunii, precum conflictele îngheţate pe care le au patru dintre cele cinci ţări participante la reuniunea de azi de la Bruxelles. Ceea ce, spun ei, este un lucru bun şi un pas într-o direcţie corecta.
XS
SM
MD
LG