Linkuri accesibilitate

Radio Europa Liberă/Libertatea la 60 de ani


Primul studio RFE în anii 1950
Primul studio RFE în anii 1950

De vorbă cu Pavel Pehacek și A. Ross Johnson, foști directori la RFE/RL.

Praga va gazdui saptamina aceasta mai multe evenimente dedicate aniversarii a 60 de ani de la infiintarea posturilor de radio „Europa Libera/Libertatea”. Mese rotunde, concerte simfonice, si chiar si o liturghie oficiata de episcopul Vaclav Mali, unul din cei care au vorbit la microfon in timpul demonstratiilor de protest care au avut loc in Piata Venceslav din Praga in noiembrie 1989. „Europa Libera” a stat de vorba cu Pavel Pechacek, fost director al departamentului cehesc, acutalmente consilier al RFE/RL, si cu Ross Johnson, fost director de programe al RFE/RL, acum coordonatorul arhivelor „Europei Libere” la Hoover Insitution de la Universitatea Standord Statele Unite. Discutia este rezumata de Lucian Stefanescu.
La aniversarea a 60 de ani a radiourilor Europa Liberă/Libertatea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:04 0:00
Link direct


Intrebat de ce sint autoritatile cehe si cehii in general atit de interesati de radio „Europa Libera” si de istoria ei, Pavel Pechacek a vorbit despre surprinderea celor care lucrau la acest post de radio cu privire la cit de mare a fost influenta emisiunilor „Europei Libere” in timpul Revolutiei de Catifea din fosta Cehoslovacie.
Pavel Pechacek
Pavel Pechacek: „Ma refer la demonstratiile din piata Venceslav de la Praga; eu am relatat despre ele, am acoperit foarte bine evenimentele de atunci, lucru important in acele zile, pentru ca radioul si televiziunea publice din Cehoslovacia erau inca sub cenzura in prima saptamina a Revolutiei de Catifea, de aceea rolul nostru a fost atit de important. Si oamenii nu au uitat asta “

Ross Johnson, fost director de programe la Radio „Europa Libera/Libertatea” in perioada mutarii de la Munchen la Praga in 1995, spune ca aceste radiouri au jucat, cum stie toata lumea, un rol foarte important in timpul Razboiului Rece.

A. Ross Johnson: „Dar misiunea nu a fost dusa pina la capat atunci si ne-am dat seama, dupa 1989, ca radiourile aveau inca de jucat un rol important in a raspindi informatii independente si in a fi un exemplu pentru noua presa democratica ce aparea atunci.”

„Misiunea continua si azi. Radio „Europa Libera”/Radio
A. Ross Johnson
Libertatea” mai are inca ceva din acest rol, in tari care inca se indreapta spre democratie, cum e Ucraina; avem apoi acest rol in tari care din nefericire par a face pasi inapoi in ce priveste democratia si libertatea, cum sint citeva din republicile central-asiatice. Acelasi rol rol pe care l-au avutt in trecut aceste radio-uri este jucat azi in tari cum e Iranul, care e complet restrictiv in ce priveste presa independenta”.

Arhivele posturilor de radio „Europa Libera/Libertatea” se afla acum la Hoover Institute. Ross Johnson a explicat ca la plecarea de la Munchen conducerea de atunci a radiourilor a incercat sa puna toate arhivele in grija cuiva de incredere. Registrele institutionale, impreuna cu copiile originale din arhiva emisiunilor se afla in America, la Hoover Institution, iar colectia de cercetare este in custodia Institutului pentru o Societate Deschisa de la Budapesta.

Ross Johnson a mai spus ca Hoover Institution a incercat sa puna la dispozitie copii ale arhivelor in toate tarile catre care a transmis „Europa Libera”, si s-a reusit deja asta in Polonia, Ungaria si in Republica Ceha, aici, impreuna cu Centrul Cehoslovac de Documentare, care e o sectie a Muzeul National de la Praga.

Ross Johnson a vorbit si despre o initiativa lansata in Polonia in luna ianuarie, care ar trebui sa fie urmata si de alte radiouri din regiune, E vorba de un post de radio din Varsovia care a pus pe pagina sa de internet toate emisiunile departamentului polonez al Europei Libere in format digital, ele pot fi ascultate in stream pagina respective. Johnson a fost recent la Bucuresti, unde avut discutii despre arhivele emisiunilor in limba romana ale „Europei Libere”.

A. Ross Johnson: „Partenerul nostru principal este Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Va lua ceva timp, dar am inceput deja sa copiem textele emisiunilor si speram ca nu peste mult sa poata fi puse la dispozitie si copii audio ale emisiunilor. Principiul pe care-l urmam este ca toate materialele pe care le punem la dispozitie pot fi consultate de toata lumea si ideal ar fi ca toata arhiva sa poate fi gasit cit mai curind posibil pe internet. Acces nelimitat, deci. La inceput ele vor fi probabil accesibile in citeva locuri in Bucuresti, intre care Arhivele Nationale, unele din aceste materiale vor fi pe internet si speram ca in final sa fie toate acolo”.

Postul de radio public din Republica Ceha este foarte interesat de arhivele „Europei Libere”, in special de arhiva fostului departament cehoslovac. Pavel Pechacek, fostul director al serviciului ceh, spune ca pentru cei de la postul national de radio de la Praga aceasta arhiva face parte din „arhiva de aur”. Asta pentru ca e vorba de emisiuni care timp de citeva decenii au fost ilegale in Cehoslovacia.
Pavel Pechacek: „Radioul ceh vrea si sa aduca istoria in mintea studentilor, si in mintea acelora care nu au avut sansa de a asculta „Europa Libera” in trecut.

Ei transmit in fiecare saptamina comentarii pe care noi, la „Europa Libera”, le transmiteam in anii ’50, si e interesant ca aceste comentarii politice pot fi folosite pentru emisiuni despre Cehia de astazi.”

Si care e reactia tinerilor, sau a oamenilor care nu stiau ce a fost Radio „Europa Libera” in timpul Razboiului Rece ? Sint ei interesati de aceasta istorie? Pechacek raspunde:

Pavel Pechacek: „Am fost in citeva scoli, licee si chiar universitati, si am vorbit o ora sau doua despre Radio „Europa Libera”, dupa care au urmat discutii cu elevii si studentii. Am fost surprins cit de atent au ascultat si ce intrebari interesante au pus. Pot sa spun asadar ca tinerii sint foarte interesati. Problema e ca nu prea au acces la aceste materiale.”
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG